SAĞLIK

Kanserle Savaşta Hasta ve Hasta Yakınlarının Ruh Durumu Göz Ardı Edilmemeli…

1-7 Nisan Kanser Haftası nedeniyle açıklama yapan Terapist Dr. Obengül Ejder kanseri,‘hasta ve hasta yakınlarını fiziksel, psikolojik ve sosyolojik açıdan etkileyen bir yaşam krizi’olarak tanımladı.

 

Kanser tanısı alan hastalarda olumsuz duygu ve düşüncelerin gelişmesinin neredeyse kaçınılmaz olduğuna dikkati çeken Terapist Dr. Ejder şu bilgileri verdi;

 

 “Yapılan bazı tetkiklerden sonra kanser tanısı konulan kişiye bedeninde bulunan hastalıkla ilgili gerekli tıbbi müdahaleler yapılıp, onkoloji birimlerince hastalıklı hücrelere savaş açılırken, kişinin içinde bulunduğu ruh durumu hep göz ardı edilir. Unutulmamalı ki, kanserle savaşta tıbbi müdahale kadar psikolojik tedavi de önemli. Üstelik bu sorun yalnızca hastanın değil, kanser hastasının tüm yakın çevresinin de yaşadığı bir ruhsal kriz olarak ele alınmalı.”

 

“HER HASTA İÇİN PSİKOLOJİK TEDAVİ SÜRECİ AYRI AYRI PLANLANMALI.”

Psikolojik tedavi sürecinin her hasta için ayrı ayrı planlanması gerektiğini dile getiren Dr. Obengül Ejder, ”Bir anda ortaya çıkan hastalık sürecine uyum sağlayabilme, bedensel ve ruhsal açıdan iyi hissedebilme, mücadele gücünü artırabilme bu destek tedavileri ile mümkündür. Psikolojik destek hasta ve hasta yakınlarının bu zorlu süreci daha kolay atlatmasını sağlayacağı gibi hastaların psikolojilerindeki düzelme ve pozitif bakış açısı tedavilerindeki başarı şansını da artıracaktır.” şeklinde konuştu.  

 

“TERAPİLER YARARLI OLABİLİR.”

Kanser sürecine dair bilgilendirmelerin, bireysel ve aile terapileri ile benzer sıkıntıları paylaşan kişilerle yürütülen grup terapilerinin, bu zorlu sürecin sıkıntılarını hafifletmede faydalı olacağını da bildiren Dr. Ejder, “Sağlıklı bir bedene sahip olabilmenin en önemli şartının, kişinin ruhsal açıdan da kendini iyi hmesi ile sağlanabildiği unutulmamalıdır.” dedi.

Başa dön tuşu