GENEL

Osman Yereşen dualarla anıldı

Adana'nın 68 yıllık  en eski ve duayen gazetecilerinden Osman Yereşen'i vefatının 12.yıldönümünde ÇGC Kültür ve Sosyal Tesisleri’nde anıldı. Çukurova Gazeteciler Cemiyeti (ÇGC) kurucu üyesi ve Seyhanspor Kulübü Başkanı olan, eski milli hakemlerimizden Yereşen; 23 Ocak 2008’de hayatını kaybetmişti.

Anma toplantısına katılanlar, Osman Yereşen’in renkli kişiliği ve basın camiasındaki yeri üzerinde görüşlerini dile getirdi.

Toplantının açış konuşmasını yapan ÇGC Yönetim Kurulu Başkanı Cafer Esendemir şunları söyledi:

“Bugün burada rahmetli Osman Yereşen’in vefatının 12.yıldönümü için toplanmış bulunuyoruz. Ailesi tarafından organize edilen bu toplantı için torunu Reha Yereşen’e teşekkür ediyoruz. Osman abimiz renkli kişiliği, espritüelliği, şık giyimi ve hatipliği ile hepimize çok değerli katkılarda bulundu. Çok sevip saydığımız bir büyüğümüzdü. Yol göstericiydi. Geniş bir bilgi birikimine sahipti. Kuvvetli bir hafızaya sahip olmanın yanı sıra her yaştan insanla çok rahat diyalog kurabilen, sürekli genç kalmayı başaran bir büyüğümüzdü. O’nu rahmet ve özlemle anıyoruz” dedi.

Eski hakemlerden Cahit Kum konuşmasında, “Osman ağabey tam bir İstanbul beyefendisiydi. Türkçe’nin doğru kullanımı konusunda hassastı. Centilmenliği ve ahlaklı sporcu olmayı, insan olmayı O’ndan öğrendik. Ben O’nun sayesinde hakem oldum. Kendisine rahmetle anıyorum” diye konuştu.

ÇGC Onur Kurulu üyelerinden Suat Hayri Akarçay da yaptığı konuşmada; Osman Yereşen’le çok eskilere dayalı bir dostluğumuz vardı. Çukurova Gazetesi’nde birlikte çalıştık. En son Çukurova Elektrik’te de birlikte çalışmışlığımız oldu. Tarihi bir kişilikti. Kuvvetli bir hafızaya sahipti. Akil insandı. Kendisini çok seviyordum. Allah rahmet eylesin.”

Sözcü Gazetesi Adana Temsilcisi Mehmet Serbes; Osman Yereşen’in özellikle mesleki duyarlılığından bahsetti. Çoban Yurtçu, Aydın Remzi Yüreğir, Osman Yereşen ve mesleğin duayenlerinin habercilik konusunda çok hassas olduklarını, yol gösterici olduklarını belirterek; “Osman abi hepimizin sevip saydığı bir büyüğümüzdü. Hoşsohbeti, güleryüzü ve şık giyimi ile dikkat çekerdi. Kendisinden çok şey öğrendik. Kendisini her zaman rahmet ve şükranla anıyoruz” şeklinde konuştu.

ÇGC Seçici Kurul Başkanı Ramazan Şanıvar; öncelikle torunu Osman Yereşen’e teşekkür ederek konuşmasına başladı. Şanıvar; “Osman abi hepimizin çok sevdiği ve saydığı bir insandı. Ben öncelikle torunu Reha Yereşen’i kutlamak istiyorum. 12 yıldır düzenli olarak bu anma toplantısını gerçekleştiriyor. 12 yıl boyunca işinden, ailesinden zaman ayırıp Adana’ya anma toplantısı için geliyor. Osman abi çok farklı bir insandı. Çağdaştı ve değerli bir büyüğümüzdü. Seyhanspor Kulübü Başkanlığı sırasında ilk yüzme takımını da kuran isim oldu. Afrika’da özellikle yaşlı ölümlerinde fazla üzüntü yaşanır. Çünkü o yaşlı insan; sahip olduğu bilgi birikimiyle yaşamın düzenlenmesinde büyük bir öneme sahipti. Osman abi de bizim için bir hazineydi adeta yaşayan kütüphaneydi. Benim yayınladığım Adana’da Sporun  Dünü Bugünü adlı kitabımda çok büyük emeği oldu. Kendisini rahmet ve minnetle anıyorum” diye konuştu.

Gazeteci Mehmet Kırcalı da yaptığı konuşmada Osman Yereşen’in yaşayan bir tarih olduğunu, özellikle derinlikli bir bilgi birikimine sahip olduğunu, Adana ile ilgili terimler konusunda çok zengin bir bilgisi vardı. Türkçeye hakimdi. Adana’yı O’nun anlattıklarıyla daha iyi öğrendik. Hoş sohbetti. Renkli bir kişilikti. Hoşgörüsü, engin bilgisi yaşam sevgisiyle her kesin saygısını kazanmıştı. Allah rahmet eylesin” şeklinde konuştu.

TSYD Genel Merkez Disiplin Kurulu Üyesi Adnan Poyraz; Osman Yereşen’in renkli kişiliği ile çok sevilen ve sayılan bir büyüğümüz olduğunu ifade ederek; “Torunu Reha Yereşen sayesinde her yıl bir araya geliyoruz. O’nu anma fırsatı elde ediyoruz. Osman abi sadece basın camiasının değil sporun ve siyasetin de değer verdiği bir büyüğümüzdü. Adana Demirspor’un şampiyon kadrosunda yer almanın ötesinde  uzun yıllar Seyhanspor Kulübü Başkanlığı da yaptı. Cemiyetimizde önemli kurullarda yer aldı. Çok önemli hizmetler gerçekleştirdi. Bizlere yol gösterici bir ağabey oldu. O’nu rahmet ve şükranla anıyoruz” dedi.

ÇGC Yönetim Kurulu üyesi Mutlu Mete, Osman Yereşen’in Adana’nın yaşayan hafızası olduğunu belirterek, “O’nu hafızalarımızda yaşatıyoruz. Yaşayan hafızalarımıza sahip çıkmak ve O’nlardan en iyi şekilde yararlanmalı, gelecek kuşaklara en doğru şekilde aktarılmasını sağlamalıyız” diye konuştu.

Adana Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu (ASKF) Başkanı Ahmet Bozan; Osman Yereşen’in sportif özelliğinin yanı sıra basın camiasında da çok önemli bir yere sahip olduğunu, kendisini tanımaktan büyük bir keyif aldığını belirterek, “Spor ve basın camiasında bulunan herkesin Osman abiyle ilgili mutlaka bir anısı vardır. O anıları yeniden yaşadığımız her an Osman Yereşen’i yadediyor ve özlemle anıyoruz. Kendisine bir kez daha Allahtan rahmet diliyorum” şeklinde konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından söz alan Osman Yereşen’in torunu Ahmet Reha Yereşen de katılımcılara teşekkür ederek; “Her yıl dedemin dostlarıyla bir araya gelmenin mutluluğunu yaşıyorum. O’nun torunu olmaktan büyük gurur duyuyorum. Dedem; sürekli olarak nasihat eder, çeşitli konularda ayrıntılı açıklamalar yapardı. Öğreticiydi. Benim öğretmenimdi. Vatan-millet sevgisini, Atatürk’e bağlılığı, Adana sevdasını O’ndan öğrendim. Bana yol gösteren, bugünlere gelmemi sağlayan, eğiten dedemi bugün burada sizlerle birlikte anmaktan dolayı mutluyum. Mutlaka bulunduğu yerden bizi izliyor ve mutlu oluyordur. Kendisini özlüyor ve her an varlığını yanımda hissediyorum. Böyle bir dedeye sahip olmanın mutluluğunu yaşıyorum. İyi ki varsınız. Katıldığınız için teşekkür ederim” dedi.

Yapılan konuşmaların ardından Osman Yereşen için fatiha okunup dua edildi.

 

Başa dön tuşu