BÜYÜKŞEHİR

Seyhan’a kardeşlik ve dostluk akıyor

Letonya Cumhuriyeti’nin 98. Kuruluş Yıldönümü, Adana HiltonSA’da düzenlenen bir resepsiyonla kutlandı. Ükesinin önemli gününde Adana’ya gelen Letonya Türkiye Büyükelçisi Peteris Karlis Elferts, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü’yü ziyaret etti. Başkan Sözlü, Letonya Adana Fahri Konsolosu Meriç Turan Ekmekçi’nin katıldığı ziyarettte, Büyükelçi Elfers’in, Adana’ya ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Başkan Hüseyin Sözlü, ziyaretin iki ülke ilişkilerinin gelişmesine ve işbirliğinin artmasına katkı koyacağına inandığını söyledi.

ADANA OLARAK İLİŞKİLERE OLUMLU KATKI KOYMAK İSTİYORUZ

Başkan Sözlü, “ İstememiz halinde önümüzdeki zaman bize bu fırsatı tanıyacaktır. Büyükelçimizin atandığı dönemin, iki ülke ilişkilerinin geliştiği dönem olmasını ve Adana olarak da katkı koymayı isteriz” dedi.

İŞBİRLİĞİ GELİŞECEK

Letonya Türkiye Büyükelçisi Peteris Karlis Elferts de, Letonya’nın, SSCB’den bağımsızlığını kazanmak için ve sonrasındaki demokrasi savaşımında, Türkiye’nin son dönemde verdiğine benzer mücadelelere girdiğini anlatttı ve iki ülke arasındaki işbirliğinin gelişmesini çok istediğini söyledi.

KURULUŞ YILDÖNÜMÜ RESEPSİYONU

Ziyaret gününün akşamı da, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, HiltonSA’da düzenlenen Letonya Cumhuriyeti’nin 98. Kuruluş Yıldönümü resepsiyonuna katıldı.

1 ASRA YAKLAŞAN DOSTLUK

İki ülkenin milli marşlarının okunmasının ardından resepsiyonun açılış konuşmasını yapan Letonya Adana Fahri Konsolosu Meriç Turan Ekmekçi, şunları söyledi: “Şahsım ve Letonya Cumhuriyeti adına, bizleri bu özel günde yalnız bırakmadığınız için teşekkür ediyorum. Bugün Letonya Cumhuriyeti’nin 98. Kuruluş Yıldönümü’nü Adana’da kutluyoruz.

Bu yıl ayrıca Türkiye ve Letonya arasındaki ikili ilişkilerin 91. Yıldönümünü de kutlamaktayız. 18 Kasım 1911’de kurulan Letonya Cumhuriyeti ile bir asra yaklaşan dostluğumuz süresince, 1944’teki Sovyet işgal ve ilhakı tarafımızdan tanınmamış olup, SSCB’nin parçalanmasının ardından 3 Eylül 1991’de Riga’da yayınlanan ortak bildiriyle, Letonya ile diplomatik ilişkilerimiz yeniden başlamıştır.”

SOVYET İHLAKINI TANIMAYAN TÜRKİYE’YE MİNNETTARIZ

Letonya Türkiye Büyükelçisi Peteris Karlis Elferts de, Ankara dışında ilk kez Adana’ya bir resmi görevle gelmekten gurur duyduğunu belirterek, “İlişkilerimiz 1920’li yıllara dayanmaktadır. Letonya’nın NATO ve AB üyesi olmasından sonra ilişkilerimiz hızla gelişmektedir. Türkiye, SSCB’nin Letonya’yı haksız ilhakını hiç bir zaman tanımamıştır. Bu nedenle her zaman sizlere minnettar kalacağız. 15 Temmuz Şehitlerini de saygıyla anıyoruz, ailelerine başsağlığı diliyoruz” diye konuştu.

RİGA’DAN SEYHAN’A DOSTLUK VE İŞBİRLİĞİ AKACAK

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, Letonya Adana Fahri Konsolosluğu’nun evsahipliğindeki kutlamalara katılmaktan ötürü bahtiyar olduğunu ifade etti. Başkan Sözlü, şöyle devam etti: “Büyükelçimizin Adana’da bulunmasından dolayı ve kendileri için böyle önemli bir günde Adana olarak evsahipliği yapmamıza olanak tanımalarından ötürü mutluyuz. Ayrıca, kutlama yapmak için Adana’yı tercih etmelerinden dolayı şahsım ve Adana halkı adına teşekkürlerimi iletiyorum.

Tarihi açıdan köklü ilişkilere sahip iki ülkenin bundan sonra işbirliğini geliştirmeleri, hem iki ülke adına, hem dünya barışı ve refahı adına olumlu olacaktır. Türkiye, Letonya’nın 1944’te işgali ve Doğu Bloku’nun 2. Dünya Savaşı sonrasında ilhakını tanımamıştır. O dönemde Letonya halkından sürgüne gönderilenler olmuştur. Letonyalılar Mazlum bir halktır. Sovyet mezalimine uğrayan Türk halkları da vardır. Kırım Tatarları, 18 Mayıs 1944’te vagonlara doldurularak Sibirya ve Orta Asya’ya, Türkistan coğrafyasına sürülmüştür. Gürcistan toprakları içinde kalan Ahıska Türkleri yine Stalin tarafından kendi yurtlarından koparılıp başka yerlere sürülmüştür. Bu eritme ve asimilasyon politikasıydı. Letonyalılar da bu sorunları yaşadı, direndi ve özgürlükleri için bedel ödediler. Bugün Türkiye, bu özgürlüğü tanıma noktasında Letonya’nın samimi bir dostudur. Bu dostluk inşallah Adana’dan Riga’ya uzanacak ve Riga Nehri ile Seyhan Nehri’nin kardeşliğini getirecektir.”

100. YILI DA ADANA’DA KUTLAMAK İSTERİZ

Başkan Hüseyin Sözlü, konuşmasını şöyle tamamladı: “Büyükelçimizin, Fahri Konsolosumuzun ve bizim çabalarımızla iki ülke arasında ilişkiler canlanarak, gelişerek büyüyecektir. İnşallah iki yıl sonra 100. Kuruluş Yıldönümünü birlikte Adana’da kutlamak isteriz. 100. Yıl’a Adana olarak evsahipliği yapmayı arzu ederiz. Letonya’nın yüzlerce yıl, Türk Halkı ile ilişkilerini geliştirerek varlığını sürdürmesini canı gönülden istiyoruz, 98. Kuruluş Yıldönümülerini kutluyoruz. Türkiye Cumhuriyeti’nin Kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Yurtta Barış Cihanda Barış’ düşüncesiyle geleceğe uzanacağımızı düşünüyorum.”

Konuşmaların ardından, üzerinde her iki ülkenin bayraklarının bulunduğu Letonya’nın 98. Kuruluş Yıldönümü pastası kesildi.

Başa dön tuşu