ÜNİVERSİTE

Prof. Dr. Esen “Bir Fotoğrafın Öyküsü”nü Yorumladı.

ÇÜ Fen Edebiyat Fakültesi Dekanlığı Halil Avcı Seminer Salonunda düzenlenen seminere akademisyen katıldı.

1927 de Brüksel’de yapılan konferans hakkında bilgi veren Prof. Dr. Esen, Solvay Şirketince konferansa yalnız çağrılı konuşmacı olan 29 fizikçinin ve bunlardan daha sonra yarıdan fazlasının yani 17 kiş) Nobel ödülü aldığını söyledi.

 

“Bilimsel İlerlemeler İçin Toplumsal Talep Arttı.”

‘Böyle bir bilimsel atılımın hangi koşullarda gerçekleştiği’ sorusuna Prof. Dr. Esen, 1900 yıllarına kadar klasik fizikle açıklanamayan birçok gözlem ve deneylerin biriktiğini, Almanya, Benelux ülkeleri  ve orta Avrupa’da atom yapısı üzerine belli ekollerin oluştuğunu, deneyci ve teorisyenlerin beraber çalışma alışkanlıkları edindiklerini, bilimsel ilerlemeler için toplumsal talebin arttığını ifade etti.

 

Prof. Dr. Esen Değiştirilmiş Young Deneyini  Anlattı.

Prof. Dr. Esen, bilimde egemen olan ve 20 yy a kadar tüm bilim felsefesinin belkemiğini oluşturan Determinizm ilkesinin mikro dünyadaki olaylarda sorgulanmaya başlandığını ve bu olayları açıklamaya yetmediğini anlattı.

Prof. Dr. Esen, Bohr ve benzer görüşü savunanların atomik dünyada hesaplamaların probabilistik ilkelerle yapılması gerektiğini, Einstein’in buna karşın determinizmi savunduğunu ve meşhur “Tanrı zar atmaz” deyimi ile sloganlaştırdığını söyledi.

Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ramazan Esen yapılan deneylerin Bohr’u ve onun gibi düşünenleri haklı çıkardığını ve doğayı anlamamızda bir temel düşünce değişikliği olan “hareket eden her kütleye bir dalga paketi eşlik eder” ilkesinin de Broglie tarafından önerildiğini ve elektron mikroskobunun bu ilke ile gerçekleştirildiği bilgisi aktardı. Ayrıca belirsizlik ilkesinin anlaşılması için “değiştirilmiş Young deneyi” dinleyicilere açıkladı.

Başa dön tuşu