SAĞLIK

KORUYUCU SAĞLIK HİZMETİ ÖNCELENMELİDİR

Değişecek Aile Hekimliği yönetmeliğiyle aile hekimlerine yeni angarya işler yüklendiğini belirten Adana Tabip Odası Aile Hekimliği Komisyonu Başkanı Dr. Yaşar Ulutaş, “Sağlık Bakanlığı, aile hekimliği yönetmeliklerinde, aile hekimlerinin temel çalışma haklarında kısıtlamalara, ücretlerinde azalmalara, özlük haklarında gerilemelere yol açacak değişiklikler yapmaya hazırlanıyor. Sürekli değişen ve ne çıkacağı belli olmayan yönetmeliklerle bu sağlık politikası yürümez” dedi.

 

MESLEK ONURUNUN AYAKLAR ALTINA ALINMASINA ‘HAYIR’

Aile hekimi başına düşen nüfusun 4000’lerden 3500’lere düşürülmesini doğru bulduklarını, fakat nüfus başına ödeme sistemi bulunan birinci basamakta ücret kayıpları yaşanmaması için katsayılarda yeni düzenlemeler yapılması gerektiğini ifade eden Dr. Ulutaş, “Biz, Aile Hekimleri olarak, hekimleri yeni vaadler peşinden koşturarak sağlık hizmeti verdirilmeye çalışılmasına ‘hayır’ diyoruz dedi!

 

Hiç bir yerde örneği olmayan ceza puanı sisteminin kaldırılması yerine daha da ağırlaştırılarak, tekrarlayan fiillerde katlanarak artan ceza puanı haline getirilmesine ‘hayır’ diyoruz! Hasta ve iş yoğunluğu ile baş etmeye çalışırken bir yandan da performans kriterlerine ‘hasta memnuniyeti’ eklenmesine ‘hayır’ diyoruz.

 

Hekimlerin meslek onurunun ayaklar altına alınmasına ‘hayır’ diyoruz. Aile hekimi başına düşen nüfus bu kadar çok iken, kronik hasta takiplerini ve kanser taramalarını, azaltılacak nüfuslardan doğacak ücret kayıplarını telafi etmek için getiriyoruz diyen Sağlık bakanlığına, “Telafi Edici Pozitif” performansa ve hekimlerin çalışma koşulları önemsenmeden iş yükünün artırılmasına ‘hayır’ diyoruz.”

 

KORUYUCU SAĞLIK HİZMETİ ÖNCELENMELİDİR

Yanlış sağlık politikalarında ısrarın toplum sağlığına zarar verdiğinin altını çizen Dr. Ulutaş, “Birinci basamak sağlık hizmetleri güçlendirilmeli, koruyucu sağlık hizmeti öncelenmelidir. TSM’de çalışan hekimler kötü mekânlarda çalıştırılmaya zorlanmaktadır. Örneğin; yıllarca önce eradike ettiğimiz polio için yeni aşı kampanyaları düzenleme ihtiyacı hissedilmektedir.

 

Biz hekimler, sağlık politikalarında çalışma koşullarımızın ve ücretlerimizin kötüleştirilmesine ‘hayır’ demekten çekinmeyeceğimizi, yapılacak yönetmelik değişikliklerinin takipçisi olacağımızı duyuruyoruz.” diye konuştu.

Başa dön tuşu