SPOR

Tırmanış sporu hızla gelişiyor

Spor Tırmanış genellikle açık ve kapalı alanlarda yapılan yapay duvarlarda tırmanma stilidir. Bilinçli bir şekilde yapıldığında güvenli ve çok zevkli bir spordur. Tırmanırken hep bir sonraki hedefinizi belirlersiniz. Tırmandıkça, geride bıraktığınız basamaklara bakıp daha da yukarı tırmanmak istersiniz, işte tırmanmanın büyüsü de buradadır. 

 

Spor Tırmanış 7’ den 70’ e her yaş gurubunun yapabileceği bir spor branşı olup sporcunun kendi vücut ağırlığıyla yapılmasından dolayı sistemli, bilinçli çalışıldığı ve doğru mekanikte yapıldığı zaman fiziksel gelişimi destekleyen çok etkili bir spor dalıdır. Spor tırmanış zihinsel gelişimde de çok önemlidir. Bireyin baskı altında karar verebilme, yükseklik korkusunu yenme, problem çözme, planlama yapabilme, kendine güven duygusunu geliştirebilme gibi benlik ve liderlik becerilerini geliştirmede etkili olan bir spor dalıdır.

 

Çocuklara sağladığı kazançlar fiziksel gelişimin yanı sıra mental gelişimi de destekleyen, bir spor dalıdır. Çocuklarda karakter gelişimini olumlu yönde etkiler, özgüven sağlar, sorumluluk becerisi kazandırır, problem çözme, stres yönetimi, baskı altında karar verme, zor koşullara dayanıklı ve uyumlu olabilme gibi fiziksel yetilerini geliştirir. Ayrıca, başarabilmenin verdiği güvenle özgüvene ulaşma, strateji oluşturma, planlama gibi benlik becerilerini de geliştirir.

 

PRODOSS (Profesyonel Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü) olarak Çukurova Üniversitesi işbirliği ile eğitimlerimiz araştırma görevlisi milli tırmanıcı, ulusal rota yapıcı, spor tırmanış antrenörü C. Çağlar BILDIRCIN ve kulübümüzün spor tırmanış antrenörü Murat ARIKAN tarafında verilmektedir. Kurslarımız her ay açılmakta olup temel eğitim ile başlanıp olimpiyatlara hazırlamaya kadar üst düzey eğitimler ile devam etmektedir. Sınıf eğitimleri ve uygulamalar ile her dönem 20 sporcu alınmaktadır.

 

Kulüp başkanı Mehmet YAKUT “İlimizde oldukça ilgi çeken spor dalı yeterli çalışma alanı olmadığından sadece Çukurova Üniversitesinin tırmanış duvarı kullanılmaktadır. Tırmanış duvarı aşırı yoğunlukta kullanıldığından yeterince kursiyer alınamamaktadır. Sporun ilimizde gelişmesi milli takıma ve olimpiyatlara sporcuların yetiştirilebilmesi için çokça tırmanış duvarlarına ihtiyaç vardır. Yerel yönetimlerin ve il spor müdürlüğünce bu alanda yatırımlar yapmasını umuyoruz, bugüne kadar belki de tırmanan insanları sadece televizyonda, gazete ve dergilerde görmüşsünüzdür. Neden siz de onlardan biri olmayasınız?” dedi.

Başa dön tuşu