SİYASET

Gürer: “Et ithalatı yerine besicilere destek sağlanmalıdır”

Et fiyatlarını ucuzlatmak için yapıldığı söylenen ithalat uygulamasını, ‘hükümetin günü kurtarma politikası’ olarak değerlendiren Gürer, “Et ucuzlatmanın yolu, yerli üreticiyi desteklemekten geçer. Et ithal ederek bulunan geçici çözüm, tüccara para kazandırır ama yerli üreticiyi tüketir” dedi.

GÜRER, BESİCİLERİN SORUNLARINI DİNLEDİ

CHP Niğde Milletvekili ve KİT Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, hayvan yetiştiricileriyle bir araya gelerek, besicilerin yaşadığı sorunları dinledi. Hayvan ithalatının önünün açılmasının ardından Et ithalatının gündeme gelmesiyle birlikte zor günler geçirdiklerini ifade eden besiciler, “Hayvan yetiştiriciliğindeki girdiler zaten belimizi büküyordu. Şimdi ithalat nedeniyle daha sıkıntılı bir döneme girdik. Tüccar hayvanları değerinin altında satın almak istiyor. Hükümet, et ithalatı yerine, yerli üreticiye destek çıkarsa, et gerçek manada o zaman ucuzlar” diyerek, CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’e dert yandılar.

HAYVAN YETİŞTİRİCİLERİ KAYGILI

Besicilerle görüştükten sonra bir açıklama yapan CHP Niğde Milletvekili ve KİT Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın et fiyatlarını düşürmek için karkas et ithalatına yönelmesinin ardından, besicilerin çok daha sıkıntılı bir döneme girdiğini ve kaygı içinde olduklarını söyledi.

FAKİR FUKARININDA ET ALMASININ YOLU İTHALATTAN GEÇMİYOR

CHP Niğde Milletvekili Gürer, AKP Hükümetinin yanlış tarım politikaları nedeniyle hayvancılıktaki sorunların da arttığına değinen Ömer Fethi Gürer, “Et mutlaka ucuzlamalıdır. Fakir-fukara da et alır duruma gelmelidir. Ancak bu, yurtdışından et ithal ederek değil, yerli besicilik desteklenerek sağlanabilir” dedi.

YERLİ ÜRETİCİ DESTELENMELİ

Eti ucuzlatmak adına, yurtdışından et ithal etmenin geçi bir çözüm olabileceğini ancak çare olamayacağını ifade eden Gürer, yem fiyatları ve girdilerin düşürülmesi, yerli üreticinin desteklenmesi gerektiğini vurguladı.

SİMSARLARA GÜN DOĞAR

İthal et uygulamasının besicileri olumsuz etkilediğini anlatan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, bu durumu simsarların kendi lehlerine kullanacağını ve et ithalatının devam etmesi halinde besiciliğin bitme noktasına geleceğini belirtti.

AKP’NİN GÜNÜ KURTARMA POLİTİKASI

AKP hükümetlerinin günü kurtarma politikasının tarım ve hayvancılığa ciddi darbe vurduğunu kaydeden Gürer, “Avrupa çiftçisinin koşullarında üretim yapma olanağı sağlanması halinde, yerli üreticilerden de beklenen fayda sağlanabilir. Avrupa’daki teşvik ve destekler bizim üreticimize de uygulanmalıdır. Binlerce kilometre öteden, Brezilya’da ithal yapılın et fiyatı düşürülmeye çalışılıyorsa ‘Biz nerede yanlış yaptık’ sorusunun cevabı aranmalıdır. Büyükbaş hayvan ithalatında gümrük vergisi oranı düşürülmesi, karkas et ithalatında gümrük vergisinin düşürülmesi çözüm değildir. Bu süreç besicileri ‘ne olacağız’ kaygısına doğal olarak itmektedir” diye konuştu.

BESİCİLER İÇİN DURUM KÖTÜYE GİDİYOR

Maliyetine satış yapmak zorunda kalan üreticilerin kaygılı olduğunu, besiciler için durumun kötüye gittiğini vurgulayan Ömer Fethi Gürer, mazot, yem, enerji, ilaç, bakım ve benzeri giderlerin yanısıra bir ahır yapmanın maliyetinin 2 milyon lirayı bulduğunu ifade etti. Gürer, tüm bunlara rağmen meraların bile korunamadığını ve köylerde yaşayanların sayısının her geçen gün azalığını belirtti.

SOYGUN EKONOMİSİ…

Et fiyatlarındaki dalgalanmaların en önemli sebeplerinden birinin serbest piyasa ekonomisi olduğunu ülkemizde ise ne yazık ki serbest piyasa ekonomisi değil adeta soygun ekonomisinin uygulandığını söyleyen Gürer, zengin ile yoksul arasındaki mali farkın sürekli açıldığını dikkat çekti.

BESİCİDEN ÜRETİCİYE FİYATLAR KATLANIYOR

Besiciden üreticiye ulaşana kadar et fiyatlarının katbekat artığını anlatan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, hükümetin hayvancılık ve tarımda ciddi bir politika üretemediği için et ithalatına yönelerek besicinin tükenmesine göz yumduğunu belirtti.

SAMANI BİLE İTHAL EDER DURUMA GELDİK

AKP hükümetlerinin 15 yılda çözüm değil, çözümsüzlük ürettiğini vurgulayan Gürer, “Ne yazık ki et için ithali çözüm olarak gören hükümet, ülkemizi samanı dahi ithal eder konuma getirmiştir. Çoban bile bulunamaz hale gelmiştir. Bu gidiş besiciliğin de sonunu getirecektir” diye konuştu.

CHP Milletvekili Gürer, insanlara ucuz et yedirebilmenin yolunun, maliyetlerin hızla düşürülmesini sağlamak ve yerli üreticiyi desteklemekten geçtiğini de sözlerine ekledi.

Başa dön tuşu