GENEL

Her türlü şiddete karşı mücadele veriyoruz

BPW Şubat Ayı olağan toplantısını Seyhan Oteli Adanus Salonu’nda gerçekleştirdi. Adana Valisi Mahmut Demirtaş’ın eşi Hanımefendi Beyhan Demirtaş’ın da konuk olduğu toplantıda Biz de Varız Destekleme Derneği Başkanı Esin Parlak ve Türkiye’de karides üzerine çalışma yapan 3 kişiden biri olan Akdeniz Su Ürünleri Yetiştiricileri Derneği’nin sekreteryasında OSB’nin teknik danışmanlık görevini yürüten  Dr. Asuman Beksarı da birer sunum yaparak üyeleri bilgilendirdi.

HER ALANDA KADINLARA EŞİT FIRSAT SUNULMALI

BPW’nin uluslararası bir federasyona bağlı bir kulüp olduğunu ifade eden Başkan Sezi Özçakmak, yaptığı açılış konuşmasında, kulüp olarak ekonomik, sosyal ve siyasi yaşamdaki kadınların eşit fırsatlar elde etmelerine yardımcı olduklarını söyledi.

Kadının sosyal statüsünü yükseltmek ve çözüm üretmek amacıyla bir araya gelen bir federasyon olduklarını  hatırlatan Başkan Özçakmak, “BPW, 52 ülkede faaliyet göstermekte. BM tarafından danışmanlık statüsüne sahip ilk kadın federasyonuyuz. Bildiğiniz üzere  her yıl 8 Mart'ta  kutlanan  ve BM tarafından tanımlanan ‘Dünya Emekçi  Kadınlar  Günü’ haftasına  girmek üzereyiz. Kadınlar, aynı iş için erkeklerden  daha az  ücret alıyor. Ücret adaletsizliğinin giderilmesi ve kamuoyunda farkındalık oluşturmak amacıyla her yıl ‘Kırmızı Çanta’ kampanyası yapıyoruz. Eş zamanlı olarak tüm Avrupa ülkelerinde sürdürülen ‘Kırmızı Çanta’ kampanyası, kadının statüsünde değişiklikler yapılması adına ses getiren fırsatlar sunuyor. Bu vesileyle kadınların yıllar önce toprağa attığı tohumun, yüzyıllardır yürüttüğü eşitlik mücadelesine, ortak ve eşit bir gelecek kurma talebinin ürünü olan 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Gününüzü, kadınlarımızın hak ettikleri hayatı en iyi şekilde yaşamaları dileğiyle kutluyorum” dedi.

20 YILLIK STK GÖNÜLLÜSÜYÜM

Sivil Toplum Kuruluşları hakkındaki bilgi ve deneyimlerini paylaşan Biz de Varız Destekleme Derneği Başkanı Esin Parlak ise, STK’ların bir grup, üyelerinin ise eş aktörler olduğunu söyledi.

Bir grubun üyesi olmak isterken belli başlı gayelerin var olduğunu ifade eden Parlak, “Bağlı olmak, aidiyet hmek, diğerleriyle iletişim kurmak, başarmak ve sosyal kimlik edinmek, bunların en yoğun hissedilenleridir” dedi.

“Hepimiz diğerleriyle ilişki kurmak için doğuştan gelen bir potansiyelle doğuyoruz” diyerek konuşmasını sürdüren Esin Parlak, çok sevdiğini söylediği Kişilik Kuramcısı Alfred Adler’in bu potansiyeli sosyal ilgi olarak tanımladığını belirtti. Adler’in, sosyal ilgilin, kişinin psikolojik sağlığını değerlendirmeye yarayan bir ölçüt olduğunu söylediğini hatırlatan Parlak, “Ona göre, iyi uyum yapmış bir insan yaşamın ilk yıllardan itibaren bu potansiyelini geliştirmeyi ve o andaki ve gelecekteki nesillerin refahına katkıda bulunmayı hedefleyecektir. Yani ilerleme hedefleri toplumsaldır ve diğer insanların refahını içerir. Bir de sosyal ilgiden yoksun, uyumsuz insanlardan bahsetmiş. Bu insanları benmerkezci, kişisel üstünlük çabası içinde olan ve toplumsal hedefleri olmayan kişiler olarak tanımlamış. Ayrıca kişisel çıkarlarıyla ve kendilerini korumayla fazlaca meşgul olduklarından, sadece kendileri için anlamlı olan hayatı süren insanlar olduklarını söylemiş. Bunları neden anlattım? Çünkü, bir STK çatısı altında bir araya gelen insanların bireysel çıkarlarını, toplum çıkarlarının gerisinde bırakma potansiyeline sahip ve sosyal yönden yetkin insanlar olması gerekir. Gerçekten gönüllü olacak isek, yaşam ödevlerimizi sosyal sorunlar olarak değerlendirmeli ve bu sorunları çözmenin; işbirliği, kişisel cesaret ve başkalarının iyiliğini düşünebilmek anlamına geldiğini kabullenmeliyiz” diye konuştu.

Özellikle kadınların oluşturduğu STK’ların, başkasının yaşamasına yardım etmediği sürece yaşayamayacağını da iddia eden Esin Parlak, “Bu sebeple yükünüz ağır ama yolunuz her daim açık olsun” dedi.

DÜNYADA, HER YIL 3,5 MİLYON TON KARİDES ÜRETİLİYOR

Su ürünleri yetiştiriciliğinin gerek göl, akarsu gibi tatlı suda gerekse deniz gibi tuzlu suda yaşayan canlıların (balık, midye, karides) ve yetişen bitkilerin (yosun) yetiştiriciliğini kapsadığını belirterek konuşmasına başlayan Dr. Asuman Beksarı da, su ürünlerinin gıda, sağlık ve kimya sektörü gibi alanlarda kullanıldığını söyledi.

Uzmanlık alanını, karides yetiştiriciliğinin yanı sıra ‘karidesin ekonomiye kazandırılması’ konusunda genişletmiş olan Akdeniz Su Ürünleri Yetiştiricileri Derneği’nin sekreteryasında ve OSB’nin teknik danışmanlık görevini yürüten Dr. Asuman Beksarı, kabuklu su canlısı olarak bilinen karidesten, karidesin ekonomiye kazandıracağı katkılardan ve uzun zamandır gerçekleştirmeyi arzu ettiği tutkusu olan projeden  bahsetti. Karidesin tüm dünya genelinde 3,5 milyon ton civarında üretilen ve her geçen zaman yüksek getirisi ile üretmeyen ülkeler için de cazip konumda olan bir su ürünleri olduğunu iddia eden Dr. Beksarı, “Türkiye’de karidesin TÜBİTAK, TAGEM, KOSGEB gibi kurumlardan destek alınarak AR-GE çalışmaları sonucunda ülkemizin atıl olan arazilerin değerlendirilmesi ve son derece çevreci bir strateji ile üretilebileceği ispatlanmıştır. Adana’nın Karataş İlçesi’ne bağlı olan Adalı Köyü, Ceyhan Nehri ve Ağyatan Dalyanı ile çevrelenmiş 6 bin dönüm arazide kurulma çalışmaları devam eden ‘Karataş Su Ürünleri Organize Sanayi Bölgesi’nde deniz balıkları, tatlı su balıkları ve karides yetiştiriciliği yapılması planlanmıştır. Bu çerçevede Akdeniz Su Ürünleri Yetiştiricileri Derneği kurulmuştur. Bu bölgede kurulan OSB, belki de dünyada tek olacak. Türkiye su ürünleri sektörüne çok ciddi kazanç sağlayacağını düşünüyorum” dedi.

Kişisel hedefleri hakkında da bilgiler veren Dr. Beksarı, gerek yerel halk kadınlarına gerekse mülteci kadınlarına meslek edindirme konusunda projeler yapmak istediğini vurguladı. Bu bağlamda BPW ve bu projeye katılmak isteyen tüm STK’lar ile güç birliği yapılabileceğini de söyleyen Dr. Beksarı, konunun önemine dikkat çekti.

Konuşmalardan sonra söz alan Dernek Üyesi Sinem Özgen de, kadına şiddeti önlemek için kırsaldaki kadın ve erkeğin bilgilendirilmesine yönelik bir projeyi hayata geçirmek istediğini belirterek, projenin olgunlaşması adına tüm üyelerden destek beklediğini ifade etti.

Daha sonra, Hanımefendi Beyhan Demirtaş’a BPW Adana Kulübü Başkanı Sezi Özçakmak tarafından, engelli bireylerin tasarladığı plaket ve nergiz çiçeği takdim edildi. Dernek Yönetim Kurulu Üyesi Emine Karamusaoğlu da Esin Parlak’a çiçek takdim ederek teşekkür etti.

Başa dön tuşu