GENEL

KADER Toplantısında Yeni Anayasa Tasarısına “hayır” Denildi

Kadın Adayları Destekleme Derneği (KADER) Adana Şubesi’nce ve KADER Adana Şube Başkanı Hanife Küçükyılmaz’ın desteğiyle düzenlenen etkinlikte “Anayasa ve Referandum” konusu irdelendi. Ziyapaşa Özsüt’te gerçekleştirilen toplantıya çeşitli sivil toplum kuruluşları ve siyasi partilerden çok sayıda kadın katıldı.

Lionslar, Adana Kız Lisesi Mezunları Derneği, Kadın ve Çocuk Hakları Derneği, Adana İşkadınları Derneği, Adana Kent Konseyi Kadın Meclisi, Kamp Karavan Derneği, ÇYDD ile çeşitli siyasi partilerden kadınların iştirak ettiği toplantıda katılımcılara, KADER Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Azime Kocacık hitap etti.

 

KADER’İN KADIN MİLLETVEKİLLERİNE YÖNELİK MEKTUBUNU OKUDU

Azime Kocacık konuşmasına, TBMM’de görev yapan kadın milletvekillerine hitaben KADER yönetimince kaleme alınan mektubu okuyarak başladı. Mektupta yer alan bazı satır başları şöyle: “Sizi TBMM’ye bizi temsil etmek üzere gönderdik. Bizi yok saymanız için değil. Kadınlar olarak haklarımızı elde etmeye çalışırken, şimdi elimizdekileri kaybetme korkusu yaşıyoruz, yaşatıyorsunuz. Üzülerek görüyoruz ki bütün beklentilerimize sırt çevirmişsiniz. Ülkenin yönetim sistemini tek kişiye emanet etmeye karar vermişsiniz. Bize sorulmadan, bize danışılmadan, hiçbir maddeden haberimiz olmadan yeni bir anayasa yazıldı. Kadının K’sinin dahi geçmediği bir anayasa. Bizler rejim değişikliği değil, demokrasi istiyoruz. Kendimizin, çocuklarımızın ve ülkemizin geleceğinden endişe etmek değil, umutlu olmak istiyoruz. Laik, demokratik, hukuk devetinde güven içinde olmak istiyoruz. Savaş değil barış istiyoruz. Kadınlar yok sayıldığı için, anayasa tasarısına ‘hayır’ diyoruz.”

Azime Kocacık, KADER mektubunu okuduktan sonra katılımcılara kendi cümleleriyle hitap etti.

 

KADINLARIN SEÇİLMESİ DEMOKRATİK YOLLARLA OLMAZ

Kocacık, “Biz KADER olarak, laik demokratik sistemde parlamenter sistemi savunuruz. Bu sistemin içinde kadınların temsilini artırmak için çalışırız. Bu sistem değiştiğinde kadınların seçilmesi artık demokratik yollarla olmaz. Yetkili bir karar vericinin 2 dudağı arasına yerleşecek olan bir anayasayla karşı karşıya kalırız. Bununla ilgili endişemiz çok büyük. Bu sistem cumhuriyet örtüsü altına gizlenen farklı bir yapıdır” dedi.

 

TOPLUMUN GELECEĞİNE İPOTEK KONULMAMALI

Yeni Anayasaya ‘evet’ denmesi durumunda karşı karşıya kalınacak olumsuzlukları da açıklayan Azime Kocacık, “Cumhuriyetin bütün kurumlarını (Yasama, yürütme, yargı) etiyle, sütüyle, kemiğiyle, derisiyle bir kişinin eline, hem de kendi elimizle teslim ediyoruz. Bir toplumun geleceğine ipotek koymuş oluyorsunuz. Üstelik bir yanda içimizi kavuran terör, acılar ve kayıplar yaşanırken, bir yanda işsizlik, yoksulluk varken, referandumun yol açacağı bir karışıklığı yaşamak sorunların daha da yoğunlaşmasına neden olur. Siyasetçiler sorunları çözmek için vardır, sorun yaratmak için değil. ‘Bizi bölmeyin, karşı karşıya getirmeyin’ diyebilmek istiyorum.

 

Etkinliğin son bölümünde Dr. Obengül Ejder, “Kadın ve Siyaset” konusunda sunum yaptı. Dr. Obengül Ejder, “Anne Büyüyorum Bana Yardım Et” isimli kitabının tanıtımını da gerçekleştirdi.

Başa dön tuşu