SİYASET

Gürer: Yurt dışı projelerine ne kadar kaynak aktarılıyor?

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Türkiye’nin dost ve akraba topluluklar ile yürüttüğü ortak projeleri Meclis gündemine taşıdı. Konuyla ilgili olarak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a soru önergesi yönelten Gürer, hangi ülkelerde ne tür projeler yürütüldüğünü ve bu projelerden sağlanan faydaların neler olduğunu sordu. 

 

Gürer’in soru önergesine Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy yanıt verdi. Bakan Ersoy, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığınca, Dost ve Akraba Topluluklara yönelik olarak, Araştırma Projeleri, Eğitimi Projeleri, Konferans ve Toplantılara Destek, Kültürel ve Sosyal Etkinlik, Yayın Desteği gibi ana temadan oluşan projeler yürütüldüğünü açıkladı. 

 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yazılı soru önergesinde, “2010-2018 yılları arasında, yıllara göre bakanlıklar ve bakanlıklara bağlı kurum ve kuruluşlarca Türkiye Cumhuriyeti dost ve akraba topluluklar ile ortak yürütülen projeler hangileridir? Bahsi geçen projelerden hangi faydalar sağlanmıştır? Belirtilen tarihler arasındaki projelerin hangileri sonlanmış hangileri devam etmektedir? Projelerden sağlanan faydalar nelerdir?” şeklinde sorular yöneltti. 

 

CHP Milletvekili Gürer’in önergesine yanıt veren Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, “Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığının Orta Asya ve Kafkaslar, Balkanlar ve Doğru Avrupa, Ortadoğu ve Afrika, Doğu ve Güney Asya ile Pasifik ve Latin Amerika bölgelerinde, uluslararası kalkınma işbirliği kapsamında eğitim, sağlık, su, tarım ve hayvancılık, meslek edindirme, medya, iletişim, bilişim gibi pek çok sektörde proje ve faaliyetler gerçekleştirilmektedir…2010-2018 yılları arasında Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığınca, Dost ve Akraba Topluluklara yönelik olarak, Araştırma Projeleri, Eğitimi Projeleri, Konferans ve Toplantılara Destek, Kültürel ve Sosyal Etkinlik, Yay m Desteği gibi ana temadan oluşan projeler yürütülmektedir” dedi. 

 

Yunus Emre Enstitüsü tarafından yürütülen projelerle ilgili bilgiler de veren Bakan Ersoy, “Tercihim Türkçe” projesinin Bosna Hersek, Arnavutluk, Romanya, Japonya, Polonya, Gürcistan, Hırvatistan ve Malezya ile birlikte 2011 yılından bu yana yürütüldüğünü, bu proje ile Türkçenin devlet okullarında resmi seçmeli yabancı dil dersi olmasının sağlandığını ifade etti. Bakan Ersoy, proje kapsamında Proje kapsamında Bosna Hersek'te Türkçeyi seçmeli yabancı dil dersi olarak seçen okullara Türkçe sınıfları yapıldığını, okulların Türkiye'deki okullarla kardeş okul yapılmasına çalışıldığını belirtti. 

 

Balkan ülkeleriyle birlikte “Balkanlar’da Kültürel Mirasın Yeniden İnşası Projesi” yürüttüklerini açıklayan Bakan Ersoy, “Bu proje kapsamında Balkan ülkelerindeki tahrip olmuş el yazması eserlerin ihyası, tamir ve bakımı; kullanılmaz durumdaki eserlerin benzer kopyalarının ciltli nüshalarının temin edilmesi ve mevcut eserlerin korunmasını amaçlayan projenin Kosova ve Arnavutluk'taki çalışmalar devam etmiştir” diye konuştu. 

 

Bakan Ersoy, Türkoloji Projesi kapsamında ise 50 farklı ülkede 100 üniversite ile birlikte yürütülen proje ile Türk dilini, edebiyatını, kültürünü ve sanatını tanıtmak ve bu konuda eğitim almak isteyen tüm gönüllülere yurt dışında gereken hizmeti vermek amacıyla üniversitelerle işbirliği yapıldığını bildirdi.

 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yurt dışı projelerin başlangıç ve sonuçlanma aşamasına kadar amaca uygun gerçekleşme sağlanması ve süresi içinde tamamlanması gerektiğini ifade ederek, “Proje başlangıç tarihleri dikkate alınarak takiplerinde gerekli hassasiyetler sağlanmalıdır” dedi. 

Başa dön tuşu