SİYASET

TARIMDA BÜYÜK KRİZ KAPIMIZDA

Sümer, “Yükselen döviz fiyatları da bu girdilerin maliyetlerini artıracaktır. Büyük bir kriz kapımızda. Bu nedenle devlet kısa vadede özellikle tohum, fide, gübre, ilaç gibi girdileri ve ana kalemleri destekleyerek karşılamak zorundadır” dedi.

 

Sümer, Dünya Çiftçiler Günü dolayısıyla bir mesaj yayınladı. Uluslararası Tarım Üreticileri Federasyonu (IFAP) tarafından alınan bir kararla 1984 yılından bu yana, 14 Mayıs’ın “Dünya Çiftçiler Günü” olarak kutlandığını hatırlatan Sümer, bu tarihin bu yıl her zamankinden daha fazla önem kazandığını vurguladı.

 

TARIMIN BİTTİĞİ YERDE HAYAT BİTER

Sümer, corona virüs salgını dolayısıyla birçok sektörde faaliyetlerin durduğuna dikkat çekerek “Hiçbir şekilde durdurulamayacak sektörlerinden başında ise tarım gelmektedir çünkü tarımın bittiği yerde hayat da biter” dedi.

 

Türkiye’nin dünyanın en eski tarım merkezleri üzerinde olduğunu kaydeden Sümer, “Yaklaşık 6 milyon kişiye istihdam sağlayan tarım, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün de belirttiği gibi ‘milli ekonominin temeli’ durumundadır” görüşünü dile getirdi. 

 

700 BİN ÇİFTÇİ AZALDI 

CHP’li Sümer, ithalat karşısında ezilen çiftçilerin, tarımsal elektrik, su ve mazot yüksek girdi maliyetlerini karşılayamaz hale geldiğini, tarımın giderek karlılığını yitirdiğini ve son 15 yılda çiftçi sayısının 700 bin azaldığı bilgisini vererek yaş ortalamasının 58-59’a yükseldiğini ifade etti. 

 

Tarımda kendi kendine yetmenin ne kadar önemli olduğunun salgın sürecinde bir kere daha ortaya çıktığını kaydeden Sümer, şöyle dedi: 

 

“Ülkemiz, tarımda dışa bağımlı bir hale gelmiştir. Gübreyi, ilacı ve tohumu dışarıdan karşılayan Türkiye, salgın dolayısıyla bu girdilerin ithalatında ve tarlaya ulaştırılmasında lojistik sorunlarla karşı karşıya kalacaktır. Ayrıca yükselen döviz fiyatları da bu girdilerin maliyetlerini artıracaktır. Büyük bir tarım krizi kapımızda. Bu nedenle devlet kısa vadede özellikle tohum, fide, gübre, ilaç gibi girdileri ve ana kalemleri destekleyerek karşılamak zorundadır. 

 

UZUN VADEDE EYLEM PLANI 

Uzun vadede ise tarım, tarıma dayalı sanayi, hayvancılık ve ormancılığı kapsayan eylem planı hazırlanmalıdır. Türkiye’nin, kendi kendine yeten değil bölgesini bile doyuran bir ülke olmasının önünde hiçbir engel yoktur.” 

 

Sümer, tüm çiftçilerin gününü kutlayarak emeklerinden ve özverilerinden dolayı teşekkür etti.

 

Başa dön tuşu