SAĞLIK

OBEZİTE KÜRESEL BİR SORUN

Dyt. Sıla Artural ve Dyt. Tilbe Akın yaptıkları ortak açıklamada obeziteyi besinlerle alınan enerjinin harcanan enerjiden fazla olması sonucu vücut yağ kitlesinin anormal derecede artması ile ortaya çıkan kronik bir hastalık olarak tanımlıyor. Vücut ağırlığının obeziteyi tanımlamada tek başına yeterli olmadığını bildiren Dyt. Artural ve Dyt. Akın, Dünya Sağlık Örgütü kriterlerine göre Beden Kitle Endekse (BKİ) değeri 30 üzerinde olan bireylerin obez olarak sınıflandırıldığını ifade ettiler.

 

OBEZİTE, KANSER BAŞTA OLMAK ÜZER BİRÇOK KRONİK HASTALIĞA SEBEP OLABİLİR.”

Dengesiz beslenme, fiziksel aktivitede azalma, yaş, cinsiyet, genetik ve hormonal bozuklukların obeziteye neden olabildiğini hatırlatan Dyt. Artural ve Dyt. Akın, obezitenin özellikle gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde hızla yayılırken önümüzdeki yüzyıllar içinde tüm dünyaya yayılacağını belirttiler.

 

BESLENME PROGRAMLARI KİŞİYE ÖZEL HAZIRLANMALIDIR.”

Ayrıca obezitenin kardiyovasküler hastalıklar, tip2 diyabet, hipertansiyon, dislipidemi, metabolik sendrom, kanser gibi çeşitli hastalıklar için risk oluşturduğunu da hatırlatan Türkmenbaşı Tıp Merkezi Diyetisyenleri Dyt. Sıla Artural ve Dyt. Tilbe Akın, obezitenin tedavisine yönelik şunları kaydetti;

“Kişiye özel tıbbi beslenme programı oluşturulmalıdır. Fiziksel aktivite arttırılmalı, uygulanan beslenme programı ve fiziksel aktivitenin bir yaşam şekli olarak benimsenmesi sağlanmalıdır. Uzmanlar tarafından gerekli görülmesi durumunda farmakolojik tedavi veya cerrahi tedavi uygulanabilmektedir. Obezitenin tedavisinde yeterli ve dengeli bir diyet; bireyin sağlıklı kiloya ulaşmasına ve bu kiloyu korumasına yardımcı olur. Bireyin toplam yağ alımını sınırlandırarak sağlıklı yağları tercih etmesini sağlar. Günlük beslenme alışkanlığı içerisine 4 temel besin grubunu dahil ederek dengeli öğünler yaratıp doğru miktarlarda ve kombinasyonlarda besin öğesi alımını sağlar. Sağlıklı nesillerin gelişmesini sağlayarak, kronik hastalıkların görülme sıklığının azalmasını sağlar.”

Başa dön tuşu