SAĞLIK

Kadın Diş Hekimlerine Beslenmenin Altın Kuralları Anlatıldı

DT. GÜLER, “DİŞ HEKİMLİĞİ KADIN AĞIRLIĞI OLAN BİR MESLEK GURUBU HALİNE GELİYOR”

Adana Plaza Otelde gerçekleştirilen etkinlikte Türkiye de kadın diş hekimlerinin oranının erkek diş hekimleriyle neredeyse eşit durumda olduğunu ifade eden Adana Diş Hekimleri Odası Başkanı Dt. Fatih Güler, yaptığı konuşmada “Ülke genelinde kadın diş hekimi oranı 49.5 erkek diş hekimi 50.5’tur. Önümüzdeki yıllarda bu sayı kadınlar lehine daha da artacaktır.

 

Diş hekimliği kadın ağırlığı olan bir meslek gurubu haline geliyor. Türkiye geneline baktığımızda çalışan kadın oranı 35’ler civarında. Meclis, bakanlık, valilik ve rektörlük gibi yerlerde kadın ağırlığının azlığını hissediyoruz. Bu konuda en ileri ülke Norveç. Bakanlık ve yönetim kadrolarında kadın erkek dağılımı eşit.

 

Ülkemizde de yakın zamanda bu ivmenin birçok kademeye yansıyacağına olan inancımla başta şehit annesi kadınlarımızın, meslektaşlarımın ve emekçi tüm kadınlarımızın bu anlamlı günlerini kutluyorum. Her alanda kadına verilen değerin onurlarımızı yükseltecek seviyede olmasını diliyorum.” Diye konuştu.

 

DYT. AYDIN, “YEDİĞİNİZ KADAR KALORİ YAKMALISINIZ”

Sağlıklı ve doğru beslenmek için zengin olmanın gerekmediğini, sadece bilgili, beslenme konusunda eğitimli  tüketici olmak gerektiğini söyleyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Nilgün Aydın, “Yüksek tansiyon, yüksek kolesterol, trigliserit, obesite, kalp, felç, diyabet 2, Alzheimer ve bazı kanserlere karşı kendinizi sadece siz koruyabilirsiniz. Vücudunuzun ihtiyacı olan tüm değerli besinleri, besin gruplarını, seçimlerinizi ders çalışır gibi çalışın, öğrenin ve uygulayın. 

 

Yediğiniz kadar kalori yakmalısınız. Aktif olun, spor yapın. Günde en az 30 dakika aerobik, yani hoplayıp zıplayarak jimnastik idealdir veya 45 – 60 dakika terleyerek hızla yürüyün. Tüm yiyecek gruplarından, değişik akıllı, dengeli ve besleyici yiyecekler seçin. Omega 3 vücut tarafından yapılmayan, dışarıdan alınması gereken doymamış yağ asitlerinden biridir; Beyin, göz ve sinir sisteminin normal gelişimine Kalp-damar sağlığının korunmasına yardımcı olur. Haftada en az 2 veya daha fazla ızgarada, yağlıca olan, 125 -150 gram balık yemek idealdir.  Ceviz, badem, keten tohumu unu, tofu, kanola sıvı yağı ve soya fasülyesi yağı ve balık yağı omega 3 barındırır. Zeytin yağı, ceviz ve badem yağı bu anlamda zengindir.” Dedi.

 

HERKES GÜNDE ENAZ 2 LİTRE SU İÇMELİDİR

Herkesin günde 2 litre su içmesi gerektiğinin önemine de değinen Nilgün Aydın, İçine şeker, glikoz, früktoz eklenmiş tüm yiyecekleri ve içecekleri, şekerli, meyveli vb. yoğurtları satın alınmaması konusunda uyarıda bulunarak “yemeyin, çocuklarınıza yedirmeyin, içermeyin” dedi.

 

Adana Diş Hekimleri Odası Başkanı Dt. Fatih Güler’in Beslenme ve Diyet Uzmanı Nilgün Aydın’a plaket vermesinin ardından verilen yemeğin yenilmesi ile 8 Mart pastası kesilerek kadın diş hekimlerine ikram edildi.

Başa dön tuşu