SİYASET

Gürer, sakıncalı yönetmeliği Meclis gündemine taşıdı.

Niğde Milletvekili ve Tarım Orman ve Köy İşleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına yönelttiği yazılı soru önergesinde yayımlanarak yürürlüğe giren “Tarım Arazilerinin Korunması, Kullanılması ve Planlanmasına Dair Yönetmelikte” yapılan değişikliğini gerekçesinin açıklanmasını istedi. 

 

Ömer Fethi Gürer ayrıca, 9 üyeden oluşan Toprak Koruma Kurulu’nun, 2 üyeyle karar alabilecekse, kurulda 9 kişinin bulunmasının nedenini de sordu. 

 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Toprak Koruma Kurullarının asıl amacının arazilerin korunması, geliştirilmesi ve verimli hale getirilmesi olduğunu belirterek, ancak yönetmelikle yapılan değişiklikle, arazilerin korunması, geliştirilmesi ve verimli hale getirilmesinin pek de mümkün olmayacağını ifade etti.

 

İllerde vali başkanlığındaki 5 kamu kurumu temsilcisi, 3 sivil toplum örgütü temsilcisi ve 1 üniversite temsilcisi olmak üzere 9 üyesi bulunan Toprak Koruma Kurulu’nun, önceden en az 6 üyenin aynı yönde oy kullanmasıyla karar alınabildiğini anımsatan Ömer Fethi Gürer, “Ancak yönetmelikte yapılan değişiklikle enerji ve ulaşım yatırımları için 6 üye şartı kaldırıldı. Bu alanlarda yapılacak yatırımlar için 2 üyenin toplanıp karar alması yeterli sayılacak. Bu da enerji yatırımı ve ulaşım için 2 üyenin alacağı kararla verimli tarım arazilerinin bu alanlarda kullanılmasına olanak sağlamış olacak” diye konuştu. 

 

HANİ KORUNUYORDU?

 

Tarım arazilerinin korunmasıyla ilgili olarak verdikleri soru önergesine geçtiğimiz günlerde Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi’den yanıt geldiğini de açıklayan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Sayın Bakan 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu ile tarım arazilerimizin korunması ve amaç dışı kullanımının önlenmesine yönelik önemli düzenlemeler getirildiğini açıklamıştı. Yönetmelik değişikliği ile Sayın Bakanın yanıtı tezat oluşturuyor” şeklinde konuştu.

Başa dön tuşu