GENEL

“Eski alışkanlıklarımızı bir tarafa bırakıp, yenilikçi olmalıyız”

Ar-Ge Sanayi Akademi Buluşmaları’nın 3’üncüsü, TÜBİTAK Marmara Teknokent yürütücülüğünde; Adana Büyükşehir Belediye Başkanlığının desteği; Adana Valiliği, Adana Sanayi Odası, Adana Ticaret Odası, Adana Ticaret Borsası, Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi, Çukurova Kalkınma Ajansı, Çukurova Üniversitesi ve Çukurova Teknokent işbirliğiyle Seyhan Oteli’nde gerçekleştirildi.

Tüm teknopark yönetici şirketleri ve teknoparklarda faaliyet gösteren Ar-Ge firmaları ile üniversitelerde görevli akademisyenlerin, Adana bölgesinde üretim yapan sanayicilerle bir araya geldiği etkinliğin açılış konuşmasını yapan TÜBİTAK Marmara Teknokent Genel Müdürü Dr. Orhan Çömlek, iki günlük çalışmanın ilk günü, akşam yemeğinde network çalışması yapıldığını belirterek, şunları kaydetti:

“İkinci gün bir sergimiz oluyor. Bu sergide de sanayiciler ve akademisyenler bir araya gelerek, ortak neler yapabileceklerini, ortak hangi projelerin geliştirilebileceğini konuşuyorlar. Türkiye çok yakın süreçte savunma sanayisinde olduğu gibi çok farklı sektörlerde de yüzde 40’lardan yüzde 50’lere ve yüzde 70’lere, en sonunda da inşallah yüzde 100 yerli ürünlere kavuşacaktır.”

 

“ADANA EMİN ADIMLARLA İLERLİYOR”

AOSB Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Sütcü de 1950’li yıllarda Adana’da hakim olan tarıma dayalı sanayinin 1980’lere gelindiğinde bir duraklama devrine girdiğini, ancak küçük sanayi siteleri ve organize sanayi bölgesinin kurulmasıyla birlikte tekrar atılım yaparak, yeni üretim alt yapısını oluşturduğunu söyledi. Sütcü, Cumhuriyet tarihi sonrası ilk sanayileşmiş kent olan Adana’nın, bugün hızlı ve emin adımlarla ilerlediğini ifade ederek, “Peki Adana’mız beklenen yerde midir? Hayır. Peki beklenen yerde olmadığına göre ne yapacağız? Eskiler hep ‘oturup ağlayalım dizimizden mi olalım, gözümüzden mi olalım?’ der. Demek ki bize düşen çalışmak” diye konuştu.

Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) Başkan Yardımcılığı görevini de yürüten Bekir Sütcü, geçen ay OSBÜK olarak, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından ağırlandıklarını anımsattı ve şöyle devam etti:

“Türkiye'nin 11 tane önde gelen organize sanayi bölgesinin başkanı, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Sayın Dr. Faruk Özlü ve müsteşarımız hepsiyle beraber 4-5 saat toplantı yaptık. Bu da gösteriyor ki Bakanlığımız Ar-Ge’ye gereken önemi veriyor. Gördüm ki eksiklerin çoğu bizde. Biz sanayiciler olarak, eski alışkanlıklarımızı bir tarafa bırakıp, artık yenilikçi olmalıyız.”

 

“20 AR-GE MERKEZİ İÇİN GİRİŞİMLER SÜRÜYOR”

Ar-Ge merkezi sayısının çok düşük olduğunu, ancak son yıllarda bu alanda çok hızlı bir çalışma yürütüldüğünü dile getiren Sütcü, “Bu yolda emeği geçen herkese ve öncelikle Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımıza teşekkür etmek lazım. Sayın Bakanımız Ar-Ge ve tasarımla ilgili takıldığımız noktada yanlarına gidebileceğimizi, ellerinden gelen her şeyi yapmaya hazır olduklarını söyledi” ifadelerini kullandı.

 

Sütcü, Ar-Ge Sanayi Akademi Buluşmaları’nın ülkemizin ekonomisine, ihracatına, istihdamına büyük katkı sağlayacağına inandığının altını çizerek, “Devir katma değer üretme zamanı. Adana son dönemde Ar-Ge konusunda atağa kalkmış durumda. Yakın süreçte 20 Ar-Ge merkezi kurmak için gerekli girişimleri sürdürüyoruz” dedi.

 

“ÇAĞA AYAK UYDURMAK ZORUNDAYIZ”

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü ise, Türkiye’de son dönemde teknolojik gelişimi yükseltmek adına verilen desteklerin artırıldığını vurgulayarak, güçlü üretimin eskimiş ve geleneksel metotlarla yapılamayacağının altını çizdi. Genç tasarımcılara Adana’da fırsat sunulduğunu ifade eden Sözlü, “Bilişim çağına ayak uydurmak zorundayız. Bilişim ve internet dünyayı küçülttü. Bizler hem kent hem de ülke ekonomisi için mücadele eden insanlar olarak inovasyon çerçevesinde daha fazla bir araya geleceğiz” şeklinde konuştu.

 

Yerli üretim cesaretinin yükseltilmesi noktasında üreten şehirlerin öne çıkması gerektiğine dikkati çeken Sözlü, “Sanayinin çıtası, üreten şehirlerin belediye başkanlarının gayretleriyle de ihtiyaç duyulan seviyeye ulaştırılacaktır” dedi.

 

Konuşmaların ardından, Ar-Ge Sanayi Akademi Buluşmaları’nın düzenlenmesinde emeği geçenlere plaket verildi.

Başa dön tuşu