SİYASET

“GDO’lu üretim yasak, GDO’lu ithalat serbest!”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Zülfikar İnönü Tümer, işsizlik ve üretimsizlikle baş başa bırakılan kırsal kesimdeki çiftçi ve köylünün yerini-yurdunu, toprağını adeta terk etmeye zorlandığını vurguladı.
CHP Sarıçam İlçe örgütünü ziyaretinde, İlçe Başkanı Celal Güven, ilçe yönetim kurulu üyeleri ve partilileriyle ekonomi, işsizlik ve tarım sektörünün içinde bulunduğu zor koşulları değerlendiren Tümer, Sarıçam'da çiftçi ve köylünün, açıklanan tarım destekleri nedeniyle hayal kırıklığı yaşadığını ifade etti.

 

GDO’LU ÜRÜN ÇELİŞKİSİ!

Türkiye’de Genetiği Değiştirilmiş Organizmalı (GDO) ürünün tarlada üretiminin yasaklandığını ancak son olarak hayvan yemlerinde genetiği değiştirilmiş 3 mısır ve 1 soya çeşidinin ithalatına izin verildiğini kaydeden Tümer, “Ülkemizde bu son kararla ithalatına izin verilen GDO’lu ürün sayısı 36’ya çıkmış oldu. Bu ürünlerin tamamını soya ve mısır çeşitleri oluşturuyor. Hükümet 14 pamuk ve 6 kanola çeşidinde de ithalat iznine hazırlanıyor. Şayet bu da gerçekleşirse ülkemize ilk kez GDO’lu pamuk da girmiş olacak. Daha çok hayvan yemi olarak kullanılan GDO’lu mısır ve soyalar hayvanların etinde ve sütünde birikinti halinde kanserojen kalıntılara neden oluyor. Hayvansal ürünlerin tüketilmesiyle insanlara da geçiyor. Dolayısıyla yetkililer insan sağlığıyla oynanmasına göz yumuyor. Türkiye’deki tarlalarda üretimine izin verilmeyen GDO’lu ürünlerin ithalatına izin verilmesi birçok soru işaretini beraberinde getiriyor” diye konuştu.
 

 

“YARINLARA UMUTLA BAKABİLMELİYİZ”
Türkiye’de hazine arazisini işleten çiftçilerin hiçbir destekten yararlanamamasını da eleştiren Tümer, CHP'liler olarak toplumun tüm kesimlerine ulaşmaya gayret ettiklerini, eşit, adil, demokrat bir ülke oluşması için var güçleriyle çalışacaklarını ifade etti. CHP’li Tümer, “Kritik ve kaotik süreci çocuklarımıza bırakmamalıyız. Halkın ortak taleplerini ortak dirençle hayata geçirmeliyiz. Türkiye'nin yarınlarına umutla bakabilmeliyiz” dedi.

 

 

3 KURUŞLUK DESTEK!
Toplantının ardından çeşitli kurumların bir araya gelerek düzenlediği ‘Mısır Hasat Şenliği’ne de katılan Tümer, burada yaptığı konuşmada ise çiftçinin toprağını işlemesi, alın terinin karşılığını alabilmesi için merkezi idarenin samimi girişimlerine tanık olunmadığını dile getirdi. Tümer, “Mısıra, kilogramda verilen 3 kuruşluk destek bunun net göstergesidir” dedi.

Başa dön tuşu