ÜNİVERSİTE

Sağlık Okuryazarlığı Nedir?

Prof. Dr. Tanır “Sağlık Okuryazarlığı” başlıklı sunumunu ÇÜTAM katılımcılarıyla paylaştı. Prof. Dr. Tanır sunumunda “Sağlık ve İlkeleri, Sağlık-Kültür ilişkisi, Halk Sağlığı, Sağlık Eğitimi, Sağlık Okuryazarlığı, Düzeyleri, Önemi ve Sağlık Okuryazarlığının Ölçütleri” konularını anlattı.

 

Prof. Dr. Tanır sağlığı sadece sakatlık ve hastalığın olmayışı değil, bedenen, ruhen ve sosyal yönden tam iyilik hali olarak tanımlarken sağlık okuryazarlığını ise insanların sağlıklarını korumak ve geliştirmek için sağlık bilgisine erişimi, sağlık ile ilgili bilgileri anlaması ve kullanmasındaki istekleri ve kapasiteleri konusundaki bilişsel ve sosyal becerileri olarak tanımladı.

 

“Sağlık Hizmetlerini Doğru Kullanabilmek İçin Sağlık Okuryazarı Olmak Gerek.”

Sağlık hizmetlerini doğru kullanabilmek için sağlık okuryazarı olmanın gerekliliğine değinen Prof. Dr. Ferdi Tanır okuryazar olmanın sağlık okuryazarı olmak anlamına gelmediğini söyledi. Prof. Dr. Tanır sunumunda “Sağlık Okuryazarlığı Düzeylerini” şöyle sıralandı:

  • Temel/işlevsel Sağlık Okuryazarlığı: Yeterli genel okuma yazma becerileri,
  • İnteraktif Sağlık Okuryazarlığı: Bilişsel-sosyal becerilerle iletişim, bilgi edinme, yorumlama,
  • Kritik Sağlık Okuryazarlığı: Bilgiyi analiz edebilme ve kararlarda kullanma.

 

“Çocuk Yaşta Sağlık Okur Yazarlığı Eğitimi Verilmeli.”

Prof. Dr. Tanır, sağlık okuryazarlığının geliştirilebilmesi için, sağlık okuryazarlığı eğitiminin erken çocukluk (aile-kreş) döneminden itibaren verilmesi gerektiğini ifade etti. Toplantı sonunda soruları da yanıtlayan Prof. Dr. Tanır’a katkılarından dolayı merkez müdürü Prof. Dr. Deniz Abik tarafından plaket takdim edildi.

Başa dön tuşu