SAĞLIK

KANSER METASTAZLARINDA GİRİŞİMSEL TEDAVİ DÖNEMİ

Adana Kamu Hastaneler Birliğine bağlı Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Radyoloji sorumlusu Prof. Dr. Bozkurt Gülek tarafından organize edilen konferansa, Hacettepe Üniversitesi Radyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Okan Akhan konuşmacı olarak katıldı.

 

Konularında uzman akademisyenlerin büyük ilgi gösterdiği konferansta, mikrodalda ablasyonun kanser tedavilerindeki önemi, etki mekanizmaları, kullanılan teknikler gibi başlıklar Prof. Dr. Okan Akhan tarafından ele alındı, katılımcıların soruları yanıtladı.

 

Adana  Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Radyoloji sorumlusu Prof. Dr. Bozkurt Gülek yaptığı açılış konuşmasında, mikrodalga ablasyon işleminin ameliyatsız bir tedavi olduğunu ve ameliyata uygun olmayan kanser hastaları için çok önemli bir alternatif  tedavi yöntemi  olduğunu  belirterek katılımcılara teşekkür etti.

 

Hacettepe Üniversitesi Radyoloji Öğretim Üyesi Prof. Dr. Okan Akhan  ise yaptığı sunumda  Radyofrekans ve Mikrodalga Ablasyon yönteminin kanser tedavilerindeki avantajlarına ve uygulanmakta olan yeni tekniklere değinerek dünyada tümör tedavilerinde en sık kullanılan girişimsel tedavi yöntemi Radyofrekans ve Mikrodalga Ablasyon yöntemidir dedi.

 

Hangi tümörlerde kullanılabilir?
Prof. Dr. Okan Akhan  hem radyofrekans (RF) ablasyon hem de mikrodalga ablasyon ameliyatla çıkarılması gereken bazı tümörlerin ameliyatsız tedavisine imkan sağlar. Her iki tedavi yöntemi de en sık karaciğer tümörlerinde kullanılır. Bunun dışında kitle etkisi yapan ve belirli bir boyutu geçmeyen (şu an için 5-6 cm) böbrek, akciğer ve kemik gibi bir çok tümörde kullanılabilir.

 

Radyofrekans tedavisi dünyada yaklaşık 20 yıldan beri kullanılmaktadır ve geniş bir tecrübe birikimi vardır. Ülkemizde de yaklaşık 15 yıldan beri kullanılmaktadır. Mikrodalga ablasyon daha yeni bir yöntemdir ancak çok hızla yaygınlaşmaktadır şeklinde konuştu. 

 

Akademislerden gelen soruların cevaplandığı konferans sonrasında  Prof. Dr. Bozkurt Gülek ve Prof. Dr. Okan Akhan ekibiyle beraber; 58 yaşında karaciğerine metastaz yapmış kolan kanserli bir kadın hastanın metastazına mikrodalga ablasyon tedavisi uyguladılar.

Başarılı Canlı Vaka Sunumu
Metastatik kanserli lezyonun, mikrodalga tekniği kullanılarak ameliyatsız olarak tedavisi gerçekleştirilerek,  hasta ertesi gün taburcu edildi. Cerrahlar ve klinisyenler tarafında da izlenen canlı vaka sunumu  büyük takdir topladı.

 

İşlem sonrası konuşan Prof. Dr. Bozkurt Gülek, mikrodalga ablasyon tedavisinin Adana Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Girişimsel Radyoloji Kliniğinde uygulanmasından duyduğu memnuniyeti belirterek, Prof. Dr. Okan Akhan'a teşekkür etti. 

Başa dön tuşu