GENEL

KÜÇÜK, HALKIN ZAFERİ OLACAK

Adana Barosu Yönetim Kurulu üyeleri, önceki dönem başkanlarından Av. Necati Erdem, genç meslektaşlarımızın aileleri ve davetli topluluğunun katıldığı törende Anayasa değişikliğinin Cumhurbaşkanına, TBMM’yi “fesih” hakkı tanıyıp tanımayacağı tartışmalarının son günlerde yoğun olarak gündeme geldiğini belirten Av. Veli Küçük, şunları söyledi:

 

ATATÜRK’E BİLE VERİLMEYEN YETKİLER

 

 “Mevcut değişiklik her ne kadar metin içerisinde ‘fesih’ kelimesi olarak ifade edilmese de Cumhurbaşkanı yetkilerine sahip kişinin meclis seçimlerinin yenilenmesine, karar verme yetkisini tanıması ile doğrudan meclisi fesih anlamına gelecektir.

 

Bu yetkiler Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’e bile verilmemiştir. Bugün gündemimizi işgal eden bu konu Mustafa Kemal Atatürk’ün döneminde de gündeme gelmişti.  1924 Anayasa'sının yapımına başlanır, O dönem özellikle dönemin ilk Adalet Bakanı Mahmut Esat Bozkurt ve sonradan Başbakan olan Şükrü Saraçoğlu meclisin Cumhurbaşkanı tarafından fesih edilmesine yani;  bu yetkilerin Atatürk’e verilmesine karşı çıkmışlardı. Mustafa Kemal o dönemde karşı çıkan bu isimlerle yaptığı görüşmede onların, “TBMM’nin kapısında “Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir” yazıyor. Bu düzenleme bu ruha ve anlayışa aykırıdır “ derler. Ve bu yapılmak istenen değişiklik Anayasa düzenlemesinde yer almaz.

 

“REFERANDUMDA ÇIKACAK ‘HAYIR’ HALKIN ZAFERİ OLUR”

Getirilmek istenen Cumhurbaşkanlığı sisteminin dünyada eşi benzeri ve örneği yoktur. Ülkemizin yeni maceralara atılmasının hiç bir gereği yoktur. Var olan sistemin sağlıklı işletilmesi ve de ülkemizin yararına projeler ve yönetim anlayışıyla hareket edilmesi gerekir. 16 Nisan’da “Egemenlik, kayıtsız şartsız milletindir.” anlayışı oylanacaktır. Sonucun “hayır” çıkması halinde bu durum halkın zaferi olacaktır.”

 

Ülkemiz 15 Temmuz 2017 sürecinden beri OHAL ile yönetiliyor ve dün akşam yayınlanan KHK ile  bugüne kadar toplamda 21 KHK çıkartıldı. Ne yazık ki meclis tamamen devre dışı bırakıldı.  Anayasa değişiklikleri toplumun tüm katmanlarının kabulü ile olması gereken toplumsal uzlaşma metinleridir. Tek bir kişinin iradesi ve talebi üzerine böyle bir değişikliğin gündeme gelmesi yanlıştır. Cumhurbaşkanının Anayasa değişikliği tartışmaları esnasında “Artık fiili durum var. Anayasayı bu fiili duruma uygun hale getirmek gerek” söylemleri Anayasaya bağlılık ve tarafsızlık yemini etmiş 80 milyonu temsil eden Cumhurbaşkanının Anayasaya aykırı davrandığının itirafıdır.

 

"FIRAT KALKANI" OPERASYONU

Av. Küçük, MGK’nın tavsiyesi üzerine Suriye’deki “Fırat Kalkanı” operasyonun sonlandırıldığı açıklandığını ancak,  şehit sayısının resmi verilere göre 70 olduğu günümüzde ülkemizin  ne için orada olduğu hala büyük bir muammadır. Küresel güçlerin bölgemiz üzerinde oynadığı oyunların bir parçası olmamız kabul edilemez.  Rkesmi verilere göre; 4 milyon Suriyelinin yer aldığı ülkemizde, her köşe başında ve trafik ışıklarında bu olumsuz ve üzüntü verici tabloyu hep birlikte içimiz burkularak yaşamaktayız. Türkiye’nin 10 yıldan önce Suriye’den tam anlamıyla çıkamayacağı resmi kaynakların söylemidir.  Bu ne kadar bir vahim tablodur”

 

EN ÜST DÜZEY DEVLET YETKİLİLERİNİN SÖYLEMİ TEHLİKELİ

Av. Küçük, 16 Nisan 2017 tarihinde yapılacak Anayasa değişikliği ile ilgili referandum sürecinde Cumhurbaşkanı, başbakan ve İçişleri Bakanı dahil siyasi iktidarın ön plana çıkan isimlerinin referandumda “hayır” oyu kullanacak veya kullanabilecek kişileri PKK, FETÖ vs gibi terör örgütleriyle eş değerde tutan söylemlerinin “tehlikeli “ ve bir o kadar da “toplumsal ayrışmayı, kutuplaşmayı” körüklediğini ifade etti. Av. Veli Küçük, sözlerini Mustafa Kemal Atatürk’ün şu veciz sözü ile bitirdi: “Benim manevi mirasım Akıl ve Bilimdir.” Atatürk’ün ışığında,  Cumhuriyet kazanımlarına zarar vermeden, geriye götürmeden yaşayacağımız güzel günler diliyorum. Bugün ruhsat alan tüm meslektaşlarımı ve bu başarının gerçek sahibi aileleri kutluyor, yeni meslektaşlarıma keyifli ve başarılı meslek hayatı temenni ediyorum”

 

RUHSAT ALANLAR:

Berkay İtal , Nihat Dalbudak, Hüseyin Yiğit, Sümeyra Serter, Demet Yalım, Ferah Gökçe, Nilüfer Mural, Suna Aslan ve Tahsin Cem Aydın.

 

CÜBBE GİYDİRENLER:

Av. Necati Erdem, Av. Hülya Ceylan Seçer, Av. Mustafa Akar, Av. Lokman Hakim Temur, Av. Halide Besler, Av. Sakine Alev, Av. Hamit Taşkın, Av. Mehmet Yaşar Özkan, Av. Gül Aslan

Başa dön tuşu