GENEL

DUYDUNUZ MU! KÖMÜR DEĞİL, İNSAN YANIYOR!

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, Jeoloji Yüksek Mühendisi, TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Üyesi Dr. Müzeyyen Şevkin, maden ve santrallerde yaşanan zafiyetlerin derhal son bulması gerektiğini vurguladı.
Muğla’nın Yatağan ilçesindeki termik santralde kömür sevk kanalının çökmesi sonucu 9 işçinin yaralandığını, 2 işçinin de demir yığınının altında kurtarılmayı beklediğini üzülerek anlatan Dr. Şevkin, önceki gün de İzmir’in Aliağa ilçesindeki Star Rafinerisi şantiyesinde çalışan yaklaşık 700 işçinin gıda zehirlenmesi şüphesiyle hastaneye kaldırıldığını anımsattı.
İş güvenliği ve işçi sağlığında yaşanan bu zafiyetlerin Türkiye’nin başına büyük yaralar açtığını ifade eden Dr. Şevkin, “Bitmek tükenmek bilmeyen ölümler, zehirlenmelerin önüne geçmek için sürdürülebilir ve kalıcı çözümler üretmek zorundayız” dedi. Sorumluların hesap vermesi gerektiğini ifade eden Dr. Şevkin, “Duydunuz mu! Yanan kömür değil insandır. Tüm işçilerimize geçmiş olsun dileklerimi iletiyor, 2 işçimizin sağlıklı bir şekilde kurtarılmasını yüce Allah’tan diliyorum” diye konuştu.

 

“ORANIMIZ DÜŞÜK, ÖLÜMLER YÜKSEK!”
 

ABD’de yüzde 5, Almanya’da yüzde 4, Kanada’da yüzde 3.7, Avustralya’da yüzde 6.5, Rusya’da yüzde 2.2, Şili’de yüzde 8.5, Güney Afrika’da yüzde 6.5, Brezilya’da yüzde 3 ve Türkiye’de ise yüzde 1.2 oranında madencilik payının bulunduğunu dile getiren Dr. Şevkin, “Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde madencilik payı Türkiye’dekinden daha fazla olmasına rağmen iş kazaları, zehirlenmeler ve ölümler ülkemizdeki kadar gerçekleşmiyor. Türkiye’de uygulanan yanlış ekonomi politikaları yatırım, istihdam ve insan sağlığını değil rantı teşvik ediyor. Dünyadaki gelişmeler dikkatle takip edilmeli ve yıllardır süregelen yanlışlardan derhal vazgeçilmelidir. Yatırım ve üretim yapan, sürdürülebilir, iş güvenliği ve iş sağlığına önem veren, uygulanabilir kanunları düzenleyen bir yapı oluşmalıdır” dedi.

 

“YAŞAM, EN TEMEL İNSAN HAKKIDIR”
 

Toplumsal değişimin nedenlerini; bilim, teknoloji ve sanayileşmedeki yenilikler ve devrimlerin oluşturduğuna vurgu yapan Dr. Şevkin, Türkiye’nin de bu yenilik ve devrimlere adapte olmasının zorunluluğuna işaret etti.  İzmir’in Aliağa ilçesindeki Star Rafinerisi şantiyesinde çalışan yaklaşık 700 işçinin gıda zehirlenmesi şüphesiyle hastaneye kaldırıldığını anımsatan Jeoloji Yüksek Mühendisi Dr. Müzeyyen Şevkin, rafineride çalışan işçilerin daha önce de aynı sorunu yaşamasına ve tüm uyarılara rağmen önlem alınmamasına da tepki gösterdi.
 

“DAHA KAÇ İNSANIMIZ ÖLECEK?”
 

Türkiye’de özellikle askeri kışlalarda, maden ocaklarında, rafinerilerde, okullarda, cenazelerde, düğünlerde ve toplu yemek dağıtılan alanlarda, işletme ve törenlerde son yıllarda yüksek oranlarda zehirlenme vakaları yaşandığına işaret eden Dr. Şevkin, “Önlem almak kimsenin aklına gelmiyor mu? Daha kaç insanımızın ölmesini bekleyeceksiniz? Son zehirlenmelerde ve geçmişte yaşanan tüm olaylarda sorumlular gerçek anlamda hesap vermediği takdirde, yeni ve kalıcı bir düzenleme getirilmediği sürece vakalar son bulmayacaktır” diye konuştu.

TMMOB’Yİ DİKKATE ALIN!
 

Zehirlenme olaylarının ülkemizdeki gıda güvenliğinin hangi noktaya geldiğinin de bir kanıtı olduğuna vurgu yapan Dr. Şevkin, olaylardan ders çıkarılmaması halinde daha vahim vakalarla karşı karşıya kalınacağını söyledi. Maden Mühendisleri Odası, Jeoloji Mühendisleri Odası, Jeofizik Mühendisleri Odası ve Gıda Mühendisleri Odası’nın bu konularla ilgili geniş çaplı araştırma ve çalışmalar yaptığını, raporlar hazırladığını ifade eden Dr. Şevkin, “Samimi olarak bu sorunların üstesinden gelmek isteniyorsa lütfen herkes işçilerin, toplumun ve TMMOB’nin çığlığını duysun! Gelsinler hep birlikte çözüm üretelim. Kömür yerine insanlarımız yanmasın. Yeter artık!” şeklinde konuştu.

Başa dön tuşu