SAĞLIK

ENGELLİ OLMAK

Hacettepe Üniversitesi Kültür Merkezi M salonunda gerçekleşen sempozyumda açılış konuşması yapan Ünüvar, sözlerine katılımcılara teşekkür ederek başladı.

“Burada hepimiz engelli dostuyuz “ şeklinde salonu selamlayan Ünüvar, “Engelli olmak eşitsizlik kaynağı değildir ve olmamalıdır” şeklinde sözlerine devam etti.

Ünüvar, İcraatin yanında algıyı düzeltmek de çok önemlidir, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan sıkça “engelli vatandaşlarımızın toplumla bütünleşmesini sağlamak devletin asli görevlerindedir” ifadesini kullanır. Toplumsal eşitsizliği gidermek adına neler yapıldığının bilinmesi ve bundan sonra neler yapılması gerekiyor konuşulması gerekiyor. Devletin imkânların var ve aynı zamanda milletin ihtiyaçları var. Siyasetin ve bürokrasinin en temel görevi devletin imkânları ile milletin ihtiyaçlarını buluşturmaktır. Bu konuda imkânları ve ihtiyaçları ne kadar buluşturursanız o kadar önemli bir iş yapmış olursunuz. Ne kadar buluşturamazsanız o kadar sorumluluğunuzu yerine getirememiş olursunuz” şeklinde sözlerine devam eden Ünüvar, 480 bin engelli vatandaşımıza evde bakım hizmeti veriliyor, engelli vatandaşlarımız için harcadığımız rakam ise yılda 6 milyar Türk Lirasıdır.

Eskiden her 30 engelliye 1 bakım elemanı düşerken günümüzde her 6 engelliye 1 bakım elemanı düşmektedir.

Ülkemizde ilk engelliler kanununu 2005 yılında çıkardık.

Birleşmiş Milletler ’de engelliler hakkındaki uluslararası sözleşmeye ilk imza atan ülkeler arasına girdik.” şeklinde hükümetin çalışmalarını sempozyuma katılan katılımcılara aktaran Ünüvar, konuşmasının son bölümünde “toplumda ayrımcılığı bu çalışmalar ne yazık ki tamamen kaldırmıyor toplumun üstüne düşen görevlerde var.

Engelli bireylerle toplum arasında zaman zaman cam duvarlar oluşuyor. Uzaktan bakınca görünmeyen, yakınlaşınca görünen duvarlar. Bu cam duvarları aşmalıyız İşte bu algıları değiştirmemiz kafalardaki cam duvarları kırmamız, yıkmamız lazım” şeklinde sözlerine devam eden Ünüvar, Toplumsal eşitsizliği körükleyen iki kelime var “daha” ve “en” kelimesi her türlü eşitsizlikte bu iki kelime var.

Daha güçlü, daha güzel, daha yakışıklı, en güzeli işte bunlar toplumsal eşitsizliği körüklüyor bunları lügatimizden çıkartmalıyız” şeklinde ifade eden Ünüvar, Hacettepe Tıp Fakültesinde doğan ve tedavi gören torunu Down Sendromlu Hira Melek Solmazgül’ün doğumundan bugüne yaşadıklarını anlattı.

Sempozyumun açılışına Hacettepe Üniversitesi Engelliler Araştırma ve Uygulama Merkezi’nden Prof. Dr. Tülin Dülger, H.Ü. Çocuklarda Habilitasyon Araştırma ve Uygulama Merkezi’nden (ÇUHA) Prof. Dr. Mintaze Kerem Günal, H. Ü. Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Gül Şener Hacettepe Üniversitesi öğrencileri ve birçok bakanlıktan yetkili bürokratlar katıldı.
Açılış konuşmalarından sonra sempozyumda panel oturumlarına geçildi.

Başa dön tuşu