GENEL

HAYVANLARI KORUMA YASASI ÇIKARILMALI

Adana Adliyesi eski taş bina önünde gerçekleşen açıklamaya Kimsesiz Hayvanları ve Doğayı Koruma Derneği (KİHAYKO), Çukurova Üniversitesi Hayvanseverler Kulübü, Sokak Canlılarını koruma Derneği (CANKODER), CHP Adana Milletvekili Adayı Av. Oya Tekin, İYİ Parti Adana Milletvekili Adayı Metanet Çulhaoğlu, Vatan Partisi milletvekili adayı Av.Hatice Nesrin Kılıçay ve çok sayıda hayvan sever destek verdi.

“MECLİSTEKİ TASARI YETERSİZ, SIFIRDAN ELE ALINMALI”

30 Baronun öncülüğünde tüm adliyelerde aynı anda yapılan Basın açıklamasını okuyan Hayvan Hakları Komisyonu Başkan Yardımcısı Av. Gülşah Görür yaşanan cinayetin kendilerinin yıllardır her fırsatta dile getirdiği zulmün bir sembolü haline geldiğini belirterek hayvan haklarına ilişkin mecliste bekleyen yasa tasarısının sıfırdan ele alınması gerektiğini ifade etti. Hayvan Haklarında uzman kişilerden oluşturulacak yeni bir komisyon oluşturulması gerektiğini dile getiren Av. Görür, “Baroların hayvan hakları merkezleri ve komisyonlarına gelerek gerek yasanın hazırlanması gerekse uygulanması noktasında yetki verilmeli, hayvan hakkı ihlallerine ilişkin davalarda doğrudan ve zorunlu müdahillik hakkı temin edilmelidir” dedi.

“HAYVANLARA KARŞI TÜM EYLEMLER KABAHAT DEĞİL, SUÇ OLMALI”

Yapılmasını istedikleri çalışma ile ilgili önerilerini paylaşan Av. Görür’ün bazı önerileri şöyle: “Avrupa’da olduğu gibi hayvanlara kanunen statü tanınmalı, mal değil can kabul edilmeli. Sahipli sahipsiz hayvan ayrımı yapılmadan yasal güvence altında kalmalı. Hayvanlara karşı tüm eylemler ‘kabahat’ olmaktan çıkarılıp ‘suç’ olarak tanımlanmalı. Caydırıcı hapis cezaları verilmeli. Getirilecek cezalar para cezasına ve seçenek yaptırımlara çevrilmeyecek nitelikte belirlenmeli. Bu suçlar meclisteki yasa tasarısı taslağında düzenlendiğinin aksine şikayete bağlı suç olmamalı, kamu davası niteliğinde belirlenmeli. Hayvan severlere kapılarını kapatan belediye barınaklarına ve personeline ilişkin cezai yaptırım getirmeli. Denetim koşulları yeniden düzenlenmeli. Belediyelerin toplama eylemlerinin yasal sınırları ve müeyyideleri belirlenmeli. Hayvanların üretim ve satışı yasaklanmalı. Fayton işkencesi sonlandırılmalı. Hayvanlara karşı işlenen suçları kovuşturmakla görevli polis teşkilatı oluşturulmalı. Canlı hayvan dövüşü, sirk, hayvanat bahçesi, yunus, penguen parkları kaldırılmalı”

SUÇ DUYURUSUNDA BULUNULDU

Basın açıklamasının akabinde Sapanca'daki vahşetle ilgili Adana Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunuldu.

Adana Baro Başkanı Av. Veli Küçük, ülkemizde hayvan haklarına karşı etkili bir yasal düzenleme gerektiğini belirtti ve TBMM Alt Komisyonunda bekleyen yasa taslağının güncellenerek bir an evvel yasalaşmasının en büyük dileği olduğunu söyledi.

Başa dön tuşu