SİYASET

MİLYONLARCA İNSAN BORÇ YÜKÜ ALTINDA EZİLİYOR

TÜRKİYE EKONOMİDE CİDDİ SORUNLAR YAŞIYOR

 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekili Ömer Fethi Gürer, OSB’de faaliyetlerini sürdüren işletmelerde çalışanlar ve işverenleri ayrı ayrı ziyaret etti. Türkiye’nin ekonomide ve sanayide ciddi anlamda sorunlar yaşadığına dikkat çeken Ömer Fethi Gürer, sanayicilerin sorunlarına kulak tıkayan hükümetin, çalışan kesimin sorunlarını ise tamamen görmezden geldiğini vurguladı. Siyasal sorunların, Türkiye’de ekonomiyi zayıflattığını kaydeden Gürer, “Ekonomik ve sosyal göstergeler itibariyle Türkiye, hızla krizlerle boğuşan gelişememiş ülkeler kategorisine sürüklenmektedir” diye konuştu. 

 

MİLYONLARCA İNSAN BORÇ YÜKÜ ALTINDA EZİLİYOR

 

Bugün, milyonlarca insanın borç yükü, işsizlik ve hayat pahalılığı ile karşı karşıya olduğunu belirten Gürer, “Ekonomik adaletsizlik ve eşitsizlikler her geçen gün derinleşmekte, toplumun en zengin 5’lik kesimi, en yoksul 5’lik kesimin gelirinin 24 katını elde etmektedir. Yaklaşık 16 milyon insanımız yoksuldur ve bu sayı yıllardır azaltılamamaktadır. 6 milyon insanımız işsizdir veya iş bulacağına dair umudunu yitirmiştir. Neredeyse her beş gencimizden biri iş bulamamaktadır. Yaklaşık 9,5 milyon kişi güvencesiz, kayıt dışı çalışmaktadır. Asgari ücret, neredeyse açlık sınırının bile altındadır. Milyonlar düşük asgari ücretle çalışmaya mahkum edilirken, Türkiye’de ortalama ücret seviyesi, asgari ücrete oldukça yakın seyretmektedir. Esnaf ve çiftçinin kazancı, giderlerini karşılayamamakta, ekonomiye duyulan güven erimektedir” ifadelerini kullandı.

 

CHP İKTİDARINDA HAYATA GEÇİRELECEK UYGULAMALAR

 

CHP iktidarında bölüşümde adaletin sağlanacağını anlatan Ömer Fethi Gürer, “mali dengeyi gözeteceğiz, teknoloji yoğun üretime odaklanan ve çağın fırsatlarını kullanan yeni bir ekonomik yapı oluşturacağız. Ülke içindeki ticaret hacmini genişleterek, birbirine bağlı ekonomik bölgeler ortaya çıkmasını sağlayacağız. İhracatta yüksek ve orta ileri teknoloji yoğunluğuna sahip ürünlerin payını artıracağız. Cari açığı kontrol edilebilir seviyelere getirecek; enflasyon, yüksek faize işsizlik sorununu çözecek, yoksulluğu alt edecek, kişi başına düşen geliri zengin toplumlar seviyesine yaklaştıracağız” diye konuştu. 

 

ASGARİ ÜCRET EN AZ 2 BİN 200 TL OLACAK

 

Gürer, CHP iktidarında büyüme hedefinin makul seviyede olacağını da belirterek, “Orta vadede verimlilik artışına, teknoloji hamlelerine, temiz enerji kaynaklarına ve insana yatırıma öncelik veren kapsayıcı ve yüksek oranlı bir büyüme kalıcı kılınacaktır. Asgari ücret net 2.200 lira seviyesine çıkarılacak, Aile Sigortası uygulaması ile tüm yoksullar, sağlık güvencesine kavuşturulacaktır. KOBİ’ler öncelikli olmak üzere şirketlere yönelik mevcut teşvikler daha kapsamlı ve etkin kullanılacak; yeni iş projeleri, dijital ortamda ve finansal sistemin desteği ile çok kolaylaşacaktır. Sosyal işletmeler ve KOBİ güç birlikleri özendirilecektir” şeklinde konuştu. 

 

Başa dön tuşu