SAĞLIK

Süper Bakterilere Karşı Savaşmanın İpuçları

Özellikle son günlerde deride bulunan ve bu zamana kadar herhangi bir probleme neden olmayan bakterilerin gereksiz antibiyotik kullanımı nedeniyle dirençli bakteriler haline dönüşmesi gündeme oturmuş durumda.

Hastane Derindere İç Hastalıkları Bölümü Uzmanı Dr. Burcu Raylaz ile süper güçlü bakteri olarak hayatımıza giriş yapan yeni bakteri türü Stafilokokus epidermidis hakkında bilgi verdi.

Ölüme yol açan bu bakteri türünün, dünya çapında 78 hastanede görüldüğünü, bilim insanlarının, 10’dan fazla ülkede, çoklu ilaçlara dayanıklı 3 farklı bakteri türü keşfettiklerini dile getiren Uzm. Dr. Burcu Raylaz; ‘Bu türlerden biri de Avustralyalı bilim insanları tarafından keşfedilen, dünyada bilinen hiçbir ilaç ve antibiyotik ile kontrol altına alınamayan, bilinen tüm antibiyotiklere dayanıklı bir ‘süper bakteri’dir. Tüm dünya için çok ciddi bir tehdit oluşturan bu bakteri türü, normalde insan derisinde yaşayan zararsız bakterilerin hastane ortamında mutasyona uğrayarak kazandığı dirençle ortaya çıkmıştır. Uzmanlar bilinen tüm antibiyotiklere karşı dirençli bu bakteri türünün hızla yayılmasını yoğun bakım ünitelerindeki yüksek antibiyotik kullanımına bağlıyor’

Başa dön tuşu