GENEL

JMO’DAN CEYHAN DEPREMİ AÇIKLAMASI

TATAR “DEPREMLERİN AFETE DÖNÜŞMESİNİ ÖNLEMEK ELİMİZDE”

Türkiye’de yaşanan büyük ölçekli depremlerde yüz bine yakın insanı kaybettiğimizi, yüzbinlerce vatandaşın yaralandığını, yarım milyonu aşkın konutun da ciddi şekilde hasar gördüğünü anımsatan JMO Adana Şube Başkanı Dr. Mehmet Tatar “Sonuçlarını unutamadığımız  felaketleri yaşadık ama ders almadık. Ancak, biz biliyoruz ki, aslında bir doğa olayı olan deprem, düşük standartlarda sağlıksız ve yasadışı bir yapılaşma, ranta dayalı hızlı ve düşük nitelikli kentleşme, bilimsel normlara dayalı olarak yapılması gereken arazi kullanım ve yer seçimi kararlarının rantsal kaygılara yenik düşmesi gibi faktörler nedeniyle afete dönüşmektedir. Yine biliyoruz ki, doğa kaynaklı olan depremleri önlememiz mümkün değildir, ancak, depremlerin birer afete dönüşmesini engellemek bizim elimizdedir” dedi.

“BİR DOĞA OLAYI DEPREM, YANLIŞ TERCİHLER SONUCU AFETE DÖNÜŞÜYOR”

Yaşanan depremler sonucunda halkın Jeolojiye ilgisinin arttığını ve deprem konusunda duyarlı hale geldiğini anımsatan Jeoloji Mühendisleri Odası (JMO) Adana Şube Başkanı Dr. Mehmet Tatar, yapılaşma konusunda şu uyarılarda bulundu;

“Ovalar, özellikle 1. derece tarım alanları yerleşime açılarak hem doğal zenginliğimiz yok edilmekte hem de deprem açısından risk alınmaktadır. Yeni yerleşim alanları mutlaka kaya zeminlere planlanmalı, alüvyon zeminlerden kaçınılmalıdır. Özellikle toplu konut ve kentsel dönüşüm alanlarının bu yönde planlanması kentleşmenin sağlam zeminlere doğru gelişmesinin önünü de açacaktır.  Bir doğa olayı olan deprem, düşük standartlarda sağlıksız ve yasadışı bir yapılaşma, ranta dayalı hızlı ve düşük nitelikli kentleşme, bilimsel normlara dayalı olarak yapılması gereken arazi kullanım ve yer seçimi kararlarının rantsal kaygılara yenik düşmesi, imar afları gibi faktörler nedeniyle afete dönüşmektedir.”

“ALINACAK ÖNLEMLERLE DEPREMİN AFETE DÖNÜŞMESİ ENGELLENİR”

Depremlerin afete dönüşmesinin engellenmesinin mümkün olduğuna dikkati çeken Jeoloji Mühendisleri Odası (JMO) Adana Şube Başkanı Dr. Mehmet Tatar, sözlerini şöyle tamamladı;

“Bir doğa olayı olan depremin afete dönüşmemesi için alınacak önlemlerin başında, günü kurtaran rantçı, spekülatif ve faydacı anlayışların terk edilerek akla, bilime ve plana dayanan yerleşim politikalarının hayata geçirilmesi ve mühendislik ilke ve normlarına dayanan güvenli yapılaşmanın sağlanması gelmektedir. Çözümün bir parçası olan jeoloji mühendislerinden yeterince faydalanılmamaktadır. Bu eksiklikler yaşanacak felaketlerin sonuçlarının daha vahim olmasına davetiye çıkarmaktadır”

 
 

Başa dön tuşu