GENEL

“Kurbanlık hayvan mevcudumuz yeterli”

18 bini bulan büyükbaş hayvan varlığı ile Türkiye’nin en büyük ve en modern besi işletmelerinden biri olan Şahbazlar A.Ş’nin Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Şahbaz, yaklaşan Kurban Bayramı dolayısıyla yaptığı açıklamada, Türkiye’de bu yıl 1 milyon 150 bin büyükbaş, 4 milyon da küçükbaş olmak üzere toplam 5 milyon 150 bin kurbanlık şartlarına haiz hayvan bulunduğunu ifade etti.

 

Mevcut sayının, Türkiye’nin kurbanlık hayvan talebini karşılayacak seviyede olduğunu ifade eden Şahbaz, “Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının verileri, kurbanlık hayvan mevcudumuzun yeterli düzeyde oluğunu, 1 Eylül itibarı ile başlayacak Kurban Bayramı süresince ihtiyacın karşılanmasında herhangi bir sıkıntı yaşanmayacağını göstermektedir” dedi.

 

 

BESİLİK HAYVAN İTHALATI İÇİN TALİMAT YAYIMLANDI

 

Besilik hayvan ithalatının özel sektöre açılmasına yönelik talimatın Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yayımlandığına da dikkat çeken Şahbaz, 500 baş ve üzeri kapasiteye sahip besicilerin artık kapasitelerinin yarısı kadar besilik hayvanı yüzde 10 gümrük vergisiyle ithal edebileceğini vurguladı. Şahbaz, küçük üreticiler için ise Et ve Süt Kurumu’nun sıfır gümrük vergisi ile besilik hayvan getirmeye devam edeceğini kaydetti.

 

“SAYIN FAKIBABA’YA GÜVENİYORUZ”

 

Son kabine değişikliği ile göreve gelen Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba’nın besicilik sektörüyle ilgili bir dizi düzenlemeyi yürürlüğe koyduğunu belirten Şahbaz, gelişmelerin sektör açısından olumlu olduğunu dile getirdi. Şahbaz, “Bakanlığın kırmızı et fiyatlarının düşürülmesiyle ilgili olarak yoğun mesai harcadığını biliyoruz. Bu kapsamda hem besicileri hem sanayicileri hem de tüketicileri memnun edecek düzenlemelerin sözü Sayın Bakan tarafından verildi. Sayın Bakan’a güveniyoruz. Son dönemde yaşanan olumlu gelişmelerle besi çiftliklerinin dolacağına inanıyoruz” dedi.

 

18 Ağustos 2017 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan 2017 yılı tarımsal desteklemelerine de değinen Şahbaz, “Bu yıl çiftçiye verilecek tarımsal destekleme miktarı 12,8 milyar TL’ye ulaştı. Destekleme kalemlerinde geçen yıla göre bazı farklılıklar olsa da bu desteklemeler, ülkemiz tarım ve hayvancılığının gelişmesinde büyük öneme sahiptir” dedi.

Başa dön tuşu