İŞ YERİ ARTIŞ HIZI DURMA NOKTASINA GELDİ

Kapanan işyerlerinin sayısını açıklamayan Bakan Özlü, bu süre içinde 472 sanayi sitesinde 1526 işyeri açılığını bildirdi. Bu rakam, sanayi sitelerindeki işyeri artış hızının yavaşladığını ortaya koydu. 

 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, küçük sanayi işletmelerinin yaşadığı sorunları, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına yönelttiği soru önergesiyle TBMM gündemine taşıdı. Gürer, önergesinde, “1965 yılından sonra ülkemizde yaygınlık kazanan küçük sanayi işletmelerinin sayısı kaçtır? Kaç işletme son beş yılda faaliyetine son vermiştir? Küçük ölçekli atölyelerde ağırlıklı olarak hangi sektörlerde hizmet verilmektedir? Sağlanan kredi desteği 2017 yılında nedir?” şeklindeki sorulara yanıt istedi. 

 

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Sanayi Siteleri uygulamalarının 1965 yılında başlatıldığını anımsatarak,  2017 yılı sonuna kadar bakanlıklarının kredi desteği ile hizmete sunulan toplam 472 adet Sanayi Sitesi bulunduğunu bildirdi. 

 

5 YILDA 472 SANAYİ SİTESİNDE 1526 İŞYERİ AÇILDI AMA…

 

Bakan Özlü, “Bakanlığımız kredi desteği ile hizmete sunulan Sanayi Sitelerindeki işyeri sayısı 2013 yılında 93.104 iken, 2017 yılı sonu itibariyle bu rakam 1.526 işyeri artarak 94.630 işyerine ulaşmıştır. Söz konusu Sanayi Sitelerinin sektörü genellikle karmadır. Sektörel dağılımı ise; ağırlıklı olarak ağaç işleri, metal işleri ve oto tamiri olup, bununla birlikte diğer meslek grupları da yer almaktadır” dedi. 

 

GÜRER: “TÜRKİYE’DE EKONOMİ İYİ YÖNETİLMİYOR”

 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise, son 5 yılda kapanan işyeri sayısının açıklanmamasının manidar olduğunu belirterek, “Sayın Bakan, yazılı soru önergemize verdiği yanıtta, son 5 yıl içinde açılan işyeri sayısının 1526 olduğunu açıkladı. Yani 472 sanayi sitesinde, 5 yıl içinde açılan işyeri sayısı 1526’da kalmış. Her bir sanayi sitesinde 5 yılda ortalama 3 yeni işyeri açılmış. Bu artış her bir sanayi sitesi için yılda 1 işyeri bile etmiyor. Diğer taraftan bu süre içinde çok sayıda  işyeri kapısına kilit vurdu. Sanayi siteleri iş yerlerinde yan sanayi için üretim ya da mamul üretim  iş yerleri giderek yok oluyor. Ustalık gerektiren, meslek olarak tanımlanan işler yerine beceri gerektirmeyen işler sanayi sitelerinde artıyor. Araç yıkama vb işler el emeği üretimin yerini alıyor.” diye konuştu. 

Başa dön tuşu