SİYASET

İmar Barışı’nda beklenen oldu mu?

Önergeyi yanıtlayan Bakan Murat Kurum, İmar Barışı kapsamında 7 milyon 390 bin 85 adet bağımsız bölüm için yapı kayıt belgesi başvurusu yapıldığını ve 24 milyar 742 milyon 853 bin TL yapı kayıt bedeli tahsil edildiğini açıkladı. 

 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 2018 yılında başlatılan ve bir kez de başvuru süresi uzatılan imar affı düzenlemesiyle ilgili olarak, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından yanıtlanması istemiyle, TBMM Başkanlığına yazılı soru önergesi verdi. 

Niğde Milletvekili Gürer, önergesinde, “İmar barışı ile ruhsatsız veya ruhsat ve eklerine aykırı 13 milyon adet yapının kayıt altına alınması işlemleri hangi aşamadadır?” diye sordu. 

 

Gürer’in önergesini yanıtlayan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, imar affı düzenlemesinin amacının afet risklerine hazırlık kapsamında ruhsatsız veya ruhsat ve eklerine aykırı yapıların kayıt altına alınması ve böylece denetimsiz yapılan yapıların tespit edilerek kentsel dönüşüm uygulamalarına bu yapıların yoğun olarak bulunduğu alanlardan başlanılmasının sağlanması olduğunu hatırlattı. 

 

Bakan Kurum, “Bu kapsamda, söz konusu Geçici 16’ncı maddenin (9) uncu ve (11) inci fıkralarında Yapı Kayıt Belgesi alınamayacak "alanlar" ve "yapılar" belirtilmiş olup, belirtilen fıkralarda sayılan yapılar ve alanlar dışında kalan diğer bütün alanlardaki 31/12/2017 tarihinden önce ruhsatsız veya ruhsat ve eklerine aykırı olarak yapılmış yapılar/aykırılıklar için, yapı sahiplerince e-Devlet sistemi üzerinden başvuruda bulunulması, sorumluluğu kendilerine ait olmak üzere yapıya ilişkin bilgilerin beyan edilmesi ve yapı kayıt bedelinin ödenmesi suretiyle e Devlet sistemi üzerinden Yapı Kayıt Belgesi alınması mümkündür” dedi. 

Bakan Murat Kurum, Yapı Kayıt Belgesi başvuru süresi 15 Haziran 2019 tarihinde sona erdiğini ve bu tarihe kadar başvuruda bulunan ve yapı kayıt bedelinin en az yüzde 25’ini 31 Temmuz 2019 tarihine kadar peşin olarak yatıranlar için kalan yapı kayıt beledi ödemelerinin 31 Aralık 2019 tarihinde sona erdiğini hatırlattı. 

 

Yapı Kayıt Belgesi sisteminde yapılan sorgulama neticesinde; İmar Barışı kapsamında 7.390.085 adet bağımsız bölüm için Yapı Kayıt Belgesi başvurusu yapıldığını açıklayan Bakan Kurum, toplam 24.742.853.651.45 TL yapı kayıt bedeli tahsil edildiğini bildirdi.

Bakan Kurum, alınan Yapı Kayıt Belgelerinin incelenmesine ve denetlenmesine ilişkin süreç sürecin devam ettiğini de sözlerine ekledi. 

 

“BAŞVURU YAPILMAYAN RUHSATSIZ YAPILAR NE OLACAK?”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise bakanlık yetkililerinin, imar barışı sürecinde 13 milyon ruhsatsız yapı için başvuru ve 40 milyar TL gelir beklendiğini açıkladıklarını hatırlattı. Gürer, “Verilen bilgilere göre, bakanlığın imar barışından beklentisi neredeyse yarı yarıya gerçekleşmemiş. 13 milyon ruhsatsız yapıdan 7 milyonu imar barışı için başvuru yaptığına göre, en az 6 milyon yapı halen ruhsatsız mı? Deprem  ülkesiyiz. Bu bağlamda konutların durumu çok önemli. Deprem değil sağlıksız yapı insanı ölüme götürüyor. İmar Barış Kapsamında olsun, olmasın ülke tüm yapı stokları da  deprem riski kapsamında detaylı incelenmelidir ”diye konuştu. 

Başa dön tuşu