ÜNİVERSİTE

KALP ÇARPINTISINI DİKKATE ALIN

Çukurova Üniversitesi Rektörlüğü’ne bağlı olarak 2015 yılında kurululan Çukurova Üniversitesi Sağlık Bilimleri Araştırma Kulübü, kurulduğu tarihten bu yana Sağlık bilimleri alanında konferanslar, sempozyumların yanı sıra pek çok bilimsel etkinlik yapıyor. kulüp sosyal sorumluluk bilinci ile AVM lerde farklı hastalıklar ile ilgili standlar açıyor. Bu etkinliklerin bir yenisi Balcalı Hastanesi Hippokrat Konferans salonunda gerçekleşti.  Katlımın son derece yüksek olduğu etkinlik kapsamında   Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mesut Demir 'Eyvah Çarpıntım Var" başlıklı kalp ritim bozukluklarının anlatıldığı konferans düzenledi.

Konferans öncesi konuşan Sağlık Bilimleri Araştırma Kulübü Başkanı dönem 4 öğrencisi İrfan Kalmaz, kulüp olarak bugüne kadar birçok etkinliğe imza attıklarını amaçlarının aldıkları eğitimin yanı sıra yaptıkları etkinliklerle de faydalı olmayı amaçladıklarını dile getirdi. Kalmaz konferansa katılımın yüksek olmasından dolayı katılımcılara teşekkür ederken “Mesut Demir” hocamızın vereceği bilgilerle de eğitimlerimize katkıda bulunacağız” dedi

İrfan Kalmaz’ın konuşmasının ardından Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mesut Demir kürsüye gelerek kalp ritim bozukluklarını anlattı. Demir,Kalp atışınızın normalden daha hızlı veya rahatsızlık verici bir şekilde hissedildiği zamanlarda ‘’kalp çarpıntım var’’denilebileceğini Kalp hızının üst sınır olan 100’den 140 üstü değerlere çıkması olarak görülen kalp çarpıntısında (taşikardi) ise en kısa zamanda uzman bir doktora danışmalısında fayda olduğunu anlattı.

Kalp hızının 140 üstü değerlere çıkması olarak görülen kalp çarpıntısının nedenlerinin doğru tespiti için EKO testi, tiroid testlerinin yapılması ve kan testleriyle kansızlık olup olmadığının araştırılması gerektiğine vurgu yapan Demir, “Kalp çarpıntısı tedavisinde çok önemli olan Ablasyon, kateter denilen uzun ince aletler yardımıyla yapılabilir. Kateter ile kasık yoluyla kalp içine ilerlenir. Kateterin kalbin neresinde olduğu x ışınları yardımıyla (floroskopi) izlenebilir. Kateterin ucu kayıt cihazına bağlanarak kalp içi EKG kayıtları alınır ve araştırma ile çarpıntı yapan odak bulunur. Daha sonra yine kateter yardımıyla radyo frekans enerjisi verilerek bu bölge tahrip edilir ve böylece sorumlu odak ortadan kaldırılır. Ablasyon yöntemi ile ritim bozuklarının çoğunda 90 üzerinde başarı sağlanabiliyor. Bu yöntem ile kalp çarpıntısı ortadan kaldırılıyor ve hastalar ömür boyu ilaç kullanmaktan kurtuluyor” açıklamasında bulundu.

 

Ritim bozukluğunun en sık belirtisi çarpıntı olduğunu belirten Demir, Bundan başka tekleme hissi, kalp vuruşlarının düzensiz hissedilmesi, baş dönmesi, göz kararması, fenalık, göğüste sıkıntı hissi, baskı veya ağrı, “senkop” diye ifade edilen şuur kaybının sık belirtiler arasında yer aldığını ifade etti.

 

Ritim bozukluklarının tedavisinde gelinen son yöntemler hakkında da bilgi veren Prof. Dr. Mesut Demir’e konuşmasının sonunda Sağlık Bilimleri Araştırma Kulübü tarafından bir teşekkür belgesi de verildi

 

Başa dön tuşu