SİYASET

Havalimanı’nda ihale bilmecesi!

İhalesi 15 Aralık 2011′de, yer teslimi 15 Mart 2013′te gerçekleştirilen ve temeli 28 Mayıs 2013’te atılan Çukurova Bölgesel Havalimanı’nda ilk ihale tarihinden itibaren 9 yıl geçmesine rağmen tartışmaların devam ettiğini vurgulayan Dr. Şevkin, son olarak 4 Şubat 2020’de yapılacağı duyurulan ‘Havalimanı üst yapı ihalesi’nin 16 Mart 2020’ye ertelendiğini bu tarihte ihaleye giren iki firmadan birinin kazanmasına rağmen Ulaştırma ve Altyapı Bakanı oluruyla bu ihalenin de iptal edildiğini kaydetti.

Çukurova Bölgesel Havalimanı’ndaki olumsuzlukları ve ihale kaosunu TBMM’ye taşıyan Dr. Şevkin, Bakan Adil Karaismailoğlu’nun yanıtlaması istemiyle soru önergesi sundu.

NELER OLUYOR?

2016 yılı Mart ayında bitirileceği öngörülen havalimanında tam bir keşmekeş ve kaos halinin devam ettiğini vurgulayan Dr. Şevkin, “2013’ten bu yana birkaç kez yüklenici firması değişen, uzun bir süre inşaatı duran ve birkaç kez yeniden inşaat açılışı gerçekleşen Çukurova Bölgesel Havalimanı, birinci sınıf tarım arazileri üzerine inşa edilmektedir. Ayrıca bölgede yer altı su seviyesinin yüksek olması inşaat güvenliğini olumsuz etkilemekte, yapım maliyetini de arttırmaktadır” diye konuştu.
Son olarak 4 Şubat 2020’de yapılacağı duyurulan ‘Havalimanı üst yapı ihalesi’nin 16 Mart 2020’ye ertelendiğini, Devlet Hava Meydanları İşletmesi’nin açtığı erteleme ihalesinde, Limak-Kalyon-Cengiz inşaat ortak girişiminin şartlı teklif verince elendiğini, diğer ortak girişim Günbeton İnşaat-Terminal Yapı ortak girişiminin ise 100 milyon Euro kira bedeli karşılığında ihaleyi kazandığının kamuoyuna yansıdığını hatırlatan Dr. Şevkin, “Toplam yatırım tutarının 250 milyon Euro olması hesaplanan inşaat ihalesinin, ortaya çıktığı savunulan güvensizlik nedeniyle Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğü Yönetim Kurulu’nca iptal edildiği, Ulaştırma Bakanı onayına sunulduğu ve Bakan Adil Karaismailoğlu’nun ihale iptalini hızla onayladığı iddia edilmiştir” diye konuştu.
ANLAŞILMASI ZOR İFADELER!

İhale iptalinin ardından Terminal Yapı sahibi Alp Delimollaoğlu’nun sözcüsü Nilüfer Kadıoğlu kanalıyla bir gazeteciye, “Çukurova Havaalanı ihalesini, ihale yönetmeliğine uyarak, en yüksek teklifi vererek kazandık. Elbette anlaşılması zor ifadeler var. Hangi uçuş okulu bölgeye önemli bir gelir getirebilir, bu mantıksız geliyor. Ayrıca rüzgârların cenneti olan bölgedeki her yapılaşma bir katliam gibi olacaktı. Kültür ve Turizm Bakanı’nın zamanında duruma el koyması ise bu açıklama da garip bir şekilde ‘Başka yatırım’ iması ile dillendiriliyor” açıklamasının dikkat çektiğini kaydeden Dr. Şevkin, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu tarafından şu sorulara yanıt verilmesini istedi:

 

SORULAR

1-    İlk olarak 4 Şubat 2020’de gerçekleşeceği açıklanan ‘Çukurova Bölgesel Havalimanı Üst Yapı İhalesi’ neden 16 Mart 2020’ye ertelenmiştir?

2-    16 Mart’ta gerçekleşen ihaleye giren iki konsorsiyumdan biri olan Günbeton İnşaat-Terminal Yapı ortak girişimi 100 milyon Euro kira bedeli karşılığında ihaleyi kazanmasına rağmen ihale neden hızlı karar süreciyle iptal edilmiştir?

3-    İhalenin iptalinin ardından Terminal Yapı sahibi Alp Delimollaoğlu’nun sözcüsü Nilüfer Kadıoğlu’nun basına yansıyan, “Elbette anlaşılması zor ifadeler var. Hangi uçuş okulu bölgeye önemli bir gelir getirebilir, bu mantıksız geliyor. Ayrıca rüzgârların cenneti olan bölgedeki her yapılaşma bir katliam gibi olacaktı. Kültür ve Turizm Bakanı’nın zamanında duruma el koyması ise bu açıklamada garip bir şekilde ‘başka yatırım’ iması ile dillendiriliyor” açıklaması ile kastedilen nedir?

4-    Önergenin sunulduğu tarih itibariyle bölgeye ait hangi ihaleler kaç kez ve neden iptal edilmiştir?

5-     15.12.2011′den bu yana projede kaç ihale gerçekleşmiş, bu ihaleler hangi ortaklıklara verilmiş, kaç kez temel atma töreni düzenlenmiştir?

6-    2013 yılından 2020 yılına kadar Çukurova Bölgesel Havalimanı ihaleleri, iptalleri ve ödenekleri nedeniyle kamu zarara uğratılmış mıdır? Uğratılmışsa toplam zarar ne kadar olmuştur?

7-    Bölgedeki yer altı su seviyesi incelenmiş midir? Yer altı su seviyesinin yüksek olmasından kaynaklı inşaat güvenliği açığı ve maliyet yüksekliği göz önüne alınmış mıdır?

Başa dön tuşu