SİYASET

Niğde’de tarihi konaklar tek tek yok oluyor

Bor İlçesinde Sokullu, Ortamahalle ve çarşı merkezi arasında kalan bölgenin Sit alanı ilan edilmesine rağmen  17 yıldır AKP iktidarının çivi dahi çakmadığı tarihi yapıların yıkılarak bölgenin harabe yığınına döndüğünü belirten Gürer, “Ne yerel yöneticiler ne de iktidar bu tarihi yapının yok oluşunun önüne geçmek anlayışında olmadılar. Çünkü yaşama rant odaklı bakıyorlar.  Tarihi yapıların korunması, restore edilmesinin önemini bilmiyorlar” dedi.

 

Gürer, “Yalnız Bor ilçesinde  11 adet Arkeolojik sit alanı  (Höyük, Antik kent, Hıristiyan Mezarlığı), 32 adet Dini – Kültürel Yapı  (Cami, Hamam, Bedesten, Kilise, Şapel, Türbe, Çilehane), 58 adet Sivil Yapı (Roma Havuzu, Konut, Köprü, Çeşme ) bulunmaktadır. Ancak bor merkezinde  tarihi evlerin yer aldığı  bölgenin savaş sonrası harabeye döndüğü görülüyor. Her bir tarihi yapı yıldan yıla yok olmaya devam ediyor. Ne yerel yöneticiler ne de iktidar bu yok oluşu çözümleyen bir anlayış içinde olmadı. Yıllardır savaş halindeki Suriye’nin  bazı bölgelerini andıran  manzara Niğde Bor ilçesinin merkezinde yer alıyor. Orta mahalle, Sokubaşı ve çarşı arasında kalan bölgenin durumu içler acısı.  Yıllar önce sit alanı ilan edilmesine rağmen sokak harap halde” dedi.

Meclis araştırmaları ve soru önergeleriyle konuyu meclis gündemine getirdiğini söyleyen Gürer, Niğde’nin birçok konuda olduğu gibi tarihi yerleşkelerin korunması anlamında da sahip çıkılmadığına değindi. Gürer konuşmasında: “Niğde’de çoğu tarihi yer sahipsiz, bizler meclis araştırmaları, soru önergeleri ile gündeme taşıyoruz. Ancak her defasında meclis gündemine getirmemize rağmen yerel yöneticiler de dahil olmak üzere kimse bu tarihi yapıların korunması için harekete geçmiyor” dedi.

 

NİĞDE SAHİPSİZ

 

Niğde’nin merkez ve ilçelerinde onlarca tarihi yapının harap durumda olduğunu ve her yıl birkaçının yok olduğunu söyleyen Gürer, “Niğde’de Cumhuriyet öncesi ve Osmanlı döneminde yapılan ve azınlıkların yaşadığı mahallelerde de evlerin çoğu yok oluyor. Niğde, yerli ve yabancı turizmin odak noktası olabilir.

Ülkemizin birçok bölgesinde tarihi yapıların ticari kazanımlarının örnekleri bulunuyor” dedi.

 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Bor’da yıllar önce sit alanı ilan edilen bölgenin kültür sokağı ile yerli ve yabancı turizmin ilgi odağı haline gelebileceğini ifade etti. Restorasyon edilerek Sokullu mahalellesi, orta mahalle ve Bor çarşısı üçgeninde yer alan bölgenin, şehir merkezine yakınlığı ve tarihi dokusu ile Bor’un ticari anlamda da kazanımlar elde edebileceğini belirten Gürer, “Yetkililer tarihi yapıları kurtarsınlar. Yıkılmaya yüz tutmuş bölgede çocuklar oyunlar oynuyor. İnsanlar sokaklardan geçiyor ve birçok yapı yıkılmak üzere. Yoldan geçenlerin üzerine yıkılma olasılığı bulunuyor. Tarihi yapıların yok olması mı bekleniyor? Sit alanı olarak ilan edilmesine rağmen sahip çıkılmayan bölgenin yıkılması mı bekleniyor? Başka türlü bir açıklama yapmak mümkün değil. Yetkililerin bir an önce harekete geçmesi şart. Bir an önce onarılıp insanlığa kazandırılmalı” dedi.

 

Başa dön tuşu