SARIÇAM

Kadının Siyasetteki Yeri”

Sarıçam Belediyesi tarafından organize edilen ve Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği Genel Başkanı Gaye Erbatur ve Av. Rukiye Çinkılıç’ın konuşmacı olarak katıldığı “Cumhuriyetin Kadınlara Kazanımları ve Kadının Siyasetteki Yeri” adlı panel yapıldı. Belediye Başkanı Bilal Uludağ, 5 Aralık 1934’ün Türk kadına verilen Seçme ve Seçilme hakkının bir devrim niteliğinde olduğunu söyledi.

Sarıçam Belediyesi Meclis Salonunda 5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü ve Türk Kadınına Seçme ve Seçilme Hakkının verilişinin 82. yılı nedeniyle düzenlenen panel saygı duruşu ve istiklal marşının okunmasıyla başladı. Panele Sarıçam Belediye Başkanı Bilal Uludağ, Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği (TÜKD)Genel Başkanı Prof. Dr. Gaye Erbatur ve Av. Rukiye Çinkılıç, Adana Şube Başkanı Zuhal Dinçer, MHP Sarıçam İlçe Kadın Kolları Başkanı Adalet Eke, Meclis üyesi Melahat Ongun ile çok sayıda kadın katıldı.

ORTAK ARZUMUZ KADINLARIN SİYASETTE DAHA AKTİF OLMASIDIR

Belediye Başkanı Bilal Uludağ, 5 Aralık 1934’ün Türk kadını için bir devrim niteliğinde ve kadınların sosyal ve kültürel alanda erkeklerle eşit haklara sahip olduğunu ifade etti. Bilal Uludağ,”Kadınlarımız birçok gelişmiş Avrupa ülkelerinden önce büyük lider Mustafa Kemal Atatürk sayesinde siyasal alanda seçme ve seçilme hakkını kazanmış ve siyasi arenaya gelişmiş sayılan toplumlardan erken atılmıştır. Türk Kadını yeri gelmiş savaşta kucağında bebeği sırtında top mermisi taşımış, yeri gelmiş göklerde uçan ilk pilot olmuştur. Ortak arzumuz ise kadınlarımızın siyasi platformda daha aktif, daha geniş haklar ve eşit ve hatta daha da ileri de olmasıdır. Zira kadınlarımızın toplum hayatında etkin rol alması ülkemizin gelişimini hızlandıracak toplumun saygınlığını artıracaktır.” derken konuşmasını Atatürk’ün Cumhuriyetin ilanından 9 ay önce söylediği şu sözlerle tamamladı:

“Bizim Sosyal toplumumuzun başarısızlığının sebebi kadınlarımıza karşı gösterdiğimiz ilgisizlikten ileri gelmektedir. Yaşamak demek faaliyet demektir. Bundan dolayı bir sosyal toplumun, bir organı faaliyette bulunurken, diğer bir organı işlemezse, o sosyal toplum felçlidir.”

Daha sonra konuşan TÜKD Genel Başkanı Prof. Dr. Gaye Erbatur, çok geçmişlerde Türk kadınının erkeklerle eşit olduğunu belirterek, Kurtuluş savaşının aynı zamanda Türk kadınlarının da kurtuluşu olduğuna değindi. Gaye Erbatur, “1924 yılında kadınlarımız parti kurmak istiyor ancak kanunen hakları olmadığı için kuramıyorlar.. Mustafa Kemal Atatürk’ün yaptığı tüm devrimlerde kadının eşitliğe ulaşması için. Çünkü tek kanatlı kuş uçmaz. Onun iki kanadı var. 5 Aralık 1934’te Seçme ve seçilme hakkı veriliyor ve 18 kadın milletvekili seçiliyor. Bu gün mecliste 550 sandalyenin yarısı kadınların olmalı ve kadınlarımız siyasi alanda daha aktif olmalı. Bu ülke barışı içinde de önemli. Çünkü biz kadınlar savaşa müsaade etmeyiz.”dedi.

Daha sonra konuşan Av. Rukiye Çinkılıç ise kadınların Cumhuriyet dönemindeki hukuki yönden haklarını anlattı. Rukiye Çinkılıç,”Hukuki haklarımızı bilmemiz lazım ki, talep edelim. 1926 kabul edilen medeni kanunla kadınlara önemli haklar verilmiştir. 1997’de kız çocukları evlendikten sonra kendi soyadlarını kullanabiliyorlar. 1 Ocak 2002’de ise eşlerden mal edinme hakkı verildi.”diye konuştu.

Konuşmaların ardından ise Sarıçam belediye Başkanı Bilal Uludağ, panelistlere teşekkür ederek, TÜKD Genel Başkanı Prof. Dr. Gaye Erbatur ve Av. Rukiye Çinkılıç ile Adana Şube Başkanı Zuhal Dinçer’e birer buket çiçek takdim etti.

Başa dön tuşu