SAĞLIK

Op. Dr. Baki: “Menopoz Rahmin Değil Yumurtalıkların İşlevinin Sona Ermesidir.”

Menopozu, kadınlarda yumurtalıklarda yeni yumurta oluşumunun gerçekleşmemesi olarak ifade eden Op. Dr. Aynur Baki, buna bağlı hormon üretiminin de  yapılamaması olarak açıkladı.

Yeterince estrojen ve progesteron hormonlarının üretiminin olmamasına bağlı adetten kesilmenin de menopoza bağlı olarak gerçekleştiğini ifade eden Op. Dr. Baki kadınlarda ortalama menopoza girme yaşını ise şu şekilde açıkladı;

 

“Kemik Erimesi Aslında Menopozdan sonra değil Önce Başlar.”

“Menopoz yaşı ortalama olarak 50 olarak bilinse de bu; 45 ile 50 yaş arası normal kabul edilir. Menopoza girme yaşını belirleyen pek çok neden olmasına rağmen en önemli nedenler genetik (ırsi/genetik) özelliklerdir. Ayrıca aşırı sigara tüketimi de erken menopoza sebep olabilmektedir. 40 yaşından sonra genel olarak kadınlarda adet düzensizliği problemleri başlar. Hatta bu dönemde adetler devam etse de sıcak basması ve terleme yakınmaları da olabilir. Bu dönemde adetler sıklıkla düzensizleşmiştir. Özellikle adet gecikmeleri, bazen de tam tersi olarak fazla miktarda adet görmeler ortaya çıkabilmektedir. Buradaki temel neden yumurtalıklardan salgılanan östrojen hormonunun zaman içinde azalmasıdır. Sıcak basmaları ve adet gecikmeleri şikâyetleri de östrojen hormonunun vücudun ihtiyacına göre daha az olduğunu göstermektedir. Dolayısı ile menopozdan sonra karşımıza çıkan ‘Osteoporoz’ (kemik erimesi)  gibi durumlar aslında menopoz öncesi dönemde başlamaktadır.”

 

Kilolu Kadınlar Menopoza Normalden 1-2 Yıl Geç Girebilir.

Kilo ile menopoza girme yaşı arasındaki ilişki nedir? sorusuna da yanıt veren Op. Dr. Baki,  “Kilo ile yumurtalık kapasitesi arasında bire bir ilişki bulunmaması ile birlikte, kilolu hanımların dolaşımındaki östrojen fazlalığı sebebiyle klinik olarak menopoza girmesinin 1-2 yıl gecikmesi mümkündür.” dedi.

 

Türkiye’de Kadınlar Çoğunlukla 45-48 Yaşları Arasında Menopoza Giriyor.

Menopoza girme yaşını etkileyen çevresel faktörleri de sıralayan Op. Dr. Aynur Baki, bu durumun ülkeden ülkeye değişmekle birlikte, genel olarak 51 olarak bildirildiğini vurguladı. Dr. Baki, ülkemizde ise çoğunlukla 45-48 yaşları arasına denk geldiğini hatırlattı. Bunun dışında insanın yaşam süresinin uzamasının da menopoz yaşını etkilediğini bildiren O Türkmenbaşı Tıp Merkezi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümünden Op. Dr. Aynur Baki Menopoza Girme Yaşını Etkileyen 12 Faktörü ise şu şekilde sırladı;

 

1– Gelişmiş ülkelerde kadınların menopoz yaşı daha geçtir. Örnek olarak Amerika’da menopoz yaşı 51.5 olarak kabul edilir.

 

2– Sosyoekonomik düzey de menopoz yaşını etkiler. Sosyoekonomik düzeyi düşük olan kadınlar, menopoza daha erken yaşlarda girerler. Bu etkenle ilgili çeşitli araştırmalar mevcuttur.

 

3– Eğitim düzeyinin düşük olması ve kadının çalışmaması da menopoz yaşını öne geçer. Gene bununla ilgili yapılmış araştırmalar mevcuttur.

 

4– Adet görme yaşı da menopoza girme yaşını etkilemektedir. Ancak yapılan araştırma ve çalışmalarda sonuç birliğine varılamamıştır. Bazı çalışmalar, erken adet görmenin erken menopoza girme ile ilgisi olduğunu ortaya koyarken, bazı çalışmalar ise bunun tam aksini vermiştir.

 

5– Araştırmaların büyük bir kısmı daha önce hiç bebek sahibi olmayan kadınların bebek sahibi olan kadınlara kıyasla daha erken menopoz dönemine girdiğini ortaya koymuştur.

 

6– Kişinin kilosu da menopoz yaşını etkiler. Çok zayıf kadınların, kilolu kadınlara nazaran daha erken menopoza girerler. Gene aynı araştırmadaki verilere göre boyu uzun olan ve kilolu olan kadınların daha geç menopoza girdiklerini ortaya koymuştur.

 

7– Sigara kullanmak da menopoz yaşını öne çeken bir etkendir. Sigara alışkanlığı olan kadınlar menopoz dönemine girmesi gerekenden 2 sene önce girmektedir. Gene aynı araştırmada belirtilen oranlara göre, alkol alışkanlığı olan kadınların ise menopoza daha erken yaşlarda girdiği bildirilmiştir.

 

8– Daha kısa sürelerde adet olan kadınlar, seyrek adet olan kadınlara göre daha erken menopoza girmektedir.

 

9– Çeşitli araştırmalarda yüksek yerlerde yaşamanın, menopoza erken girmeye sebebiyet verdiğini ortaya koymaktadır.

 

10– Bir kadının hangi yaşta menopoza gireceği: annesi, teyzesi ve kız kardeşleri ile de ilgilidir. Çünkü çoğunlukla menopoza girme yaşını belirleyen etken genetiktir.

 

11– Beslenme düzeni iyi olmayan kadınların menopoz dönemine daha erken girdiği bilinmektedir.

 

12– Mensup olunan ırk da menopoz yaşını etkilemektedir. Siyahi ırktan olan kadınlar, beyaz olan ırktaki kadınlara göre menopoza daha erken girmektedir.

 

Menopoza Girme Yaşında Genetik Faktörler Nedir?

Menopoza girme yaşında genetik faktörlerle ilgili de açıklama yapan Op. Dr. Baki, “Günümüzde kadının menopoza girme yaşını kesin olarak belirleyecek bir test yok. Genetik faktörlerin belirleyici bir etken olması sebebiyle annenin menopoz yaşı bu konuda fikir verebilir. Menopoz artık bir hastalık olarak değil, kadın hayatının doğal bir dönemi olarak kabul ediliyor. Bu süreçte önemli olan, kadınların vücutlarındaki değişiklikleri bilmeleri ve daha sağlıklı bir yaşama kendilerini hazırlamaları.”

Başa dön tuşu