GENEL

İMAR BARIŞI FIRSATINI KAÇIRMAYIN

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Adana Şubesi İnşaat Sektör Kurulu’nun organize ettiği ‘İmar Barışı Bilgilendirme Toplantısı’, Park Zirve’de gerçekleştirildi. Toplantıya yerel yöneticiler, yapı denetim şirketi temsilcileri, müteahhitler ve çok sayıda iş insanı katıldı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 1’inci Hukuk Müşaviri Ahmet Küçükler’in konuşmacı olarak katıldığı toplantıda ‘İmar Barışı’ olarak adlandırılan yasanın getirdikleri konuşuldu.

MÜSİAD Adana İnşaat Sektör Kurulu Başkanı Mustafa Çalışkan, köyden kente hızlı göç ve hızlı kentleşme karşısında yerel yönetimlerin aynı hızda hizmet verememesinden kaynaklı ruhsatsız ve iskânsız yapı biriktiğini belirterek, “Şimdi devlet bu sorunda vatandaşı ile barış için bu yasayı çıkardı. Süresi içerisinde başvurup yararlanmak gerek” dedi.

 

BİNALARIN YÜZDE 70’İNDE AYKIRILIK VAR

MÜSİAD Adana Başkanı Burhan Kavak da, açılışta yaptığı konuşmada, Türkiye’de binaların yüzde 70’inde aykırılıklar olduğu belirterek, “Gerçekten çok yüksek bir oran… Demek ki her 10 konut sahibinden 7’sinin iskânsızlıkla ilgili sorunu var. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından, ruhsatsız yapıların kayıt altına alınarak imar ve iskân sorunlarının çözülmesi hedefiyle hayata geçirilen ‘İmar Barışı’ uygulamasını son derece önemsiyor ve destekliyoruz” ifadelerini kullandı.

 

YIKICI DEĞİL YAPICI ÇÖZÜM

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 1’inci Hukuk Müşaviri Ahmet Küçükler de, kendisinin de bir dönem Erzurum Belediye Başkanı görevinde bulunduğunu hatırlatarak başladığı konuşmasında, “Kanun belediyeye ruhsatsız ve imarsız yapıyı yıkmasını emrediyor. Bakıyorsunuz vatandaş çok zor şartlarda bir bina yapmış. Eksikleri, fazlası var ama iskânsız. Yıksanız milli servet ziyanı… Bu barış gerçekten gerekliydi. 31 Aralık 2017 tarihine kadar yapılıp bitmiş ruhsat ve iskân sorunu olan yapılar ‘Yapı Kullanım Belgesi’ alarak soruna çözüm bulmuş olacaklar. 31 Ekim 2018’e kadar müracaat imkânı var. Fırsat kaçırılmamalı” diye konuştu.

 

İMARDA BARIŞ NASIL SAĞLANACAK?

İmar Barışı başvurusunun e-devlet üzerinden yapılabileceğine dikkat çeken Küçüker’in konuşmasından notlar şöyle: 

·        Herhangi bir yapı kaydı bulunmayan ya da ruhsata aykırı yapılar için tapu benzeri bir belge olan Yapı Kayıt Belgesi verilecek. Böylece vatandaşın mağdur olduğu elektrik, su, doğalgaz aboneliği alamama gibi çeşitli sorunların önüne geçilebilecek.

·        İmar barışı ile ruhsatı bulunmayan ya da imar mevzuatına aykırı olan yapılar kayıt altına alınacak. 31 Aralık 2017 tarihinden önce tamamlanan konut ya da işyerleri, 31 Aralık 2018 tarihine kadar başvurunun ve istenilen şartların sağlanmış olması durumunda Yapı Kayıt Belgesi almaya hak kazanacak.

·        Yapı Kayıt Belgesi ile tapuya benzer şekilde yapının bir kimliği çıkartılacak. Binadaki daire sayısı, metrekare ve yüzölçümü gibi detayların yer alacağı belge için başvurular 2018’in sonunda bitecek.

·        Yapı Kayıt Sistemi’ne girilen bilgilerde yapı sahibinin beyanı esas alınacak. Tespit edilen arsa ve emlak yapı değeri üzerinden konutlarda yüzde 3, işyerlerinde ise yüzde 5 oranında kayıt bedeli alınacak.

·        İdari cezalar ve yıkım kararları iptal edilecek. Yapı Kayıt Belgesi verilen yapılar geçici olarak su, elektrik ve doğalgaz aboneliği alabilecek. Ayrıca daha önce alınan yıkım kararlarının yanı sıra tahsil edilmemiş idari para cezaları da kaldırılacak.

·        Yapı ruhsatı alan ancak yapı kullanma izin belgesi ya da ruhsatı olmayan yapılarda belirtilen bedelin iki katı ödenerek yapı kullanma izin belgesi şartı olmaksızın cins değişikliği yapılabilecek ve kat mülkiyeti kurulabilecek.

·        Satışlar rayiç bedel üzerinden yapılacak. Yapı Kayıt Belgesi alan yapıların hazine arazisi üzerinde bulunması durumunda taşınmazlar bakanlığa tahsis edilecek ve belge sahiplerinin talepleri üzerine taşınmazlar, rayiç bedel üzerinden doğrudan satılabilecek.

·        Yapı Kayıt Belgesi, yapının yeniden inşa edilmesi ya da kentsel dönüşüm uygulanmasına kadar geçerliliğini koruyacak.

Başa dön tuşu