GENEL

Sulama Maliyetleri Artarsa Ülkede Tarım Yapacak Çiftçi Kalmaz

Konuyla ilgili kaygılarını ziyaretine gelen MHP Milletvekili adayları ile paylaşan Doğru, “Sulama Birlikleri özelleştiği takdirde maliyetlerimiz birkaç kat daha artar. Zaten birçoğu ithal olan mazot, gübre, zirai ilaç gibi girdileri çok pahalıya kullanıyoruz. Sulama harcamaları da çok yükselirse rakip ülkelerle rekabet şansımız daha da azalır. Birliklerinin özelleşmesi ile suyu daha pahalıya kullanmaya başlarsak, bu ülkede tarım yapacak çiftçi kalmaz. Çiftçilerimiz bu yükü kaldıramaz. Bundan dolayı yeni oluşacak meclisten kanun değişikliğiyle yüzde 65’i başarılı olan Sulama Birlikleri'nin görevlerine devam etmelerini bekliyoruz.”dedi.

ÇİFTÇİ KESİMİNİN BEKLENTİLERİ

MHP Milletvekili adayları Cahit Öztok, Yusuf Baş, Çağrı Şahin ve Firdevs Cingözler, 24 Haziran’da yapılacak seçim çalışmaları kapsamında Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru’yu makamında ziyaret etti. Güney Yüreğir Sulama Birliği (GYSB)’nin eski Başkanı İhsan Oğuz Beyarslan, Çukurova Sulama Birlikleri Derneği (ÇUSUDER) Başkanı Faruk Yaşar Umar,  Adana Tahıl Üreticileri Birliği Başkanı Nur Özkan, Gazi Sulama Birliği eski Başkanı Hüseyin Avni Şahin, Adana eski milletvekili Cevher Cevheri, Çiftçi Mehmet Yaltır’ın da hazır bulunduğu ziyarette Doğru, MHP milletvekili adaylarına çiftçi kesiminin beklentilerini aktardı.

Ziyaretlerinden dolayı MHP milletvekili adaylarına teşekkür edip başarılar dileyen Mutlu Doğru, Adana Milletvekili, Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu üyesi Muharrem Varlı’nın özellikle Sulma Birlikleri’nin özelleştirilmesi konusundaki maddenin geri çekilmesi için büyük çaba gösterdiğini hatırlattı.

Buna rağmen Sulama Birlikleri’nin meclisleri ve yönetimlerinin feshedilerek DSİ’ye bağlandığını ifade eden Doğru, “Biz yeni mecliste Sulama Birlikleri’nin tekrar ele alınmasını istiyoruz. Başarılı olan birliklerin mutlaka görevlerine devam etmesi gerekiyor. Gelişmekte olan bir çok tarım ülkesi Türkiye'nin Sulama Birliklerini örnek alıyor. Adana’ya gelen yabancı heyetler bizlere Sulama Birlikleri ve Tarım Sigortalarımızın ‘nasıl başarılı olduklarını’ soruyor. Dünyanın en gelişmiş ülkelerinde ‘katılımcı sulama modeli’ uygulanırken, bizim yeniden başa dönüp, Sulama Birliklerini DSİ’ye bağlamamız anlaşılır gibi değildir. Şu anda koca Yüreğir ovası sulamasını atanan DSİ yetkilileri yönetiyor.” dedi.

Parlamentoya gittiği takdirde gerçekleştireceği projeler hakkında bilgiler veren MHP Milletvekili Cahit Öztok, özellikle bölge üreticilerinin desteklenmesi ve sağlıklı beslenme açısından narenciyenin tanıtımı için çalışmalar yapacağını söyledi. Adana’nın 162 kilometrelik bir sahil şeridinin turizme kazandırılması gerektiğini Öztok, “Türkiye ekonomisinin lokomotifi sanayidir. 1 milyar dolarlık bir sanayi tesisinde 100 kişi çalışıyor. Hizmet sektörü işsizliğin azaltılmasında en büyük faktördür. Turizmde bir hizmet sektörüdür, seçildiğim takdirde tüm bu konuların takipçisi olacağız.” diye konuştu.

Başa dön tuşu