SAĞLIK

Geleceği Beta Mikrobunun Elinde

Dr. Obengül Ejder, çocukluk döneminde bakteri ile vücuda yerleşen ve beyin fonksiyonlarını bozarak ruhsal bozukluklara neden olan PANDAS ile ilgili bilgi verdi. Dr. Ejder yaptığı açıklamada, ilk kez 1997’de Dr. Susan A. Swedo tarafından “beta hemolitik streptekok enfeksiyonlarının sebep olduğu çocukluk çağı otoimün nöropsikiyatrik bozukluklar” olarak tanımlanan PANDAS’ın boğazda kızarıklık, yutkunmada zorluk, ateş ve halsizlikle seyreden bir hastalık olduğunu ifade etti.

PANDAS Hastalığı Nedir?
Anlık hareketlerimizin çoğunun beynin bazal ganglia bölgesinde yönetildiğini belirten Dr. Ejder, savunma hücrelerinin bu bölgedeki sinir hücreleri üzerindeki yapılara zarar vermesinden dolayı hasta çocuklarda istemsiz hareketler, davranış bozuklukları, ani tikler, korku ve kaygı bozukluklarının ortaya çıktığını söyledi. Dr. Ejder, geç dönemde ortaya çıkan obsesif kompulsif rahatsızlıklarının, çocukluk dönemde geçirilen beta enfeksiyonuna bağlı olduğunun düşünüldüğünü vurguladı.

Hiperaktivite İle Karıştırılıyor.
PANDAS’ın çocuklarda obsesif davranışları tetiklediğine de işaret eden Aile ve Evlilik Terapisti Dr. Ejder, vurma, hırçınlık, normalinden fazla gelişen hareketlilik nedeniyle zaman zaman hiperaktivite ile karıştırılan PANDAS’ın tanı kriterlerini şöyle sıraladı;
“Sinirlilik, ani açıklanamayan öfkeler, yaşı ile uyumsuz davranışlar, her şeye karşı gelme dürtüsü, kirlenme korkuları, mikroplardan kaçınma davranışları, zehirlenme korkusu, yeme bozukluğu, motor ve vokal tikler (omuz silkme, göz kırpma, burun çekme, anormal sesler çıkarma).”

PANDAS’lı Çocuk Kendini Sürekli Kirli Hisseder.
Dr. Obengül Ejder Aile Danışma Merkezi’nden Pedogog Gözde Yalmancı da, PANDAS’lı çocuklarda maddelere dokunmama ve kişisel temasta azalma olduğuna dikkat ekti. Yalmancı, “Çocuk herhangi bir şekilde kirleneceği duygusunu yaşamaya başlayınca takıntı geliştiriyor; algıları tamamen değişiyor. Bu hastalığın ikinci aşamasında mikroplardan sakınmak yerine artık bunları temizlemeye çalışıyor. Çünkü kirli olmaktan ve mikrop kapmaktan korktukları için sürekli temizlenme ihtiyacıyla ellerini yara yapacak kadar yıkayabiliyor. Böylece bu tip takıntılar çocuğun sosyal ilişki kurma ve akademik başarı oranını da düşüyor. Ayrıca ani ve şiddetli kaygı ve korku yaşayan PANDAS’lı çocuklar uyku bozuklukları, yatak ıslatma veya çiş tutma ve yeme bozuklukları gibi ani değişikler yaşayabiliyorlar.” diyerek çocuklarda bahsedilen bu tanı kriterlerinden biri ya da birkaçı görüldüğünde, mutlaka hekime başvurulması gerektiğini sözlerine ekledi.

Başa dön tuşu