YAŞAM

Kozan Atık Su Arıtma Tesisi Yenileniyor

1994 yılında yapımına başlanarak 1996 yılında faaliyete giren ve 6360 sayılı Büyükşehir Yasası ile Adana Su ve Kanalizasyon İdaresi'ne devredilen  Kozan Atık Su Arıtma Tesisi; yaklaşık 95.000 nüfuslu Kozan ilçesinin merkez atık sularının arıtıldığı 3 kademeli, 4-6 metre derinlikli ve her kademede 3 adet olmak üzere toplam 9 adet havuzdan oluşan stabilizasyon havuzlarından oluşmaktadır. Bu havuzların revizyonu, bakımı, onarımı ve tesisin rehabilitasyon çalışmaları ASKİ tarafından sürdürülmektedir.

 

Yaklaşık 23 yıldır faaliyette olan atık su arıtma tesisi ASKİ'ye devredildiğinde ömrünü tamamlamış olmasına rağmen bu süreç içerisinde bazı revizyonlar yapılmış ancak gerek nüfus artışı gerek son yıllarda tesise bağlanan sanayi atık su hatları gerekse aşırı yağışlar nedeniyle sistemden gelen diğer atıklar tesisin çalışmasını ve arıtma verimini olumsuz etkilemektedir. ASKİ Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı personelleri, bu sorunları ortadan kaldırmak için havuzların temizliğine başlamış olup bu çalışmaları en kısa sürede tamamlamayı hedefliyor. Aynı zamanda ilgili kurumlarla da görüşerek tesisin deşarjının yapıldığı Tabak Deresi'nin temizliğine de eş zamanlı olarak gerçekleştiriliyor.

 

Mevcut arıtma sistemi olan stabilizasyon lagünlerinin bahsedilen sorunlarla ilgili olarak istenen arıtma verimlerini sağlamaması ve yetersiz kalmasından dolayı, Kozan ilçesi için hem uzun yıllar sorunsuz çalışacak hem de daha yeni ve ileri teknolojiyle donatılmış bir arıtma tesisi projesi hayata geçirilecektir. Söz konusu projenin ihalesi Plan Proje Daire Başkanlığı tarafından yapıldı ve proje bitiminden hemen sonra da yapım işi ihalesine çıkılacak.

 

Kozan halkının sorun yaşamaması için yatırımlar hız kesmeden devam edecek. İlçelerine verilen hizmetlerden dolayı her fırsatta Adana Büyükşehir Belediyesi ve ASKİ'ye olan memnuniyetlerini dile getiren Kozanlılar, arıtma tesisinde sürdürülen çalışmalardan dolayı emek veren herkese teşekkür ettiler.

 

Başa dön tuşu