YAŞAM

Şampiyon İsmet Atlı, vefatının 4.yılında anıldı

 İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan törende Kastamonulu olduğunu ve kendi yöresindeki sporcuların da İsmet Atlı’yı yakından tanıyıp, kendilerine model aldıklarını söyleyen Vali Yardımcısı İsmail Hakkı Ertaş törende yaptığı konuşmada, İsmet Atlı’nın Türk güreşinde önemli bir yere sahip olduğunu, genç sporcuların İsmet Atlı’yı yakından tanıyarak model almaları gerektiğini dile getirdi. Vali Yardımcısı Ertaş, İsmet Atlı’nın milli değerlere sahip çıkan örnek bir sporcu olrduğuna da dikkat çekti.

 

Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ramazan Akyürek, İsmet Atlı’nın kendini güreşe adadığını, Büyükşehir Belediyesi olarak başta güreş olmak üzere sporun her alanında faaliyet gösterdikleri gibi katkı da sağladıklarını ifade etti.

 

Türk Güreş Vakfı Adana Şube Başkanı İlyas Karabulut, İsmet Atlı’nın 1960 Roma Olimpiyatları’nda finalde karşılaştığı, dünyaca ünlü İranlı Reza Tahti’yi yenerek, altın madalya sahibi olduğunu belirterek, “İsmet Atlı dünya ve olimpiyat şampiyonu olmasının yanı sıra iyi bir şair, gazeteci, at yetiştiricisi ve hepsinden öte hayırseverdi. Kendi adını verdiğimiz Güreş Eğitim Merkezi’nde şimdiye kadar 30 sporcumuz milli takıma çağrıldı. Bütün hedefimiz yeni İsmet Atlı’lar yetiştirmektir. Anma törenine katılan tüm misafirlerimize teşekkür ederim” diye konuştu.

 

İsmet Atlı’nın kendisi gibi güreşçi olan milli sporcu Hüseyin Atlı, sporcu olması ve şimdiki yaşamında ağabeyinin kendisine büyük katkısı bulunduğunu belirterek, katılımcılara teşekkür etti.

 

ESENDEMİR: “ADANA’DA İLK VE TEK ALTIN MADALYAYI İSMET ATLI KAZANDI”

Çukurova Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Cafer Esendemir, Adana’dan dünyanın en büyük spor organizasyonu olan olimpiyatlara onlarca sporcu gittiğini, Cumhuriyet tarihinden bu yana sadece ilk ve tek altın madalyayı İsmet Atlı’nın kazandığını, bununla gurur duyduklarını kaydetti.

 

Esendemir, İsmet Atlı’nın yerinin doldurulamayacağını, bütün dileğinin İsmet Atlı Yatılı Güreş Eğitim Merkezi’nden milli takımlara yeni sporcular kazandırılması olduğunu dile getirdi.

 

Yüreğir Belediye Başkanı Mahmut Çelikcan, İsmet Atlı ile gurur duyduklarını, Yüreğir Belediyesi olarak güreşe çok önem verdiklerini, güreş takımı oluşturduklarını, amaçlarının yeni İsmet Atlı’lar yetiştirmek olduğunu söyledi.

 

Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi üyesi, gazeteci Ramazan Şanıvar, törende İsmet Atlı ile yaşadığı bir anısını dile getirdi. İsmet Atlı’nın arabasıyla kırmızı ışık ihlali yaptığını anımsatan Şanıvar şöyle devam etti:

 

“Adana’da müze kavşağında İsmet Atlı önündeki araç kırmızıda geçince kendisi de ışıklara dikkat etmeden kırmızıda geçmiş. Bu arada iki trafik polisi İsmet Atlı’yı durdurmuş. İsmet Atlı’ya, ‘Neden kırmızıda geçtin? Yaşına başına yakışıyor mu?’ dedikten sonra bir polisin İsmet abiyi göğsünden itmesine çok içerlemişti. Beni aradı. İhtiyacı olduğunu söyleyince koşarak gittim. Olayı kısaca bana aktardı. Dönemin valisi, spor sevdalısı Naci Parmaksız’a konuyu aktardım ve İsmet abinin çok üzgün olduğunu anlattım. Vali Parmaksız polisleri hemen bularak hem İsmet abinin elini öptürdü hem de İsmet abinin öz geçmişini öğrenmelerini istedi.”

 

Şanıvar, İsmet Atlı’nın adının stada, parka ve caddeye verildiğini ancak bunların yetersiz kaldığını, İsmet Atlı Müzesi kurulması gerektiğini sözlerine ekledi.

 

Eski Güreş Federasyonu İl Temsilcisi Mustafa Dönmez de 1950 yıllarında güreş antrenman ve müsabakalarının Atatürk Parkı içerisinde bulunan, şimdiki 75.Yıl Sergi Sarayı’nda yapıldığını, İsmek Atlı’nın, Yaşar Kemal ile karşılaştığını, birinin sporda diğerinin edebiyatta çok başarılı olduklarını belirterek, “Yaşar Kemal, İsmet Atlı’ya dönerek, ‘İsmet gelecekte sen dünyanın en büyük güreşcisi, ben de dünyanın en büyük romancısı olacağım’ demişti. Her ikisi de sözünde durdu” diye konuştu.

 

Yapılan konuşmaların ardından Merkez Camii baş imamı Ömer Altundağ Kur’an-ı Kerim okuyarak dua etti.

 

Anma törenine Karaisalı Kaymakamı Melih Aydoğan, Gençlik Hizmetleri İl Spor Müdürü Abdulkadir Ataşbak, eski Milletvekilleri Cevher Cevheri ve Kemal Sağ ile siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşları yöneticileri, eski sporcu, hakem, antrenör ve İsmet Atlı Güreş Eğitim Merkezi sporcuları katıldı.

Başa dön tuşu