BÜYÜKŞEHİR

Emek Ödülleri sahiplerini buldu

Açılış ve ödül törenine; Festival Yürütme Kurulu Üyeleri Menderes Samancılar, Nebil Özgentürk, Kadir Beycioğlu ve İsmail Timuçin, Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması Jüri Başkanı Serra Yılmaz, üyeleri İlksen Başarır, Öykü Karayel, Emine Yıldırım, Aytekin Ataş, Soykut Turan ve Uğur Vardan’ın yanı sıra Erkan Can, Güven Kıraç, Levent Ülgen, Olgun Şimşek, Ülkü Duru, İştar Gökseven, Serpil Tamur ve Levent Özdilek gibi ünlü isimlerle konuklar katıldı.

Törende; Orhan Kemal Emek Ödülleri görüntü yönetmeni Erdoğan Engin ve makyaj sanatçısı Derya Ergün’e; Yaşam Boyu Başarı Ödülü ise Çin sinemasının usta yönetmeni Xie Fei’ye takdim edildi. Erdoğan Engin’e ödülü Erkan Can, Derya Ergün’e Nebil Özgentürk; Xie Fei’ye ise Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar tarafından takdim edildi.

 

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, törende yaptığı konuşmada, gurur günlerinden birini daha yaşadığını belirterek, katılım gösteren sanatçılara ve konuklara teşekkür etti.

Çok yakın geçmişte hayatlarını kaybeden Cengiz Sezici, Aytaç Arman, Süleyman Turan gibi sanatçıları saygıyla anan Zeydan Karalar, “Kaybettiğimiz ülke çapında, dünya çapında sanatçılarımız var. Onlar bizim kalbimizde yaşıyorlar. O kadar derin, o kadar etkileyici eserler ürettiler ki, zaten onları unutmak mümkün değil” dedi.

CANNES’DAN SONRA ALTIN KOZA

Türkiye’de sinema deyince akla Adana’nın geldiğini belirten Başkan Zeydan Karalar, “Adana deyince de akla sinema gelir. Farklı özellikleri içinde barındıran ender, güzel, gurur verici bir kenttir Adana. Adana kültür kentidir, Adana sanat kentidir, Adana lezzet diyarıdır, Adana delikanlı insanların, yiğit insanların toprağıdır. Adanalı olmak bizim için ayrı bir özelliktir. Adana’dan yetişen çok sayıda sinemacı, sinemaya ilham kaynağı olmuş edebiyatçı var. Adanalı sert mizaçlı bilinir. Delikanlıdır, yiğittir ama yüreğinde babacan, yardımsever, sanat öngörüsü olan bir yan vardır.

Benim çocukluk ve gençlik yıllarımda çok sayıda yazlık sinema vardı. Yeşilçam’dan çıkan filmler önce Adana’nın yazlık sinemalarında gösterilirdi. O film Adana’da tutmuşsa, bütün Türkiye’de tutardı. Burada test edilirdi filmler. Adana bana göre, Türkiye’de sinema tarihinin en önemli kentidir. Sinemaya önem veren illerimize de saygı duyuyoruz ama film festivali deyince ben Cannes’dan sonra Altın Koza derim.

Festivalimizin bugün 26’ıncısını yapıyoruz ama aslında 1969’da başlayan festivalin 50. yılı. Bazı nedenlerden dolayı ara verildiği zamanlar olmuş” diye konuştu.

ALTIN KOZA BUNDAN SONRA ÇOK BAŞKA OLACAK

31 Mart 2019’da Adana Büyükşehir Belediye Başkanı seçildiğini hatırlatan Başkan Zeydan Karalar, şöyle devam etti: “ Altın Koza’yı çok önemsiyoruz ve göreve gelir gelmez ehil ellere teslim ettik festivali. En güzeli olsun, size yakışan olsun istedik ve Altın Koza yönetim kurulunu sanatçılardan oluşturduk. Menderes Samancılar bizi kırmadı ve başkan oldu. Nebil Özgentürk kardeşimiz ve Timur Savcı kardeşlerimiz bizi kırmadı ve görev aldı. Söz konusu Adana olunca itiraz edemeyeceklerini söylediler. Bu yıldan başlayarak Altın Koza başka bir Altın koza olacak. Zaten Adana kültüre, sanata ve sinemaya çok önem veriyor.

Kültür ve sanat barış demektir, kardeşlik demektir. Bir yerde kültür ve sanat yoksa orada barışın tesis edilmesi mümkün değildir. Sanatçı ve sanatsever, insan sevgisiyle doludur. Kültür aşılar bir anlamda. İnsanların bir araya gelmesini sağlar. Sinema, sanat, spor gibi, farklı yapıdaki ve düşüncedeki insanların bir araya getiren kaç olgu var? Sanatın ve sinemanın böyle önemli bir yeri var. Sanat uygarlıktır, bir ülkenin aydınlanmasında önemli bir faktördür.

Mustafa Kemal Atatürk boşuna demiyor; “Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş demektir.” Müreffeh, ileri, aydın bir ülke hayali yok muydu Mustafa Kemal Atatürk’ün? Muasır medeniyet sanatsız düşünülebilir mi?

Onun ufkunda, yolunda olan birisi olarak, hiç olmadığı kadar sanata ve sinemaya önem vereceğiz. Bizim her zaman önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’tür. Bizim yolumuz Mustafa Kemal Atatürk’ün yoludur, başka da bir yolumuz yoktur.”

Başa dön tuşu