GENEL

MAHKEMELERİN İŞ YÜKÜ AZALDI

Mahmut Esat Bozkurt Avukatlar Salonunda Tüketici Hakları Komisyonu Başkanı Av. Turgay Mumcuoğlu'nun yaptığı basın açıklamasında tüketicilere önemli uyarılarda bulundu.

 

Komisyon adına Komisyon Başkanı Av. Turgay Mumcuoğlu, basın metnini okudu.

 

Basın açıklamasına Adana Barosu Saymanı Av. İlknur Önal,  Tüketici Hakları Koordinatörü Av. Özge Doğan İşcan, Yönetim Kurulu Üyesi Av. Nevzat Elçi, ile Komisyon üyeleri ve avukatlar katıldı.

 

Av. Mumcuoğlu, açıklamasında 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki kanunda belirlenen tüketici hakem heyetlerinin  parasal sınırları değiştirildiğini, bu yıl Büyükşehir Belediyesi sınırları içerisinde ilçelerde  İlçe  Tüketici Hakem Heyetine olan başvurulardaki parasal sınır 4.570,00 TL.ye, İl Tüketici Hakem Heyetlerine yapılacak başvurularda parasal sınır 6.860,00 TL. ye çıkartıldığını söyledi.

 

Av. Mumcuoğlu, "Artırılan bu parasal sınırlar mahkemelerin iş yükünü azalttığı bir gerçektir. Tüketicilerimiz Hakem heyetlerindeki gecikmeden şikayet etmektedirler. Bunun için Bakanlıkça Tüketici Hakem Heyeti yönetmeliğinde değişiklik yapması gerekeceği düşüncesindeyiz. 

 

Hakem Heyetlerinde kullanılmaya başlanan  TUBİS yazılım sisteminin tüm tüketici hakem heyetlerinde uygulanmasını ,tüketici hakem heyetlerinde çalışan personele düzenli olarak eğitim verilmesini, bu eğitimlerin barolar tarafından ve tüketici örgütleri ile irtibatlı olarak yapılasının  sağlanmasını, hakem heyetlerinde görev yapan raportör sayısının arttırılmasını, hakem heyetlerine atanacak bilirkişilerin Adliyelerdeki bilirkişi listesinden atamasının sağlanmasını, heyetin buna önem göstermesini, tüketici hakem heyeti üyesi olacak kişilere eğitim verilerek sertifika almasının sağlanması ve bu sertifikayı alacak kişiler arasından Tüketici Hakem Heyeti Temsilcilerinin belirlenmesi, en önemlisi hakem heyeti kararlarında belli bir standarttın oluşturulması için çalışmalar yapılması, ayrıca Tüketici Hakem Heyetine sunulmayan belgelerin mahkeme aşamasında sunulması halinde mahkemelerin buna itibar etmemesi yönünde Adalet Bakanlığınca ortak bir çözüme varılması halinde Tüketici hakem Heyetleri daha sağlıklı ve hızlı karar vereceği düşüncesindeyiz.

 

Vatandaşlarımıza zaman zaman yeni mevzuattan bilgiler vermek suretiyle basın bültenleri komisyonumuzca hazırlanmış ve duyurular yapılmıştır. " dedi.

 

Adana Barosu Tüketici Hakları Komisyonu Başkanı Av. Mumcuoğlu, 2017 yılı içerisinde Tüketici Hakem Heyetlerine ulaşan 591.004 tüketici şikayeti olduğunu, bunun 274.131 adedi Finansal Hizmetler sektöründen, 209.813 adedi perakende ticaret sektöründen ,46.452 adedi abonelik hizmetleri sektöründen, 11.474 adedi ulaşım, sağlık, eğitim hizmeti sektöründen , 4.343 adedi turizm hizmeti sektöründen, 44.794 adedi diğer hizmetlerden dolayı olduğunu ifade etti.

 

Av. Mumcuoğlu, Alo 175 çağrı hattına ise 352.291 çağrı yapıldığını bunun 347.485 tanesinin cevaplandırılarak tüketicilerin yönlendirildiğini bildirdi.

 

Baro Tüketici Hakları Komisyonu olarak bir yıl içerisinde 23 vatandaşımızın başvurularını değerlendirip, yardımcı olunmuştur.

 

Av. Mumcuoğlu, sözlerini şöyle tamamladı: "Görüldüğü gibi bu kadar yoğunluğun içerisinde mahkemelere gitmeden tüketicilerimize  haklarını en  kısa yoldan verebilmek için Tüketici Hakem Heyetleri ve Bakanlık çalışanları büyük bir özveriyle çalışmaktadırlar. Onları bir kez daha kutluyoruz.

 

Bazı konularda tüketicilerimizi uyarmakta fayda görmekteyiz. Dolandırıcılara karşı uyanık olmalıyız.

 

Bankadan “promosyon kazandınız” gibi vaatlere itibar etmemeliyiz, tatil için erken rezervasyon yaptırdığımızda mutlaka seyahat sigortası yaptırmalıyız. Aldığınız ürünlerin kullanma kılavuzunu okumadan ürünü çalıştırma yoluna gitmemeliyiz.

 

Hazır ambalajlı olarak satışa sunulan gıda maddelerinin içeriklerini mutlaka okuyunuz.

 

Suları pet şişe yerine cam şişelerde tüketiniz. Uzun süre güneş altında bekleyen pet şişe sularını kullanmayınız. Evlerde kullandığımız tasarruflu ampul, floresan gibi aydınlatma araçlarını kullanım ömrü bittiğinde veya arızalandığında çöpe atmayıp atık toplama kutularına atılmasına özellikle dikkat ediniz. Sağlığımız açısından GDO’lu ürünleri kullanmamaya özen gösteriniz. Adana Barosu olarak, Tüketici Hakları Haftasını kutlar, saygılar sunarız.”

Başa dön tuşu