SAĞLIK

TÜRKİYE’DE HER 3 KİŞİDEN BİRİ HİPERTANSİYON HASTASI.

Çoğunlukla yüksek kan basıncı olarak bilinen hipertansiyonun, kan basıncının yükseldiği kronik bir hastalık olduğuna dikkat çeken Türkmenbaşı Tıp Merkezi’nden Kardiyoloji Uzmanı Dr. Osman Ziya Arık ‘Dünya Hipertansiyon Günü’ nedeniyle yaptığı açıklamada,çağın hastalığı olan hipertansiyonla mücadelede neler yapılabileceğini anlattı.

 

Kan basıncının normalden yüksek seyretmesiyle ortaya çıkan hipertansiyonun, kalp krizi, felç ve böbrek yetmezliğinin en önemli nedeni olduğunu belirten Uzm. Dr. Arık, bu hastalığın çoğunlukla belirti vermediğine dikkat çekerek, “Kan basıncı yüksek olan kişilerin çoğu yıllarca bunun farkında olmayabiliyor. Yüksek kan basıncı tedavi edilmediğinde de tüm vücuttaki atardamarlara ve yaşamsal önemi olan organlara hasar vererek ölüme neden olabiliyor.” dedi.

 

“DÜNYADA YILDA 9.4 MİLYON KİŞİ HİPERTANSİYONA BAĞLI HASTALIKLARDAN HAYATINI KAYBEDİYOR.“

Tüm dünyada,1.5 milyar yüksek kan basıncı ya da hipertansiyonu olan hasta bulunduğuna dikkat çeken Uzm. Dr. Arık, her yıl 9.4 milyon insanın bu nedenle hayatını kaybettiğini söyledi. Uzm. Dr. Arık, “Türkiye’de 18 yaşından büyük her 3 kişiden 1’i yüksek kan basıncına sahip, yani hipertansiyon hastası. Ayrıca Türkiye’de her 4 ölümden 1’i yüksek kan basıncından kaynaklanıyor.” şeklinde konuştu.

 

“BESLENME ALIŞKANLIĞINIZDA YAPACAĞINIZ DEĞİŞİKLİK KALBİNİZİ KORUR.”

Hipertansiyon belirtileri hakkında da bilgi Uzm. Dr. Osman Ziya Arık, genelde belirti vermese de, baş ağrısı, baş dönmesi, kulak çınlaması, burun kanaması, çarpıntı, nefes darlığı ve bulanık görmenin yüksek tansiyonun belirtileri arasında sayılabileceğini söyledi.

 

Uzm. Dr. Arık, kalp sağlığı açısından beslenme alışkanlıklarının önemli olduğuna dikkati çekerek şunları söyledi;

 

“Hipertansiyon hastalığı olanlarda veya risk altında olan grupta en önemli nokta beslenme alışkanlıklarıdır. Beslenmesine dikkat etmeyen bir hastada verilecek ilaçların başarıya ulaşma şansı çok düşüktür. Tuz tüketimine çok dikkat edilmeli. Egzersiz ve kilo kontrolünün de tansiyon kontrolünde önemi biliniyor. Basit bir örnekle aktarmak gerekirse, vereceğiniz 5 kiloyla tansiyon değerlerinizin 10 birim düşmesini sağlayabilirsiniz.”

 

“DÜZENLİ ARALIKLARLA TANSİYON DEĞERLERİ ÖLÇTÜRÜLMELİ.

Bu önlemlere rağmen tansiyon yüksekliği devam eden hastalarda uygun ilaç tedavisi seçeneğinin belirlenmesi için kişinin zaman kaybetmeden hekime başvurması gerektiğini belirten Türkmenbaşı Tıp Merkezi’nden Kardiyoloji Uzmanı Dr. Osman Ziya Arık, özellikle belli bir yaş üzerindeki kişilerin hiçbir şikâyeti olmasa dahi düzenli aralıklarla tansiyon değerlerini ölçtürmelerinin önemine işaret etti.

Başa dön tuşu