GENEL

HUKUK KONFERANSI İSTANBUL’DA YAPILDI

İlki Ankara Barosu ev sahipliğinde 2017 yılında yapılan, Baromuzun da düzenleyiciler arasında yer aldığı Ayın Karanlık Yüzü 2 Uluslararası Hukuk Konferansı bu kez İstanbul Barosu ev sahipliğinde 7-8-9 Eylül tarihleri arasında yapıldı.

Türkiye’nin Olağanüstü Hal rejimi altında gördüğü hasarı teşhis etmek amacıyla avukatlar, yargıçlar, savcılar, hukuk öğretim üyeleri, hukukçu milletvekilleri, adli tıp uzmanları, gazeteciler, stajyer avukatlar ve hukuk fakültesi öğrencileri geçtiğimiz yıl Ocak ayında ‘OHAL koşulları altında Türkiye’de yargı sistemi’ konulu konferans düzenlemişlerdi.

İkincisi düzenlenen Uluslararası Hukuk Konferansı’nda ilk konferansın değerlendirilmesi ile birlikte ‘Olağanüstü Halin Olağanlaşması ve Türkiye’de Yargının Durumu’ tartışıldı.

İstanbul Barosu Merkez Binası’nda yapılan konferansın 3. Oturumunda Adana Baro Başkanı Av. Veli Küçük, üstlendikleri davalarda hukuksal yardım ve savunma yapmalarının suçlama konusu edilerek 1 yıldır meslektaşlarının tutuklu olduğunu belirterek, “Savunma hakkı herkes için kutsaldır. Savunma hakkının olmadığı bir ülkede adaletin varlığından söz edilemez. Adaletin olmadığı bir toplumda da ne kamu güvenliği ne de toplumsal barış ve huzurun tesisi mümkün olur. Bu hukuksuz uygulamalar ve kararla meslektaşlarımız değil doğrudan aslında savunma tutuklanmıştır. Bu uygulamalar ne yazık ki siyasi iktidarın hukuksuz politikalarını yargıya uydurma çabasıdır. Savunmanın temsilcileri biz avukatlar hukuksuzluklara karşı her zaman sesimizi yükselterek adaletin yaşama geçmesini haykıracağız” dedi.

“AVUKAT HERKESİ SAVUNUR”

Avukatların örgüt üyeliği, kaçakçılık, adam öldürme vs. suçlanan insanların savunmalarını da yaptıklarını ve bu durumun 4 bin yıllık geçmişi olan mesleğin doğasında olduğunu ifade eden Av. Küçük, “Avukatlar savundukları müvekkillerinin eylemini değil, onun hukuki durumunu savunurlar. Bugün ülkemizde hukuk devleti ve demokrasinin askıya alındığını avukatların tutuklanmasıyla bir kez daha görmüş bulunuyoruz.
Avukatlar mesleği gereği suçluyu da savunabilir, bu mesleki bir konudur. Müvekkilleri ve takip ettikleri dosyalar üzerinden doğrudan hedef gözetilerek sindirilmeye ve susturulmaya çalışılmaları asla kabul edilemez. Bunu bir kez daha hatırlatırım” diye konuştu.

“MESLEKTAŞLARIMIZ TAHLİYE EDİLMELİDİR”

Baro Başkanı Av. Veli Küçük; “Savunma mesleği, avukatlar ve barolar siyasi iktidarın bakış açısına uygun söylemler ve tavırlar ortaya koymadığı için siyasi iktidarın hedefi haline geliyor algısının toplum ve yurttaş nezdinden yaratılması ülkeyi yönetenlerin en büyük ayıbıdır. 
Avukat meslektaşlarımızın yargılanmalarında SEGBİS'e ilişkin girişimlerde bulunmuştuk, sözümüzü söyledik. Bu yanlıştan dönüldü. En kısa zamanda meslektaşlarımızın tahliye edilmesini temenni ediyoruz. Savunmanın temsilcileri biz avukatlar, şeffaf ve denetlenebilir hukuk devleti, katılımcı demokrasi, evrensel normlara bağlı hak ve özgürlükler mücadelesini sonuna kadar sürdüreceğiz ve diri tutacağız. Savunma susmadı, hiçbir zaman susmayacak” dedi.

Ayın Karanlık Yüzü 2. Uluslararası Hukuk Konferansı, “Olağanüstü Halin Olağanlaşması ve Türkiye’de Yargının Durumu” ana temasıyla barolar ve hukuk örgütleri iş birliğiyle düzenlenmektedir. 3 gün sürecek konferans 5 atölye grup çalışması ile 6 panelden oluştu.

 

DÜZENLEYEN VE DESTEKLEYEN KURUMLAR

Uluslararası Hukuk Konferansı’nı düzenleyen kurumlar: Dünyada Demokrasi ve İnsan Hakları İçin Avrupalı Hukukçular Birliği (ELDH), Avrupalı Demokrat Avukatlar (AED), Uluslararası Demokrat Hukukçular Birliği (IADL), Tehlikedeki Avukatlar Günü Vakfı, Adana Barosu, Adıyaman Barosu, Ağrı Barosu, Ankara Barosu, Batman Barosu, Bingöl Barosu, Bitlis Barosu, Diyarbakır Barosu, Hakkari Barosu, Muş Barosu, Siirt Barosu, Şanlıurfa Barosu, Şırnak Barosu, Tunceli Barosu, Van Barosu, Demokrat Yargı Derneği, Yargıçlar Sendikası. 
Destekleyen kurumlar: Demokrasi ve Özgürlükler İçin Avrupalı Yargıçlar (MEDEL), Yeni Yargıçlar Örgütü (NRV), Savunma Hakları ve Avukatlara Karşı Saldırılar İçin Dünya Gözlem Örgütü (IDHAE), Padova Barosu, Antalya Barosu, Bursa Barosu, Gaziantep Barosu, Iğdır Barosu, Kars-Ardahan Bölge Barosu, Mardin Barosu, Sınır Tanımayan Avukatlar ve İnsan Hakları Savunucuları Derneği, Adli Tıp Uzman Derneği, OHAL’e Karşı Hukuk Örgütleri Platformu, Devrimci Hukukçular Komitesi.

Başa dön tuşu