VALİLİK

Dünya Sigarayı Bırakma Günü

Dünyada 5,4 milyon insan yani her 6 saniyede bir kişi tütün tüketiminden kaynaklı nedenlerle hayatını kaybetmektedir. Tüketim böyle devam ederse 2020 yılında bu sayı 8 milyon kişi olacaktır. Ülkemizde sigaranın sebep olduğu ölümlerin sayısı trafik, terör, iş kazasına bağlı diğer ölümlerin toplamından 5 kat daha fazladır.

Sigaranın içerisinde 4000’den fazla kimyasal madde bulunmaktadır. Bunlardan en az 81 tanesinin doğrudan kansere sebep olduğu ispatlanmıştır.

Sigara bebek ve çocuklarda ölü doğum, ani bebek ölüm sendromu, büyüme gelişme geriliği, havale, alerjik hastalıklar, akciğer gelişme bozukluğu, solunum yolu enfeksiyonları, astım, kronik bronşit, akciğer kanseri gelişme riskini artırır.

Sigara kullanan veya sigara dumanına maruz kalan genç kadınlarda meme kanseri riski 90 artmaktadır. Menopoz öncesi kadınlarda 2,6 kez daha fazla meme kanserine yakalanma riski vardır. Sigara ayrıca adet düzensizlikleri, kısırlık, erken menopoz, kemik erimesi, dış gebelik, erken doğum ve düşük risklerini artırır. Hamilelik süresince sigara içmiş annelerin bebekleri içmemiş annelerin bebeklerinden 200–250 gr daha düşük ağırlıkla doğmaktadır.

Sigara erkeklerde, mesane ve prostat kanserine, cinsel isteksizliğe yol açabilir. Akciğer kanserlerinin 95’i sigara içiminden kaynaklanmaktadır. Pasif içicilik bile akciğer kanserine neden olmaktadır. Ayrıca, ağız, dil, yutak, gırtlak, tükürük bezi, diş eti, akciğer, bronş, yemek borusu, mide, karaciğer, pankreas, bağırsak, anüs, böbrek, mesane, penis, vulva, rahim ağzı ve kan kanserlerine de sebep olmaktadır. Sigara dumanındaki zararlı maddeler ağız yolu ile içeri çekildiği için yanak, dudak, yutak ve gırtlak bölgelerine yapışarak oradaki dokuları zamanla tahrip ederler. Sonuç olarak sigara, bu bölgelerde ağrılı ve tedavisi zor kanserlerin gelişmesini kolaylaştırır. Yemek borusu kanseri gelişme riskini 5–10 kat arttırmaktadır. Mide kanseri gelişiminde 20–35 oranında etkisi vardır. Pankreas kanseri gelişiminde risk faktörüdür. Sigaranın içindeki maddelerin biriktiği yerlerden biri mesanedir. Sigara içenlerde mesane kanseri riski 3-5 kat artar. Sigara içenlerin kanserden ölüm oranı, içmeyenlere göre 15 ile 25 kat fazladır. Sperm kalitesini ve hareketini bozar.

Dünya Sağlık Örgütünün açıklamalarına göre, sigarayı bırakmanın faydaları kısa dönem ve uzun dönem faydalar olarak ikiye ayrılabilir. Kısa dönemde görebileceğiniz faydalardan bahsetmek gerekirse; ilk 20 dakikada kalp atış hızınız ve kan basıncınız normale dönecektir.12 saat içerisinde kanınızdaki karbonmonoksit seviyesi normale dönecektir. 2-12 hafta içerisinde dolaşım sisteminizin ve akciğerinizin kapasitesi artacaktır. 1-9 ay içerisinde öksürüğünüz ve nefes darlığınız azalacaktır. Uzun dönem etkilerini sayacak olursak; 1 yıl içerisinde kalp krizi geçirme riskiniz bir sigara içicisinin yarısına düşecektir. 5 yıl sonra felç geçirme riskiniz hiç sigara içmeyen bir kişiyle eşit olacaktır. 10 yıl sonra ise, akciğer kanserine yakalanma riskiniz bir sigara içicisinin yarısı seviyesine düşecek, ağız kanseri, gırtlak kanseri, serviks kanseri, pankreas kanserine yakalanma riskiniz önemli ölçüde azalacaktır.

Sigarayı bırakmak, sigara kullanımının fiziksel, psikolojik ve davranışsal bir bağımlılık olması sebebiyle elbette ki kolay değildir. Ancak gerekli danışmanlık desteğiyle birlikte alınan farmakolojik tedavi sonucu bunun mümkün olduğunu hepimiz biliyoruz. Sigara bırakma tedavisinde kullanılan bilimselliği kanıtlanmış ilaçlardan 300.000’er kişiye yetecek kadar Bakanlığımız bütçesinden satın alınması ve vatandaşlarımıza ücretsiz olarak sunulabilmesine olanak sağlayan Bakanlar Kurulu Kararları, 16 Ekim 2014 ve 6 Mayıs 2017 tarihli Resmi Gazetelerde yayımlanmış idi. Bu kapsamda vatandaşlarımıza ücretsiz olarak sunulacak sigara bırakma ilaçlarının dağıtımına 23 Şubat 2015 tarihinde başlanmış olup, o tarihten bu yana yetkilendirilmiş tüm sigara bırakma polikliniklerimizden reçetelenmesi ile ilaçların dağıtımına devam edilmektedir.

 

Sevdiklerinizle birlikte sağlıklı ve mutlu bir yaşam sürmeniz, Bakanlığımızın öncelikli varlık nedenidir. Bu nedenle yeni bir başlangıç için hepinizi ALO 171 Sigara Bırakma Danışma Hattını aramaya, ilimizde hizmet veren Sigara Bırakma Polikliniklerinden randevu almaya davet ediyoruz.  Sigarasız yeni bir hayatın başlangıcında halkımıza destek olmak amacıyla 7 Şubat 2019 Perşembe Dünya Sigarayı Bırakma günü sebebiyle M1 Adana Merkez Alışveriş Merkezi’nde Sağlık Müdürlüğümüzce kurulacak olan standa tüm halkımızı davet ediyoruz. Standımızda Sağlık Müdürlüğü personelleri tarafından karbonmonoksit ölçüm cihazı ile nefesten karbonmonoksit ölçümü yapılacak, ilimizdeki Sigara Bırakma Poliklinikleri hakkında broşürler dağıtılarak bilgi verilecektir.  

 

Sevdiklerinize en güzel hediyeniz sigarasız sağlıklı bir hayattır. Sigara canavarı ile savaşta geç kalmayalım, yalnızca irade yetmeyeceği için bağımlıları da rencide etmeyelim, tedavi olanaklarını bulalım, destek olalım. Adana İl Sağlık Müdürlüğü olarak sigarayı bırakmak isteyen vatandaşlarımıza destek çalışmalarımız devam edecek olup, bütün vatandaşlarımıza sigaradan arınmış mutlu ve sağlıklı bir yaşam dileriz.

 

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

Başa dön tuşu