SAĞLIK

Her 90 Saniyede Bir Kadın Doğumda Hayatını Kaybediyor.

Dünyada toplam doğurganlık hızının 50 yıl içinde neredeyse yarı yarıya azaldığını hatırlatan Dr. Baki, 1950'de kadın başına 5 çocuk, ülkeden ülkeye değişmekle beraber 2010-2015’te kadın başına ise 2,5 çocuk düşmeye başladığını söyledi. Dr. Baki, Dünya Doğum Kontrolü Günü’nün 2007 yılından bu yana her yıl 26 Eylül’de kutlandığını hatırlatarak, “Bu günün amacı; doğum kontrolü hakkında toplumun bilincini arttırmak, gençlerin cinsel ve üreme sağlığı ile ilgili konularda bilinçli seçimler yapmalarına yardımcı olmaktır. Bu amaç doğrultusundaki çalışmalar dünyada tüm gebelikler planlanmış hale gelene kadar devam edecektir.” dedi.

 

26 Eylül Dünya Doğum Kontrol Günü.

Türkmenbaşı Tıp Merkezi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümünden Op. Dr. Aynur Baki yaptığı açıklamada Türkiye deki kontraseptiflerle (gebelik önleyici ilaçlar) ilgili bilgide vererek şunları kaydetti;

“Kontraseptif eğitim, iyi koruyucu sağlık hizmetlerinin bir bölümüdür ve üreme çağındaki kadınlar ile bütün erkeklerin sağlık hizmetlerinin bir parçası olmalıdır. Aile planlaması, bireylerin ve çiftlerin istedikleri zaman, bakabilecekleri sayıda çocuk sahibi olmalarıdır.    Bireylerin veya eşlerin istenmeyen gebeliklerden sakınmalarına, iki doğum arasındaki süreyi düzenlemelerine, yaş ve sosyo-ekonomik durumu göze alarak ne zaman ve ne kadar çocuk sahibi olacaklarına karar vermelerine, çocuğu olmayan eşlerin çocuk sahibi olmalarına yardım eden uygulamaların tümüdür.”

 

Ülkemizde En Popüler Olan Kontrasepsiyon Yöntemler.

Ülkemizde en popüler olan kontrasepsiyon yöntemler hakkında da açıklamada bulunan Dr. Baki, bu yöntemleri hormonal kontraseptifler,  oral kontraseptifler ,progesteron içeren haplar,  transdermal kontraseptif yama, vajinal kontraseptif halka, enjektable depot medroxyprogesterone acetate, etonogestrel implant ve levonorgestrel rahim içi sisteleri olarak sıraladı. 

Başa dön tuşu