SİYASET

Gümrük Müşavirleri Odası derhal kurulmalıdır

"BÜYÜK HAKSIZLIK YAPILIYOR"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın onayıyla Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) sunulan 11'inci Kalkınma Planı'nda yer alan Gümrük Müşavirleri Odası'nın kurulmasıyla ilgili bölümün AKP'li milletvekillerinin önergesiyle plandan çıkartıldığını anımsatan Ayhan Barut, "11. Kalkınma Planı'ndan sadece ‘Gümrük Müşavirleri Odası Kurulacaktır' maddesinin çıkarılması ülkemizin 110 yıllık en eski kariyer mesleğine yapılan çok önemli bir haksızlıktır. Gümrük Müşavirleri Dernekleri, 4458 sayılı yasanın geçici 6'ncı maddesinde belirtilen kamu kurumu niteliğinde örgütlenme hakkını 20 yıldır sabırla beklemiş, bunun için gerekli tüm çalışmaları yapmış ancak bazı güç odaklarınca her defasında anlamsızca engellenmiştir. Ticaret Bakanlığı’nın verilerine göre Dış Ticaret İşlemlerinin yüzde 92'sini gerçekleştiren gümrük müşavirlerinin haklarının yenmesine ve meslek örgütlerinin kurulmasının engellenmesine tepki gösteriyoruz" dedi. 

"HER ZAMAN YANLARINDAYIZ"

Gümrük Müşavirleri Odası'nın kurulmasıyla ilgili sürecin derhal tamamlanması ve haklı talebin yerine getirilmesini isteyen Ayhan Barut, şunları kaydetti:
"Ekonomik ve siyasi kriz ortamında can cekişen ülke ekonomisinin kalkınması ve gelişmesi için dış ticaretin önemi ortadadır.  Bu kapsamda çok önemli rol üstlenen gümrük müşavirlerinin mesleki örgütlenmeye yönelik istemleri çok aciliyet taşıyor. Gümrük Müşavirleri'nin de tıpkı Mali Müşavirler Odası, Barolar Birliği, Noterler Birliği gibi bağımsız bir meslek kuruluşuna kavuşturulması şarttır. Ülke genelinde yaklaşık 100 bin kişilik istihdam sağlayan, Ticaret Bakanlığı’nın gümrük alanında çalışan personelinin neredeyse 5 katı çalışanı olan ve ülkemiz için önemli derecede katma değer yaratan ve dış ticaretin en önemli aktörleri olan gümrük müşavirlerinin  'Gümrük Müşavirleri Odası kurulsun' talebini destekliyor, her koşulda ve her zaman yanlarında olduğumuzu duyuruyoruz. 

 
 

Başa dön tuşu