YAŞAM

Su baskınına önlem

ADANA Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (ASKİ) Genel Müdürlüğü, 2014 yerel seçimlerinden hemen sonra Adana merkez ve ilçelerde kolları sıvayarak tüm sorunlarla mücadele başlatırken birçok noktada tarihi projelere hayat verdi ve adeta bölgeye can suyu oldu. Altyapı çalışmalarıyla ilgili de ciddi yatırımlar yapan ve eski su baskınlarına son veren ASKİ, ”Mikro Tünel” projesiyle birlikte sel ve su baskınlarıyla ilgili mücadelede yine ilklere imza attı. Türkiye'de çok az belediye tarafından kullanılan son teknoloji tünel kazma sistemi olan bu teknolojiyi adana’ya hizmet amacıyla getirdi. Proje kapsamında ilk olarak Turgut Özal Bulvarı’na Mikro Tünel yöntemi ile yağmur suyu hattı yapılıyor.Toplam uzunluğu 6 Kilometrekareyi bulan proje tamamlandığında yağışlı günlerde oluşabilecek su baskınları ve sel ihtimali ortadan kalkmış olacak ve bu sayede olumsuz hava koşullarında çevre sakinleri ile esnafların tüm sorunları son bulacak. 

Peki nedir bu “Mikro Tünel “ 

Adı Mikro ancak yaptığı iş ve amacı ise şehrin metrelerce altında, günlük hayatı etkilemeden çapı 2 metre büyüklüğünde dev tüneller oluşturarak yağan yağmuru yerin altından bu tüneller vasıtasıyla arıtma sistemlerine taşımak. Otobanlardaki dev tünelleri yapan teknolojik makinalarla aynı özelliğe sahip olan ancak o tünellere göre daha küçük çaplı tüneller kazması sebebi ile adı mikro tünel sistem olan bu yapı aslında yer altında adeta şehrin yeni hayat damarlarını inşaa etmektedir 
Turgut Özel Bulvarından sonra yağmur suları ve atık sular konusunda sorunlu alt yapısı olan diğer semtler ve ilçelerde de yaygın olarak kullanılması düşünülen sistemin en büyük özelliği çalışırken o cadde veya semtte günlük hayatı durdurmaması, gürültü kirliliği yaratmamasıdır. 
 

Başa dön tuşu