SAĞLIK

Ne migren, ne diş ne de böbrek ağrısı

Ağrı, gerçek veya potansiyel bir doku hasarından kaynaklanan veya bu şekilde tanımlanan, hoş olmayan bir duyu ve duygusal bir deneyimdir. Birçok farklı tipi bulunan ağrının her biri, şiddeti ve özellikleri açısından birbirinden farklılık göstebilir. Ancak içlerinde, “dünyanın en kötü ağrısı” olarak tanımlanan ve bu özelliği ile nam salmış bir tanesi vardır: Trigeminal Nevralji.

Peki, Trigeminal Nevralji nedir, nasıl ortaya çıkmıştır, tedavisi nasıl yapılır? Girişimsel Nöroradyoloji Uzmanı Doç. Dr. Eren Erdem, Trigeminal Nevralji ile ilgili önemli bilgiler verdi.

Yüzde Yayılan Elektrik Çarpması Gibi, Acı Verici Bir Tik

Girişimsel Nöroradyoloji alanında Amerika Birleşik Devletleri’nde önemli başarılar elde eden Doç. Dr. Eren Erdem, “Hastalık, alin, yanak ve çene bölgesini kapsayan yüzun sadece bir tarafını etkileyen elektrik çarpması gibi, acı verici bir tik olarak nitelendirilir. Belirli bir sinirin neden olduğu bir çeşit kronik ağrı olan Trigeminal Nevralji, aynı zamanda duruma adını veren sinirin de kendisidir. Bir tik hali ile başlayan belirtiler, ilk etapta 2 saniye ile 2 dakika arasında sürer. Bu süre zarfında, acı çeken kişinin ağrı yoğunluğu nedeni ile gecici yüz felç olması, konuşma ya da çiğneme yetisini kaybetmiş olması gözlemlenir.” dedi.

Dişlerinizi Fırçalamak Ya da Makyaj Yapmak Bile Bu Ağrıyı Tetikleyebilir

ABD’nin Arkansas Üniversitesi’nde Endovasküler Nöroradyoloji kürsüsünü kuran ve Arkansas eyaletindeki ilk Anevrizma ve AVM Endovasküler tedavilerini gerçekleştiren Doç. Dr. Eren Erdem, “Söz konusu sinirin alın, yanak ve çene bölgesini kaplayan üç dalı vardır. Trigeminal sinirin fonksiyonun bozulması, beyne anormal sinyaller göndermesine neden olur. Sonuç ise; insanoğlunun yaşayabileceği en şiddetli baş ve yüz ağrısıdır. Trigeminal Nevralji hastalığı, yüzünüzden beyninize kadar acı uyandıran trigeminal siniri etkileyen kronik bir ağrı durumu olarak da adlandırılabilir. Trigeminal Nevralji hastalığı durumunda, yüzünüzün hafif bir şekilde hareketi bile (dişlerinizi fırçalamak ya da makyaj yapmak gibi hareketler) ağrıyı tetikleyebilir. Ansızın başlayan ve halk arasında ‘delirten hastalık’ diye bilinen hastalığın psikolojik açıdan da birçok yansıması söz konusu olabilir.” diye konuştu.

 

50 Yaş Üstü Kadınlarda Ortaya Çıkma Olasılığı Yüksektir

Trigeminal Nevralji rahatsızlığının başlangıcında kısa ve bununla birlikte hafif ataklar yaşama ihtimaliniz söz konusudur. Ancak hastalık ilerlerse daha sık görülen ağrılar yaşanabilir. Trigeminal Nevralji, kadınları erkeklerden daha sık oranda etkiler ve 50 yaşından büyükler bireylerde ortaya çıkma olasılığı yüksektir.

Tedavisi oldukça komplike olabilir. Öncelikle çesitli ilaç tedavileri denenir ancak çogunlukla yeterli ağrı kontrolü sağlanamaz. Bundan sonraki aşama, “Minimal İnvaziv” yaklaşımlardır. Bu yöntem ile Radyofrekans Ablasyon (RFA), gliserol, ya da balonla zedeleme teknikleri kullanılır.

Doç. Dr. Eren Erdem, “Hastalarımızın yanağında, dudağa yakın bir bölgeden uyguladığımız iğne ile kafa tabanındaki bir delikten, beynin komşuluğunda olan trigeminal sinire kadar ilerleyip, siniri yakarak (RFA) yaptığımız bu yöntemle, 80 oranda hastada başarılı sonuçlar elde ediyoruz.” dedi. Erdem, cevap vermeyen hastalarda ise son seçeneğin, cerrahi mikrodekompresyon ya da ‘Gamma Knife’ radyasyon tedavisi olduğunu ekledi.

 

Başa dön tuşu