SİYASET

“Şehir hastanesi AVM zihniyetini sonucu”

Yüzde 70 doluluk garantisi verilerek özel sektöre yaptırılan Adana Şehir Hastanesi’nin Adana’daki yatak kapasitesini artırmadığının altını çizen Barut, “Şehir hastaneleri halka sağlık hizmeti sunmaktan ziyade rant amaçlı AVM zihniyetinin bir sonucu ve sürdürülebilir bir yanı da yok” dedi.

“ÇUKUROVA VE YÜREĞİR’DE DEVLET HASTANESİ YOK”

CHP İl Başkanı Barut yaptığı yazılı açıklamada Adana’da sağlık hizmetlerinin sunumunda yaşanan sorunlara vurgu yaptı. Yüreğir’deki TOKİ Numune, Çukurova’daki Seyhan Uygulama ile Seyhan’daki Doğumevi ve Çocuk hastanelerinin Şehir Hastanesi’ne taşınarak, bu hastanelerdeki sağlık hizmeti sunumunun sonlandırıldığını hatırlatan Barut, Çukurova ve Yüreğir ilçesi sınırları içerisinde hizmet veren devlet hastanesinin kalmadığını kaydetti. Barut, “Kapatılan hastanelerin bulunduğu bölgelerde sağlık hizmetlerine erişim ciddi bir sorun haline gelirken, başta eczacılar olmak üzere bölge esnafı da ağır bir darbe aldı” diye konuştu. 

“YURTTAŞLARIN VE HASTANE ÇALIŞANLARININ SORUNLARI GÖRMEZDEN GELİNİYOR”

Özellikle dar gelirli yurttaşların sağlık hizmetine ulaşmada yaşadığı sıkıntıların katlanarak arttığını kaydeden Barut, Şehir Hastanesi bünyesinde çalışan sağlık çalışanlarının mutsuz olduğunu bildirdi. Barut, “Çukurova’da Seyhan’ın ve Yüreğir’in özellikle güneyinde yaşayan yurttaşlarımızın Şehir Hastanesi’ne ulaşım konusunda ciddi sıkıntılar yaşadığı gerçeği de, çalışanların mutsuzluğu ve iş yükü de ne yazık ki görmezden geliniyor” diye konuştu.

ÜÇÜNCÜ BOĞAZ KÖPRÜSÜ GİBİ…

1550 yataklı Şehir Hastanesi’nin açılmasıyla Adana’daki yatak sayısını artırmadığının altını çizen Barut, Şehir Hastanesi’nin araç geçsin veya geçmesin taahhüt edilen parası ödenecek olan köprülerden farksız maliyetiyle tüm yurttaşların üzerinde büyük bir yük haline geldiğini vurguladı. Barut, 680 milyon dolara mal olduğu belirtilen Şehir Hastanesi’ni inşa eden firmaya kapalı alan büyüklüğü (metrekare) üzerinden 25 yıl boyunca kira bedeli ödeneceği iddialarını da hatırlattı.

“DEVLETE ZARAR, ŞİRKETE RANT”

Barut, “Hastanede kapalı alan oranının ‘otel konforunda lüks hastane’ söylemiyle artırılması devlete zarar, bu hastaneleri yapan şirketlere ise rant sağlamaktan başka bir şey değil. Sağlıkta önemli olan koruyucu sağlık hizmetleriyle hastanelere gelen hasta sayısının azaltılması olmalıdır. Ancak bugün, koruyucu sağlık hizmetleri yerine ne yazık ki, tamamen ranta dayalı bir sağlık politikası izlenmektedir” şeklinde konuştu.

“KENTİN FARKLI BÖLGELERİNE 500-600 YATAKLI HASTANELER AÇILMALI”

Dünyada artık bu kadar büyük hastanelerin yapılmadığına dikkati çeken CHP Adana İl Başkanı Ayhan Barut, şöyle devam etti:

“Kentin farklı bölgelerinde hizmet veren devlet hastanelerini kapatıp, tüm hastaneleri ulaşım imkanlarının zor olduğu bir bölgede toplamak, yurttaşa eziyet hem de mantık dışı bir uygulamadır. Mevcut haliyle Adana’ya yarardan çok zararı olan bu kadar büyük bir hastane yerine, kentin farklı bölgelerine 3 veya 4 tane 500-600 yataklı hastane yapılması halkın sağlık hizmeti alımı ve devletin sağlık hizmeti sunumu açısından çok daha doğru ve yararlıdır. Bu nedenle, kapatılan devlet hastaneleri ya ivedi olarak yeniden açılmalı ya da ihtiyaç olan bölgelere 500-600 yataklı hastaneler yapılmalıdır.”

“DİĞER HASTANELER DOLULUK GARANTİSİ İÇİN Mİ AÇILMIYOR?”

Şehir Hastanesi’ni yapan şirkete yüzde 70 (psikiyatri hastanesi için yüzde 80) doluluk garantisi verildiği yönündeki söylemleri de anımsatan Barut, “Adana Devlet Hastanesi’nin Yüreğir’deki TOKİ Numune Hastanesi binasına, Çukurova Aşkım Tüfekçi Devlet Hastanesi’nin bir bölümünün de Seyhan Uygulama Hastanesi binasına taşınacağı yönünde açıklamalar olsa da, bu konuda da bir belirsizlik yaşanıyor” diye konuştu.

“HİÇ KİMSESİNİN RANT UĞRUNA HALKIN SAĞLIĞIYLA OYNAMAYA HAKKI YOK!”

Yetkililere “Şu ana kadar açılması gereken Yüreğir’deki eski TOKİ Numune Hastanesi’nin Şehir Hastanesi polikliniklerine başvuran hasta sayısının azlığı nedeniyle açılmadığı yönündeki iddialar doğru mudur” sorusunu yönelten Barut, rant uğruna hiç kimsenin halkın sağlığıyla oynamaya hakkının olmadığını söyledi.

“RANTA DAYALI AVM ANLAYIŞININ BİR ÜRÜNÜ”

Şehir Hastanesi’nin ranta dayalı AVM anlayışının bir ürünü olduğunu dile getiren Barut, Adana Şehir Hastanesinde şu an itibariyle restoran, kafe, kadın-erkek kuaförü ve çamaşır satan bir işyerinin faaliyet gösterdiğini aktaran Barut, “Hastane yanındaki alana kiralanabilir ticari alanlar inşa edilmeye başlanmış durumda. Şehir Hastanesini inşa eden firma, şu anda bu alanların reklamını yaparak kiralık alanlar için ön başvuru alıyor. Bu alanda faaliyet gösterecek eczacı ve medikalcilerin yanı sıra market, otel, spor salonu, kuyumcu, hediyelik eşya, çiçekçi, terzi, araç kiralama, zayıflama merkezi, aktar gibi ticari iş yerleriyle burası AVM’den farksız bir hale gelecek” ifadelerini kullandı.

 “ŞEHİR HASTANESİ PSİKOLOJİK SORUNLARA NEDEN OLDU”

Şehir Hastanesi’nde yaşanan sorunlara da değinen Barut, “Edindiğimiz bilgilere göre hemşire ve yardımcı personel eksikliği üst düzeyde. Polikliniklerde sekreter ve yardımcı personel, servis ve yoğun bakımlarda da sekreter bulunmuyor. Her şeyi doktorlar yapmak zorunda ve günde ortalama 100 hastanın geldiği bir poliklinikte doktorlar, yardımcı personel olmadığı için hastayla da yeteri kadar ilgilenemiyor. Şehir Hastanesi, sağlık çalışanlarının da yurttaşlarımızın psikolojisini bozmuş durumda. Ayrıca hastane içinde yangın merdiveni dışında merdiven de bulunmadığı için hem çalışanlar hem de hastalar asansörleri kullanmak zorunda. AVM’lerde görmeye alıştığımız yürüyen merdivenler ise sadece ilk iki katta çalışıyor” ifadelerini kullandı. 

“HALKIN SAĞLIĞINI TEDAVİ ETMİYOR, BOZUYOR”

Sağlık politikalarının başarısının hasta sayısının azalmasıyla ölçülmesi gerektiğinin altını çizen Barut, “Bugün geldiğimiz noktada hasta sayısı ne yazık ki sürekli artıyor ve hizmet verilen hasta sayısıyla övünen bir iktidarla karşı karşıyayız.  Doluluk garantisi verilen bir hastanenin, halkın sağlığını tedavi etmesi mümkün değildir. Uygulanan sağlık politikası da, Şehir Hastaneleri de halkın sağlığını bozmak üzerine kurulu ve sürdürülebilir hiçbir yanı yok” diye konuştu.

Başa dön tuşu