GENEL

ENGELLİ BİREYLERİN EĞİTİMİ VE ERİŞEBİLİRLİK HAKKI

Avukatlar, Cumhuriyet Halk Partisi İl Başkanı Ayhan Barut, siyasi parti temsilcileri, merhum Adana Büyükşehir Belediye Başkanlarından Av. Ege Bağatur’un eşi Yıldız Bağatur, Yönetim Kurulu Üyeleri Av. Abbas Bilgili, Av. Nevzat Elçi, Av. Hasan Alkan ve Av. Duygu Özgüven , engelli derneklerinin üyeleri ve Adanalılar panele geniş katılım sağladı.

 

Şirin Park Otel’de gerçekleşen panelin açılış konuşmasını Adana Barosu Genel Sekreterimiz Av. Semih Gökayaz yaptı.

Av. Gökayaz, Baro Başkanı Av. Veli Küçük ve yönetimin Uşak Adliyesi'nde yaşanan otopark krizinden sonra Başsavcılığın Uşak Baro Başkanı ve 32 avukat hakkında açtığı davanın duruşmasına mesleki dayanışma adına katılacağı için bugünkü panelde bulunamadığını, sevgilerini ve selamlarını ilettiğini belirtti.

 

Av. Gökayaz, avukatlık mesleğinin son yıllarda şekli unsur olarak görüldüğünü, derdest edilme, ötelenme ve örselenme gibi süreçlerden geçtiğini hatırlattı.

 

Genel Sekreter Av. Gökayaz şöyle devam etti;

 “Bu süreç  Çağlayan Adliyesinde meslektaşlarımızın cübbeleriyle yerlerde sürüklenmesiyle başlayıp, Adana Barosu Başkanımız ve mensuplarına kanun dışı uygulama olan adliyeye X Ray cihazından geçirilmesine karşı duruşumuz nedeniyle açılan davayla devam etti.

 

Uşak Barosu Başkan ve yöneticileri aleyhine açılan dava ile devam ediyor. Bu davalarla avukatların itiraz hakkını ortadan kaldıracaklarını düşünüyorlarsa buna asla kimsenin gücü yetmeyecektir. Avukatlar;kanundan aldıkları yetki ve kendi vicdani sorumluluklarıyla hukuku sonuna kadar savunacaktır. Bugün Uşak’tayız, 10 Ekim Tren Garı Katliamı davasında Ankara’dayız. Cumhuriyet Gazetesi davasında İstanbul’dayız, Aladağ Kız Yurdu Yangını Faciasında Kozan’dayız. Kamu vicdanının rahatlaması için üzerimize ne sorumluluk düşüyorsa onu yapıyoruz.“

 

Av. Gökayaz, 29. Dönem Adana Barosu ve Engelli Hakları Komisyonumuzla birlikte çok önemli çalışmalar yaptıklarını da ifade ederek, “Seyhan Belediyesi ve Genç Engelliler Spor Merkezi İşbirliği ile yapmış olduğumuz protokolle Seyhan Belediye Binası içerisinde bize tahsis edilen odada Engelli yurttaşlarımıza adalete, hukuka ve haklarına erişebilmesi için yardımcı oluyoruz. Yaklaşık 100 meslektaşımız da bu birimde gönüllü olarak görev yapmaktadır. Bugün her biri alanında etkin ve yetkin isimlerden olan konuşmacılarımızla panelimizin verimli geçeceğine inanmaktayız.” dedi.

 

Genel Sekreter Av. Semih Gökayaz’ın konuşmasının ardından panele geçildi.

Moderatörlüğünü Av. Yurdagül Gündoğan’ın yaptığı panelde; Av. Işıl Bağatur, Psikolog Dr. Beyza Ünal ve Baromuz Engelli Hakları Komisyonu Başkanımız Av. Özlem Kara sunumlarını gerçekleştirdi.

 

Panelde engellilerin fiziksel, sosyal, ekonomik ve kültürel çevreye, hizmetlere, bilgiye ve iletişime erişebilirlikleri ile temel hak ve özgürlüklerini tam olarak kullanabilmeleri arasındaki ilişkiden hareketle, başta Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Sözleşmesi olmak üzere, uluslararası insan hakları düzeninde erişebilirliğin anlamı, ilke ve standartları aktarıldı, bu sonuçlarla karşılaştırmalı olarak Türkiye’de engellilerin erişimlerini sağlamaya ilişkin yasal düzenleme ve uygulamaların düzeyi ve başarısı tartışıldı. Türkiye’de yasal, politik, fiziksel ve sosyal çevre düzeninin engellilerin yaşamın her alanına diğer bireylerle eşit ve ayrımcılığa uğramadan katılımına ne ölçüde izin verdiği, devletin bu konuda üstlendiği veya üstlenmesi gereken yükümlülükleri değerlendirildi. Paneli katılımcılar da sorularıyla ve önerileriyle geliştirdi.

 

Panel konuşmacılara teşekkür plaketinin takdimi ile sona erdi.

Başa dön tuşu