YAŞAM

OMUZ OMUZA

2014 SEÇİMLERİYLE ASKİ ATAK YAPTI

Adana Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (ASKİ) Genel Müdürlüğü 30 Mart 2014 yerel seçimleriyle birlikte 2.700 km²  ve 5 ilçeden oluşan sorumluluk alanının 15 ilçeye ve 14.125 km²’ye çıktığını, seçimlerden önce 600 bin abone sayısı olan kurumun, bugün 805 bin aboneye sahip olduğunu ve bu sayının da giderek arttığını belirten Pekar; 1.650 bin kişiye hizmet veren ASKİ’nin şimdi ise; 2.250 bin kişiye hizmet verdiğini, ayrıca 500’e yakın mahallenin de dahil olduğunu, böylelikle hem sorumluluk alanı hem de abone sayısı ve hizmet verdiği insan sayısı artan ASKİ’nin 7/24 esasına dayalı çalışarak Adanalılara gerek kırsalda gerekse şehir merkezinde en iyi hizmeti ve en kaliteli içme suyunu ulaştırdığını söyledi.

”CUMHURİYET TARİHİNDE SU OLMAYAN YERLERE SU GÖTÜRDÜK”

Yeni projelerle ciddi başarılara imza atan ASKİ Genel Müdürü Rahmi Pekar; “seçimlerden sonra Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Hüseyin Sözlü ile birlikte Adanalıların tüm sorunlarını ortadan kaldırmak için durmaksızın çalıştık, öncelikli olarak Cumhuriyet tarihinde su gitmeyen yerleri tespit ettik ve oralarla ilgili çalışmalara başladık. 100’ün üzerinde köyün suyu ve şebekesi yoktu, 2 yıl gibi bir zamanda 50’den fazlasını çözüme kavuşturduk ve şimdi bu bölgede insanların çeşmelerinden temiz, sağlıklı ve ucuz su akıyor. 2017 yılında yeni projelerle yine atak yapıp içme suyundaki hedefimizi 1050 km’nin üzerinde tutuyoruz. İşimizin, sorumluluğumuzun ve omuzlarımızdaki yükün bilincinde olarak hareket edip en kısa sürede Adanalı hemşerilerimizin sağlıklı, temiz ve ucuz su ile kanalizasyon hizmetinde rahat etmesini sağladık” dedi.

“İÇME SUYU PROJELERİ TAM GAZ SÜRECEK”

2016 Yılı içinde bugüne kadar yapılan başarılı projelerle Gelen İçme suyu proje metrajı 1000 km’ye yaklaşırken, 12 ilçede hayata geçirilen projelerin maliyetleri ise 15.000.000 milyona yaklaştığını belirten ASKİ Genel Müdürü Rahmi Pekar;“2000 km proje uzunluğu ile yeni yapılacak projeler arasında yer alan Yedigöze barajı ile Kozan, İmamoğlu, Ceyhan ve Yumurtalık ilçeleri ile köylerinin içme suyu temini gerçekleşirken; Çatalan barajı projesi de genişleyerek Kuzeydoğu Adana bölgesi ile Sarıçam, Yüreğir ve Yumurtalık ilçelerinin tamamının İçme suyu temini yapılacak” dedi.

 

“EKİPLERİMİZ BÜYÜK PROJELERE İMZA ATIYOR”

Ekiplerin İçme suyu ve kanalizasyon projelerine hız verdiğini, Adana’nın her noktasına ulaşarak vatandaşlara sorunsuz, temiz ve ucuz su götürmek için çalıştığını ifade eden Pekar; biz sadece kırsalda değil şehir merkezinde de büyük projeler yapıyoruz. Örneğin; birçok noktada hat yenileme çalışmaları yapılırken, yeni yerleşim yerlerinde de alt yapı çalışmalarımıza hız veriyoruz. Buruk mevkiinde vatandaşlardan gelen talepler doğrultusunda özellikle bölgenin sorunlarını tamamen ortadan kaldıracak olan Buruk Kollektörleri Projesinin ilk aşaması tamamlandı. Yine büyük emekler sonucunda imzalanan JICA kredisiyle ikinci etap çalışmaları da başlayarak Adanalılara en iyi hizmet verilecek. Böylece Buruk mevkiinde ki içme suyu ve kanalizasyon sorunu da tamamen ortadan kalkmış olacak” dedi.

“SARIÇAM DERESİ VE METAL SANAYİ (TD8) ŞİMDİ TERTEMİZ”

Büyükşehir Belediye Başkanımız Hüseyin Sözlü’nün talimatlarıyla ekiplerimizin yapmış olduğu ıslah çalışmalarıyla bugün Sarıçam Deresinde, kanal boyunca Adanalılar yürüyüş yaparken, çocuklar da adeta kanal içini spor kompleksi gibi kullanıyor diyen Pekar;” Sadece konutlara değil işyerlerine de önem veriyoruz. ASKİ; Metal Sanayi esnafının yıllardır çözülmeyen sorununa da el attı. Yıllardır pis koku ve kötü görüntü oluşturan Metal Sanayi yanındaki TD8 kanalı üzerine önce Büyükşehir Belediyesi tarafından köprüler atıldı, sonra da ekiplerimiz tarafından dere yatağı temizlenerek beton çalışmaları başladı. Metal sanayi esnafı ile yapılan istişareler sonucunda ekipler esnafın tüm sorunlarını ortadan kaldırmak için bir taraftan dere yatağını yapıyor bir taraftan da bağlantı borularıyla esnafın alt yapı sorununu tamamen ortadan kaldırıyor” dedi.

“JİCA KREDİSİ İLE PROJELER DEVAM EDECEK”

Yine uzun ve başarılı bir çalışma neticesinde imzalanan Jica kredisiyle hayata geçecek ve bazı projelerle ilk etapta 6 ilçenin içme suyu isale ile şebeke hattının tamamlanacağını ifade eden Pekar; kendi öz kaynaklarımızla da çalışmalarımız tüm ilçelerde devam etmektedir. Tüm ilçeleri kapsayacak şekilde hayata geçen proje metrajı ise 2000 kilometrenin üzerinde olacak” dedi. Pekar ayrıca; Şehir merkezi başta olmak üzere tüm ilçelerde çalışmalarını yürüten ASKİ ekiplerinin Kanalizasyon ve Yağmur suyu projelerinde de, kullanmış olduğu Jica kredisi desteğiyle ilk etapta 9 ilçede yeni projelere imza attığını belirtti.

“JİCA KREDİSİYLE HEDEFLERİMİZ DAHA DA BÜYÜYOR”

Jica kredisiyle yapılan diğer projelerden bazılarının da; Yüreğir ilçesi Doğankent, Solaklı, Yunusoğlu Atık Su arıtma tesis ile Sarıçam İlçesi Kürkçüler-Suluca-Grup Atık Su arıtma tesisi olduğunu ifade eden Genel Müdür Pekar; Kanalizasyon ve Yağmursuyu projelerinin 400 kilometrenin üzerine ulaştığını, devam eden ve yıl sonuna kadar tamamlanacak olan proje metrajının 100 kilometre, 2017 hedeflerinin ise; 500 kilometrenin üzerinde yeni hat projesini hayata geçirmek olduğunu söyledi.

 

“40 YILLIK SU PROBLEMİ GÖLLER PROJESİ İLE SON BULDU”

“Göller Yaylası’nın 23500 metre içme suyu yatırımı ile sağlıklı ve temiz suya kavuştuğunu ifade eden Pekar; “40 yıllık su problemi son bulurken birçok ilçe ve köyü içine alan bu proje ile bölge insanı temiz, sağlıklı ve ucuz suya kavuştu, ayrıca Kanalizasyon ve Yağmursuyu projeleri 400 kilometrenin üzerine ulaştı” dedi.

HAVUTLU’NUN ALT YAPI SORUNU BİTİYOR”

Kanalizasyon ekiplerimiz, Havutlu mahallesinde yeni hat projesine başladı diyen Pekar;” ana hat üzerine 600’lük borularla alt yapı çalışması yapılıyor, ara hatlarla birlikte toplamda 13 kilometrelik bir proje olan Havutlu, 3 aylık bir çalışma ile neredeyse tamamlanmak üzere. Havutlu bölge halkının alt yapı sorununu çözecek proje tamamlandıktan sonra da bölgedeki atık sular olduğu gibi arıtma tesisine ulaştırılacak. İhaleleri ve projeleri hazır olan çalışmalar tam gaz devam ederken, ekipler Havutlu halkının sorunsuz alt yapı şebekesine kavuşması için gece gündüz çalışmalarına devam ediyor” dedi.

ADANA’DA SU ÇEŞMEDEN İÇİLİR

“Uzman personellerimiz ve çok ciddi parametrik tahlillerden geçen Çatalan İçme suyu ile Adana’da su çeşmeden içilir” diyen Genel Müdür Pekar;”Her şeye rağmen tüketicilerden gelen şikayetlerden dolayı çözüm bulmak amacıyla, alınan şikayet mahalline ekiplerimiz hemen ulaşmakta, şikayet nedeni araştırılmaktadır. Tüketici şikayetleri araştırılırken numuneler su depo girişi ve depo çıkış musluklarından alınmaktadır. Numunelerin analizi sonrasında depo giriş değerleri sağlıklı iken depo çıkış değerleri uygun bulunmamaktadır. Bu da bize şikayetlerin depoların kirliliğinden kaynaklandığını göstermektedir” dedi.

SU DEPOLARIMIZI TEMİZ TUTALIM

Pekar;”Kurumumuzca temin edilen içme suyunun kalite kontrolü çalışmaları sırasında kontrol edilen bazı apartman, ev, okul, hastane ve işyerlerindeki su depolarının kirli, paslı, hastalık yapıcı mikrop ve bakteri barındırdığı gözlenmektedir. İçme suyu depoları 6 ayda bir temizlenmeli ve bakımları yapılarak dezenfeksiyonu sağlanmalıdır. Zaten suyumuzu sadece biz değil, bakanlıkta detaylı bir şekilde belli periyotlarda inceliyor” dedi.

 

EN UCUZ SU ADANA’DA

“Adana Su ücretleri sıralamasında Türkiye’deki birçok ilden daha ucuz olurken, şehrimizden daha ucuza su veren illerde ise kademeli tarifeler uygulanmaktadır. Yani belli bir kullanım oranını geçtiğinizde tarifeniz otomatik olarak iki katı artmaktadır. ASKİ’de ise; ne kadar su kullanırsanız kullanın tarifeniz asla değişmez” diyen Rahmi Pekar, su fiyatlarını ve detaylarını şöyle sıralıyor; Adana 3.23(Kademesiz), Bursa 3.22(Kademeli), İzmir 3.60(Kademeli), Gaziantep 3.80(Kademeli), İstanbul 4.08(Kademeli), Hatay 2.75(Kademeli), Mersin 4.10(Kademeli), Ankara 5.27(Kademesiz), Konya 3.17(Kademesiz), Denizli 3.75(Kademeli), Samsun 3.25(Kademesiz), Adapazarı 3.25(Kademesiz)…

 

HEM HİZMET HEM DE İSTİHDAM SAĞLIYORUZ

Adana ASKİ’nin hem hizmet hem de istihdam sağladığını belirten Genel Müdür Pekar; diğer illerle birçok konuda kıyaslama yapılıyor ama bu doğru değil. Mesela Gaziantep ve Bursa sanayide bizden çok daha ileride şehirler, Adana işsizlik sıralamasında neredeyse başı çekiyor, diğer illerde insanlar fabrikalarda çalışırken bizde tam tersi kurumumuza ve belediyemize karşı yoğun bir talep var. Bizlerde gerek hizmet alımıyla gerekse yapılan atamalarla kurumumuza en iyi şekilde katkı sağlayacak uzman personelleri işe alıyoruz. Bu yüzden de zaman zaman su fiyatları ve işe alımlarla ilgili acımasız eleştirilere maruz kalıyoruz. Oysa gerek ucuz su gerekse de istihdam için mücadele verirken Devlet’in resmi rakamlarına bir nevi işsizlik verilerinin düşmesine de katkı koyuyoruz” dedi. “Diğer illerle kıyasladığımızda en ucuz ve en kaliteli içme suyu ile kanalizasyon hizmetini ASKİ’nin verdiğini ifade eden Pekar; “Şehit Ailelerine, Gazilerimize ve Engelli vatandaşlarımızı da 50 indirimli tarife uyguluyoruz” dedi.

 

“Kanal içine ve mazgallara çöp atmayaLım”

Adanalılara en kaliteli hizmeti verebilmek için ‘gece-gündüz’ demeden çalışıyoruz. Gerek kanal içleri gerekse mazgallar özelliklede kış aylarında önem arz etmekte diyen ASKİ Genel Müdürü Rahmi Pekar;”Ekiplerimiz vatandaşların sorunsuz bir kış geçirmeleri için elinden gelen çabayı gösteriyor. Ancak burada herkese görevler düşüyor. Vatandaşlarımız kanal içlerine ve mazgallara gereksiz çöp, kağıt ve bez parçalarını atmamalı. Atan kişiler vatandaş duyarlılığı ile uyarılmalı” dedi.

ADANA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ FIRAT KALKANI'NDA

Fırat Kalkanı Operasyonunda Suriye'deki vatandaşların mağdur olmaması için kolları sıvayan Adana Büyükşehir Belediyesi ve ASKİ bölge halkına hem insani ve gıda yardımı yapıyor, hem de Kahraman Mehmetçiğimizin sınır ötesi operasyonda en büyük destekçisi oluyor.

 

 

TSK VE ADANA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ OMUZ OMUZA

Türk Silahlı Kuvvetleri bölgedeki halkın huzuru ve güveni için gece gündüz tetikte beklerken, ASKİ ekipleri de gerek içme suyu gerekse alt yapı noktasında bölge halkıyla birlikte Mehmetçiklerinde sorunlarını tek tek çözüme kavuşturuyor. Sıcak çatışmaların içinde sondaj çalışmaları yapan ekiplerimiz Türkmen Barih bölgesinde içme suyu problemini tamamen ortadan kaldırdı.

 

ASKİ YAĞMUR TESTİNDEN BAŞARIYLA ÇIKTI

Adana Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (ASKİ) Genel Müdürlüğü ekipleri 30 Mart 2014 yerel seçimlerinden bu yana yapılan başarılı alt yapı çalışmaları bugün meyvesini verdi. Yaklaşık bir haftadır aşırı yağmurların yağdığı şehrimizde eskiden yaşanan su baskınları ve kötü görüntüler yansımazken sokaklardaki su birikintileri anında rögarlardan ve mazgallardan tahliye edilerek boşlatılıyor.

 

YENİ YIL YEPYENİ UMUTLARLA GELSİN

"Bu vesile ile gerek mesai arkadaşlarım gerekse Adanalı hemşehrilerim başta olmak üzere tüm ülkemizin yeni yılla birlikte daha güzel, daha huzurlu ve barış dolu bir yıl geçirmesini  temenni ederim" diyen Pekar; ayrıca ülkemizin içinde bulunduğu bu zor süreçte herkesin birbirine kenetlenmesi gerektiğini ve barışın, kardeşliğin daimi olması temennisinde bulundu.

 

OLAYLAR BİZLERİ DAHA ÇOK KENETLİYOR

Yılbaşı gecesi yaşanan olayı da değerlendirerek, terörün dili, dini, ırkı ve mezhebi olmaz, insanlığa yapılan saldırı vicdanlarda asla yer bulamaz ve affedilemez diyen Pekar; "bu tür olaylar bizleri daha çok kenetliyor ve omuz omuza, kolkola ve inadına kardeşlik diyor, inadına barış diyoruz" dedi. 

Başa dön tuşu